Foto: Per Wiklund
Internationellt

Därför inför IFF ett nytt världsmästerskap

ANNONS

IFF:s generalsekreterare John Liljelund berättar om bakgrunden till det nya 3v3-VM som införs i maj 2024.

I början på februari så kommunicerade Internationella Innebandyförbundet (IFF) ut att registreringen för det första VM:et i 3 mot 3 spel hade öppnat. Ett VM som spelas samtidigt som U19-VM i Lahti i Finland mellan den 11-12 maj 2024. Varje nation fick anmäla två herr- och två damlag till mästerskapet. 

En nyhet som väckte stora reaktioner på Innebandymagazinets sociala medier där åsikterna snabbt gick isär om man gillade det eller inte. De positivt inställda gillade det nya mästerskapet och tyckte att det var roligt att innebandyn gick tillbaka till sina rötter och att vi i Sverige får en fördel som redan har SIL som är tre mot tre spel med målvakt, precis som detta VM. 

De mindre positiva tyckarna ansåg att det var ett steg i fel riktning och att innebandyn i vissa kretsar redan har stämpeln som en hobby- och fritidsgårdsport och att detta mästerskap skulle öka på den uppfattningen.  

Innebandymagazinet har varit i kontakt med IFF:s generalsekreterare John Liljelund för att höra om bakgrunden till det nya mästerskapet och vi har även varit i kontakt med Svenska Innebandyförbundet för att höra om Sveriges tankar om ett deltagande.

– Det finns flera olika orsaker till att vi nu startar en 3v3 tävling. Frågan om andra spelformat har redan funnits med i vår strategi som godkändes 2020 och det har varit våra medlemsländers önskan att starta 3v3. En av orsakerna är att innebandyn har förlorat spelare under pandemin, när man inte fick spela överhuvudtaget. En annan orsak är att det i ett stort antal västerländska länder finns mindre och mindre barn och unga, vilket kan göra det svårare att börja spela innebandy om man inte kan starta ett lag. För att kunna bygga lag då, bör det finnas ett format som kan spelas med mindre antal spelare, säger Liljelund till Innbandymagazinet och fortsätter:

– Vi tror också att detta kunde vara ett bra sätt att sprida sporten internationellt, till länder där det inte finns varken stora hallar eller en kultur för vår sport. Erfarenheterna i Schweiz och under de sommarturnéerna har visat att det finns ett intresse för denna typ av tävling. De internationella trenderna med mer fartfyllda och kortare matcher är en orsak att ha ett alternativt format. Sedan finns det en liten möjlighet att få in en 3v3 version på olika multi-sport tävlingar och för att kunna göra det inom de närmaste 6-10 åren bör vi börja någonstans. Bara för klarhetens skull, detta är en sekundär variant och 5v5 är vår huvudprodukt.

När beslutades detta och när fick nationsförbunden redan på detta?

– IFF styrelse har diskuterat denna fråga hela 2023 och förberedelserna har pågått hela hösten. På CB-mötet i slutet på sommaren fattades beslutet att förbereda ett förslag hur ett 3v3 skall spelas och sedan i november fattades beslutet, vilket också fanns med i IFF-informationsbrevet som gavs ut efter CB-mötet. De europeiska förbundens ordförande och generalsekreterare fick informationen i början av november och alla IFF-medlemsländer på IFF:s Association Meeting in Singapore under dam-VM. Sedan skickades ett informationsbrev till medlemsländerna i januari och inbjudan till detta event gick ut i början av februari.

Hur kommer det sig att ni valde att lägga det samtidigt som U19-VM?

– Finska förbundet ordnade ett 3v3 event i fjol i Lahtis och när vi frågade var de intresserade av att organisera det i samband med U19-VM. Eftersom det är frågan om ett tvådagars event och det finns mer än tillräckligt utrymme i Lahtis mässhall, var detta ett utmärkt alternativ. Också arrangören för U19-VM 2025 i Schweiz har informerat att de är villiga att samordna U19-VM och 3v3-VM samtidigt. Det finns mycket synergier att ha dessa två event samtidigt, eftersom en hel del av arrangemanget kan samordnas. Det finns också media på plats.

Hur ofta kommer 3v3-VM spelas i framtiden?

– Idén är att spela varje år nu till att börja med och det kommer att ligga tillsammans med U19 i alla fall för 2025. Vi kommer att utvärdera eventet efter det första mästerskapet och se över hur det fungerar. Hur ofta och i vilket samband 3v3 skall spelas kommer också vara beroende på hur den internationella spelkalendern kommer att se ut i framtiden.

Vad har du för förväntningar på det första 3v3-VM:et?

– Jag ser framemot att ha ett mycket fartfyllt och spännande event, där jag hoppas att ett stort antal länder kommer att delta. Det skall bli intressant att se hur spelet kommer att se ut.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med landslagschefen, tillförordnade generalsekreteraren och presschefen på Svenska Innebandyförbundet för att få reda på hur Sverige tänker angående 3v3-VM. Men ingen ville uttala sig förrän tidigast om några veckor. 


TV: Anna Wijks sista scen i Mästarnas Mästare

Här får innebandylegendaren lämna SVT-programmet.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: