Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Experten blickar mot slutspelet: "Möjlig kvartsfinal mot Täby"
ANNONS

Berglinds kalla & heta från omgången som varit.

I denna omgång av SSL var det väldigt många intressanta matcher, men den mest intressanta matchen var bottenstriden mellan Karlstad-Åkersberga. En vinst för Karlstad hade nog skickat ut Åkersberga ur SSL, eftersom jag inte tror att Åkersberga vinner mer än en match till under sina sista omgångar. Jag läste precis att Karlstads assisterande tränare är förbannad, men herregud jag har aldrig sett en sämre insats på flera år. 

Karlstad kunde redan efter tio sekunder legat under med 0-1 och hade ett uselt försvar där man var långa i sitt försvar och hade ingen markering i sin höga defensiv, som en Isabel Balzano utnyttjade gång på gång. Ska man vinna sådan här matcher så kan man inte ge henne den tiden och utrymmet som Karlstad gjorde. Jag sa väldigt tidigt på säsongen att man har seriens sämsta 3:e femma och vad gör man i den här otroligt viktiga matchen, man går på tre femmor. Medan Åkersberga förstod allvaret i matchen och gick ner på två femmor så fortsatte Karlstad på tre femmor och jag tror deras 3:e femma var inne på samtliga mål i fem mot fem spelet. Hela laget fortsatte komma ner till Åkersbergas brytpunkt, som de har haft i flera år och kontrade sönder Karlstad. Detta var faktiskt den sämsta tränarinsats jag någonsin sett. En stark insats av Åkersberga, som vände ett 0-3 underläge, när man går ner på två femmor och en stark insats av Ebba Johansson som gör fyra mål i matchen. Även mycket tack vare Isabel Balzano, som Åkersberga ska tacka för att hon är kvar den här säsongen.

Endre är ett annat lag som inte heller var bra den här helgen och som fortfarande inte vet hur man ska spela ut lagen med presspel, och som fortsätter skyffla långbollar. Det mest förvånande är att de fortsätter med det även vid sina egna frislag, där de kunde få många två mot en-situationer om de hade rätt taktik, men Endre verkar inte ens ha en plan för att lösa detta. De möter ändå ett mycket bra Rönnby, som saknade sin storstjärna Wilma Johansson, men som ändå vinner med 9-1 över Endre. Harnesk börjar få ihop sitt lag mer och mer.

En annan viktig match var Täby-Mora där tränarna förlorade denna match åt laget då man sätter in sin andremålvakt, som inte hade sin bästa dag. Hade Matilda Östlund stått i den här matchen så hade Täby förmodligen vunnit. Dessutom spelade de med fyra backar i sin andrafemma mot slutet? Jag vill dock inte ta ifrån Mora deras prestation, de gjorde det mycket bra och tog två livsviktiga poäng.

Nästa omgång möter Mora Lockerud på hemmaplan och om de vinner där kommer laget förmodligen att vara kvar i SSL. Täby kommer att hamna på fjärde plats och troligtvis möta Falun i kvartsfinalen och med tanke på nuvarande form så tror jag att Falun vinner den kvartsfinalserien.

Lockerud visade sig vara en tuff motståndare för Falun, men förlorade matchen med 4-3. Om Lockerud ska vinna matcher behöver de bli mer raka i sitt spel. De försöker spela innebandy, men har inte riktigt kvaliteten för det i den här serien. Istället behöver man grisa in bollarna för att få med sig poäng. Falun börjar få tillbaka några spelare som passar dem bra inför slutspelet och kan redan nu börja finslipa detaljer inför en möjlig kvartsfinal mot Täby.

Lund-Warberg var en viktig match, om Mora och Åkersberga tog viktiga poäng var denna seger på övertid livsviktig för Warberg för att ta med sig två poäng och ligga tre poäng före Mora och Åkersberga. De kan tacka Andrea Envall, som bärgade hem extrapoängen med sin straff. Jag måste bara tillägga att en av domarna i den här matchen måste sluta avgöra matcherna och istället låta lagen göra det, jag tycker att båda straffarna var väldigt billiga. För Lund väntar nu en match mot Endre, och jag tror att förloraren i den matchen även kan missa slutspelet.

Pixbo städade av Kalmarsund och visar att man är ett par nummer större än lagen placerade 6-9 i tabellen. Man har seriens bästa spel och försvar tycker jag och nu börjar man även få igång Eliška Krupnová som gör ett hattrick på 3 minuter och 45 sekunder, som bådar gott för Pixbo inför slutspelet. Man har också tre femmor som levererar starkt i match efter match.

För Kalmarsund väntar nu sex matcher där man kan vinna samtliga, men jag tror man vinner fyra stycken av dessa och det bör räcka till slutspel.

Malmö-Thorengruppen, där Malmö gör det bra i början, som så många lag brukar göra då man till en början orkar stå upp, men sedan som vanligt slutar det med att topplagen maler ner sina motståndare. Så blev det även här då Thorengruppen vinner med 7-2 på bortaplan och medan Thorengruppen är solklara serievinnare så väntar Åkersberga för Malmö i nästa omgång. Vid poängtapp där så vågar jag nog påstå att det är Malmö som missar slutspel då man också har kvar att möta Rönnby, Pixbo, Kalmarsund samt derbyt mot Lund som alla är tuffa matcher.

Berglinds kalla & heta

Kall) Täby FC som på nytt förlorar en match där man leder stort. Tidigare var det hemma mot Kalmarsund när man hade 4-0 och förlorar den efter en vändning av Kalmarsund. Även mot Lund tappade man 2-1 till 2-4 på hemmaplan och jag tror att det måste vara en mental anledning till detta, då jag inte tror att man är dåligt tränade. Laguttagningen och coachningen var inte bra i den här matchen och något står inte rätt till just nu. Inför säsongen tappade man Moa Dynefalk, som valde Endre istället, och sedan tappade man även Emelie Eriksson och Ranja Varli. Utöver det så tappar man nu även Moa Delshammar. Vilket lag man hade haft om man skötte sina kort rätt och inte hade behövt spela med fyra backar i en andra femma!

Kallare) Endre har nu 3-18 i målskillnad på två matcher och hade någon sagt det till mig innan säsongen, vilket lag de än hade mött, så hade jag inte trott på det. Endre är och har alltid varit ett favoritlag för mig då jag har mycket anknytningar till ön med landställe och P18-laget, men också för den fina innebandyn. Som Endre alltid har spelat har de varit ett av Sveriges bästa lag med 3:orna offensivt, som nu är helt bortblåst och helt ärligt så är det ingen som vet vad de ska göra i någon del av planen eller ens på sina fasta situationer. Laget har så mycket mer kvalitet än så och behöver ta sex poäng nu på sina två kommande matcher mot Lund och Lockerud.

Kallast) Karlstad som har varit så bra tidigare, samt bra coachat då man matchat mycket på två femmor som laget behöver göra om man ska vara kvar i serien. För igår visade man att man är sämst i serien när man går på tre femmor. Även det taktiska igår var säsongens sämsta bedrifter då man måste ha vetat Åkersbergas matchplan. Som Karlstad har spelat år efter år och ändå ligger man mil ifrån en sådan duktig spelare som Isabel Balzano och dessutom var det inte bara henne man låg mil ifrån i sina markeringar. Man leder matchen efter första perioden med 3-0 och var inte det bättre laget utan man fick med sig det fina resultat, men inte prestationen som var det man borde justerat direkt till andra perioden. Istället fortsätter man som i första och Åkersberga fick äntligen utdelning och Karlstad fortsätter att rulla bandet tills det var helt kört för dem. Usel prestation!

Het) Spelarna Ebba Johansson, som var en stor stor del till att laget vann deras viktiga match och Eliška Krupnová som gjorde hattrick på 3 minuter och 45 sekunder, som måste vara ett rekord i SSL?

Hetare) Bottenlagens helg, som gör denna serie ännu mer spännande och där det är många lag som kan åka ur. En liten fördel för Mora som har Lockerud hemma i sin nästa match och Karlstad i matchen därpå. Man har även Malmö kvar i sista omgången och då kanske Malmö inte har något att spela för. Karlstad har Mora och Lockerud kvar att möta där det måste bli sex poäng om inte laget ska åka ur, då man har en dålig målskillnad. Lockerud har Warberg, Karlstad och Mora kvar som kan bli nio poäng, men jag tror inte det blir full poäng, utan man får räkna med spel i allsvenskan igen kommande säsong. För Åkersbergas del tror jag man bara har chansen att vinna borta mot Warberg och inkassera tre poäng och därför säger jag fördel för Mora.

Hetast) Slutspelsjakten och om bottenstriden är jämn så är platserna om slutspelet lika jämt. Redan nu i kommande omgång så möter Endre Lund och Kalmarsund möter Täby där det kan bli seger för Kalmarsund. Malmö bör slå Åkersberga på bortaplan och vinner dessa lag samtidigt som Lund bortaslår Endre så skiljer det endast två poäng mellan dessa fyra lag. Lagen har i princip samma svårighetsgrad på motståndarna kvar att möta, förutom Kalmarsund som har det enklaste programmet kvar om man tittar på tabellen.

Tippar nästa omgång
Falun-Karlstad  6-2
Kalmarsund-Täby 5-5
Åkersberga-Malmö 2-5
Endre-Lund 3-3
Warberg-Rönnby 1-7
Kais Mora-Lockerud  4-3
Thorengruppen-Pixbo 6-5


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: