Foto: AC.Kårhag
U19 Dam

Svenska domarna gör kometkarriär internationellt

ANNONS

I somras debuterade de internationellt och om ett par månader är de Sveriges enda domarpar i U19-VM.

I VM i Singapore 2023 så saknade Sverige domare på plats, något som är väldigt ovanligt i mästerskapssammanhang. Men till kommande världsmästerskap för U19-damerna som avgörs i Finland i maj, har Sverige återigen ett domarpar på plats. 

Det är två debutanter vid namn Daniel Hultberg och Edo Sabanovic, som gjort en internationell kometkarriär som kommer att representera Sveriges rättskipare.

– Det är helt klart en otroligt härlig känsla, det är en av våra milstolpar i karriären som nu väntar runt hörnet och att bli nominerade bland alla bra domare runt om i världen är såklart tilltalande. Vi är enormt laddade för denna utmaning och komma göra allt för att nå finalen, säger Hultberg till Innebandymagazinet. 

Målet att nå en VM-final som svensk domare är inte det lättaste. Det har spelats 49 VM-finaler och endast fem finaler har saknat svenskt deltagande. Av de fem missade finalerna så har ett svenskt domarpar fått döma fyra av dem. 

Hur ställer man in sig som domare att även om man kommer vara bäst så blir man med största sannolikhet blåst på konfekten att döma finalen?

– 
Oavsett historia så går vi in med inställningen att göra det bästa utav mästerskapet. Det man kan påverka det är där vi lägger vårt fokus. Att ha ett bra landslag som år efter år levererar är ett fint kvitto på att vi spelar en bra innebandy. Självklart är inställningen att vara bäst, men att det i domarsammanhang inte alltid innebär att man får döma final.

Till vardags dömer Daniel och Edo SSL Dam och herrallsvenskan. I augusti förra året debuterade domarparet internationellt när de fick döma kvartsfinalen i Champions Cup mellan Pixbo och TPS. För ett par veckor sedan var duon i Finland för att döma i F-liiga, vilket är Finlands motsvarighet till SSL. Så Daniel och Edo har verkligen gjort en kometkarriär det senaste halvåret sedan de debuterade i Champions Cup. 

– Med tanke på att det är lite mer än två månader kvar tills U19-VM börjar så har vår snabba resa varit viktig för oss, då vi som par fått erfara innebandyn på internationell nivå. Liksom vi fått uppleva deras innebandykultur så har dem fått se vår produkt och vad vi står för samt blivit observerade av olika nationaliteter där man fått bra inspel för att förbättra detaljer man inte tänkt på tidigare. 

Vad var den största skillnaden att döma den finska högstaligan jämfört med den svenska?

– Största skillnaden var det fysiska spelet, det var märkbart tidigt i första matchen där närkampsspelet var mer avvaktande och inte alls det där tuffa spelet vid sargerna. 

Vad är det som ni har utvecklat i ert domarskap efter inspelen som ni fått?

– Det är mycket hur vi hittar känslan och tillämpar rätt approach beroende på situation i matchen och lära oss kapa ”rätt” toppar för att lagen ska veta när man gått över gränsen. 

Med 75 dagar kvar till mästerskapsdebuten, vad ser du mest fram emot?

– En debut är alltid speciell men just denna gång när vi står som ensamt par och representerar Sverige så känns det lite extra. Att träffa andra domare från andra länder och byta erfarenheter och lära känna dem ska bli roligt.


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: