Svenska Cupen final - 4 dagar kvar
Foto: Per Wiklund
Svenska Cupen

Maja Viström och Veera Kauppi bör öppna och stänga finalen

ANNONS

Nedräkningen och uppladdningen inför söndagens Svenska Cupfinal börjar nu...

På söndag är det dags för den tredje upplagan av Svenska Cupen att avgöras när Thorengruppen och Pixbo gör upp om titeln. Pixbo är regerande mästare men Thorengruppen vann året innan så det är även titeln mästarnas mästare som står på spel. 

Allt talar för att det kommer bli en rejäl fest i Thoren Arena uppe i Umeå då det endast återstod 130 biljetter tidigare i veckan. Det blir den andra finalen på kort tid mellan de båda giganterna på damsidan då de möttes i Champions Cup-finalen i januari. En final som Thorengruppen vann till slut med 4-3. Vinnaren i Svenska Cupen får förutom vinstchecken och äran även en biljett till Champions Cup 2025. 

Helgens kombatanter är de två stora giganterna på damsidan under 20-talet där Thorengruppen vunnit tre raka SM-guld samtidigt som Pixbo vunnit tre raka silver. Faktum är att alla stora finaler de fyra senaste åren utspelats mellan Thorengruppen och Pixbo. 

Totalt har lagen mötts i sex finaler och Thorengruppen har vunnit alla utan en. Tre SM-finaler, en SC-final och en CC-final medan Pixbo endast vunnit förra årets SC-final. Varje gång lagen har mötts så har det dessutom bara blivit uddamålsvinster men endast en gång så har en final gått till förlängning. 

En intressant detalj är också att de laget som har gjort det första målet i alla sex finaler har även vunnit matchen sedan. Är det några spelare som Pixbo ska se upp med i inledningen av matchen så är det Maja Viström och Sofia Joelsson. Den förstnämnde har gjort två förstamål och spelat fram till ett medan Joelsson spelat fram till tre ledningsmål. 

Tittar man istället vem som gjort det avgörande game winning goal så har Veera Kauppi avgjort två finaler, Oona Kauppi, Sofia Joelsson och Maja Viström varsin. I Pixbo är det bara Emma Stenberg som avgjort en final. 

Under de fyra senaste säsongerna så har lagen mötts 13 gånger och det är stor fördel för Thorengruppen i den inbördes statistiken. Thorengruppen har vunnit nio möten och poängfördelningen är 26 till Thorengruppen och 13 till Pixbo, så Umeålaget har tagit precis dubbelt så många poäng. Tittar man istället på den totala målskillnaden mellan lagen är den så jämn den bara kan bli då det står 64-64 mellan lagen. 

Så rent statistiskt bör Maja Viström göra det första målet framspelad av Sofia Joelsson och sedan sätter Veera Kauppi 5-4 målet som blir matchens sista. 

Alla möten mellan Thorengruppen och Pixbo

SäsongTGPix Möte
20/2175 SSL
20/2132 SSL
20/2154 SM-final
21/2276SdSC-final
21/2248 SSL
21/2259 SSL
21/2254 SM-final
22/2365 SSL
22/2367 SC-final
22/2312 SSL
22/2343 SM-final
23/2476 SSL
23/2443 CC-final

TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: