Foto: Per Wiklund
Svenska Cupen

Tränarprofilernas analys: "Pixbo dominerade i 5 mot 5-spel"

ANNONS

Vann rätt lag Svenska Cupen och hur vann de egentligen? Expertpanelen ger er alla svaren.

Niklas Nordén, Sveriges förbundskapten, Niklas Pålsson, årets tränare 17/18 Nicklas Hedstål, Nykvarns tränare som har ett förflutet i både Pixbo och Falun analyserar Svenska Cupen-finalen mellan Falun och Pixbo som slutade 6-4 till Pixbo. Göteborgarnas första titel på 16 år och Faluns första gång någonsin som man förlorat tre stora finaler på rad.

Finaler är speciella och huruvida målen faller från början speglas ofta resterande match. Tyvärr blev inte finalen så spännande som man önskat. Pixbo tog kommando från start och trots inte så välspelat så kommer de mycket närmre de farliga ytorna, dvs de som avgör matcher än vad Falun gjorde. 

Hungern, lustan efter titel och dessutom viljan som var större hos Pixbo och dessutom fick deras yngre spelare glänsa i förhållande till dess motsats. Det, tillsammans med Jon Hedlund, skapade en harmoni som inte heller gick att utläsa hos Falun. 

Jon Hedlund tillsammans med Daniel Kalentun var matchens giganter i en defensivt skicklig match. //Niklas Nordén

I finalen mellan Pixbo och Falun visade Pixbo upp ett imponerande försvarsspel, som kännetecknades av aggression, intensitet och skickliga kontringar. Trots att Falun inledde matchen med tålamod, lyckades de inte omsätta detta till målchanser och började snart visa tecken på stress. En tydlig brist på grundläggande bollspel resulterade i förlorad balans för Falun, medan Pixbo utmärkte sig i både kontringar och backchecking.

Under den andra perioden förbättrade Falun sitt spel något under de första minuterna men saknade fortfarande struktur, vilket gjorde att Pixbo kunde återta initiativet. Falun förlitade sig på individuell skicklighet för att skapa chanser. Trots ett mål av Omar under ett powerplay, fortsatte Faluns spel att vara ostrukturerat. Pixbo, å andra sidan, visade upp sin styrka genom snabba kontringar och ett imponerande mål från Kallentun.

I den tredje perioden startade Falun starkt och skapade flera bra målchanser, men Pixbo's målvakt Jon stod för en fantastisk räddning, vilket följdes av ett mål som tog ställningen till 5-2. Trots en reducering av Omar till 5-3 för Falun, fortsatte Pixbo att dominera spelet genom välorganiserade anfall. Även efter att Falun förlorade två nyckelspelare på grund av skador, lyckades de hitta bättre samspel i sina femmor. Pixbo säkrade dock segern med ytterligare ett vackert mål på kontring.

Sammanfattningsvis dominerade Pixbo matchen, speciellt i 5 mot 5-spel, där de vann med 6-1. Detta understryker Pixbos överlägsenhet i matchen, trots Faluns försök att nyttja sina special teams. Falun står inför stora utmaningar, särskilt i sitt spel med boll, där det saknas tanke, struktur, balans och inspiration. Trots att laget besitter individuell skicklighet, krävs det mer för att konkurrera på högsta nivå. Pixbos framgång reflekteras även i plus-minus-statistiken, som tydligt visar deras dominans i matchen.

Plus-minus talar också sitt tydliga språk kring varför Pixbo vinner, även om där är vissa spelare som går in och andra ut..

Pixbo: 
1: 3-0
2: 2-1
3: 1-0

Falun:
1: 0-3
2: 1-2
3: 0-1

//Niklas Pålsson

Tycker Pixbo vinner rättvist de löser Faluns press på ett bra sätt matchen igenom där de spelar förbi Faluns forwards som ger fyra mot tre-lägen ideligen och från de lägena kunde Pixbo diagonalspela in några bollar.

Matchens 2 bästa spelare var:
Daniel Kalentun och Oskar Weissbach i Pixbo.
//Nicklas Hedstål

TV: Se highlights från finalen

Den här artikeln handlar om: