allsvenska bottenlagen
Artikelfoto: Leif Andersson, www.sportypix.se
Allsvenskan södra

Har 6-58 i målskillnad på tre matcher: "Jobbigt nu"

ANNONS

Allsvenska tokjumbon: "Det behövs nog en förändring i innebandyn"

– Det är fan jobbigt nu. Riktigt jobbigt. Men det är ju bara innebandy som tur är, det finns värre saker i livet än innebandy som kan hända en.

Orden kommer från Peter Mertala som är assisterande tränare och sportchef i herrallsvenska Fristad. 

Att han känner som han gör är inget konstigt: Fristad, nykomlingar i årets allsvenskan södra, har inte tagit en poäng på hela säsongen och har på de tre senaste matcherna en målskillnad på 6-58.

Först blev det hela 0-25 mot Hovslätt, därefter 1-13 mot Lerum och under söndagen förlorade man med 5-20 mot Partille.

– Innan Hovslätt så tyckte vi faktiskt att vi gjorde tre bra matcher både mot Höllviken, Kalmarsund och Warberg. Även om Warberg var bättre så hade vi 4-5 i andra.  Vi gjorde tre jättebra prestationer och mot Kalmarsund var vi nära att ta poäng. Sen kom ju nu nådastöten kändes det som, säger Mertala till Innebandymagazinet.

Nådastöten i det här fallet är Hovslättsmatchen.

– Det var väldigt många skadade faktiskt. Vi har kanske fem spelare som spelar på två femmor innan som är borta, så det är det som är det tuffa. Men vi ska inte rasa ihop så ändå. Jag kan tycka det är okej en gång men det är samma som igår mot Partille…. 

– Vi skapar ju lägen och gör en bra första på första period och ligger under med 4-1. Men det är för mycket skador. Gnistan har försvunnit från någonstans och det är svårt att hitta tillbaka till den här.

Du kan se höjdpunkterna mellan Partille och Fristad i spelaren ovan. 

Pratar om pyspunka: "Det bara rinner iväg hela tiden"

Fristad var rejält nederlagstippade inför årets säsong. De tog sig upp i serien efter att ha slutat fyra i Herr1an Västra Götaland, därefter besegrade man både Kungälv och Alingsås i kvalet.

De etablerade nyförvärven – som laget förmodligen hade behövt – lös med sin frånvaro under sommaren, och när serien sedan skulle tippas så placerades Fristad sist av undertecknad.

Och visst har laget fått det tufft: Noll inspelade poäng och en målskillnad på -121 är Fristads facit hittills.

– Varje match har vi gått in för att vinna. Det är egentligen efter Hovslättsmatchen (0-25) som det har varit jävligt tungt. Det är lite fel spelare som är skadade som inte är med,  vi har ju tre backar som är ordinarie på fyra som inte är med, säger Mertala.

–  Det blir ju lite tufft för oss när vi ändå haft tufft innan också mot de bättre lagen. Det känns jävligt tufft just nu, men det är som sagt bara innebandy. Det är en stor del av vårat liv och killarnas liv så det blir jävligt tufft. Det blir lite för stora siffror, det bara rinner iväg hela tiden. Den här inställningen är det vi tränare som ska få fram men luften har gått ur, vi har lite pyspunka med känner vi.

Mertala tycker att Fristad gjort bra prestationer i många matcher, de har också varit nära att ta poäng vid några tillfällen.

– Av de här 18 matcherna så är det 5-7 stycken som vi inte haft en chans i, men i resten av matcherna hade vi med lite tur kunnat ta en poäng här och där. När det inte kommer så vågar man inte vinna längre utan man är så jävla rädd att förlora. Då tappar man det här goet i laget. Det har varit jävligt tufft.

Redan innan säsongen började så visste Fristad att det skulle bli tufft att hänga kvar.

– Vi har egentligen ett sämre lag på pappret i år än vad vi hade i division 1. Så det har varit en tuff säsong – både på och utanför planen. Det har varit mycket turbulens i föreningen, ekonomiskt och allting.

Vad har den här säsongen gjort med spelarna och ledarna om vi blickar framåt till nästa säsong? Har den bara sänkt spelarna eller har ni fått nyttiga erfarenheter med er också?

– Vi har ju lärt oss mycket. Det gäller ju att alla knyter ner i fickan och stannar kvar.

– Vi är några tränare som har varit med jättelänge nu. Jag tror att det behövs en ny röst. Jag letade efter tränare efter omgång 7-8 men då var det ekonomiska muskler vi inte hade, att ta hit en tränare. Det fanns ingen i Boråsområdet som kunde ta det, som killarna accepterade på. Det är det som har varit det svåra egentligen, att hitta en ny tränare och en ny röst.

– Efter Hovslätt ville nog alla vi tränare hoppa av och hitta en ny röst, men det finns ju ingen. Det är inte så lätt att hitta en tränare till ett lag som har förlorat alla matcher, om du inte har pengar.

"Det behövs nog en förändring i innebandyn"

25-0-resultatet i Hovslättmatchen fick också diskussionen om den nya allsvenskan – där två serier ska bli en – att ta fart igen.

– Steget från division 1 till allsvenskan har varit jättestort. Jag tycker också samtidigt det är kul att småklubbar som Fristad kan ta steget till allsvenskan. Men det är de här ekonomiska musklerna som man ser i serien, det är tre-fyra lag som har erfarenhet, Warberg och några till där. Det kostar både pengar och med tid för människor runtomkring som ska hjälpa till.

Vad tycker du själv om att det kommer bli en allsvenska framöver istället för två?

– Jag vet faktiskt inte. Jag tror egentligen att de hade varit kul med två allsvenskor. Det är roligare för publiken med närmare matcher. Men ska vi ta ett steg framåt så behövs det nog en allsvenska för steget upp till SSL är ju ännu högre. Det ser man ju på Warberg som missat kval i fem år och inte kommit upp. Det behövs nog en förändring i innebandyn.

Matchrapporter: Storseger för Lund Elit hemma mot Fristad Fagerhult Habo får sikta på kval trots seger mot Fristad Marcus Bofeldt i målform – Lillån IBK vann mot Fristad Storseger för Strängnäs – 12-6 mot Fristad Målfest när Partille krossade Fristad i Partillebohallen

Den här artikeln handlar om: