Foto: Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

Därför har Djurgården tackat nej till SSL-kval

ANNONS

Stockholmsklubbens ordförande berättar om varför föreningen tagit beslut om att inte kvala till SSL.

Tidigare idag publicerade vi en artikel med fyra förbundsserielag som tackat nej till att kvala uppåt denna säsong. Djurgårdens herrar har valt att tacka nej till en kvalplats till SSL och Timrå, Kungälv och Gränna har valt att tacka nej till kval till herrallsvenskan. 

Djurgården slog sig samman med Capeirotäby säsongen 14/15 och har sedan dess kvalat upp till SSL fem gånger. Efter fyra misslyckade kval blev drömmen om SSL äntligen en realitet till säsongen 21/22, efter att Djurgården slagit ut Visby och Karlstad i kvalet. Men säsongen i SSL blev inte riktigt som laget hoppats och de åkte ur direkt som en av SSL:s sämsta nykomlingar någonsin, sett till inspelade poäng. Stockholmarna spelade in sex poäng vilket var en poäng mer än KAIS Moras bottenrekord säsongen 10/11.

Vi har varit i kontakt med Djurgårdens ordförande om varför de valt att tacka nej till en SSL-kvalplats. Så här skriver Magnus Berthling i ett mail till Innebandymagazinet.

Efter att ha tittat på de resurser och andra förutsättningarna som krävs för att kvalspela till SSL gör styrelsen följande bedömning:

1. Långsiktigt är Djurgårdens ambition och plan att etablera sig som ett stabilt SSL-lag. Men i nuläget saknar föreningen nödvändiga ekonomiska och även organisatoriska förutsättningar med tanke på de höga kostnader och övriga åtaganden som såväl kvalspel som ett eventuellt avancemang till SSL innebär. Det gäller framförallt resekostnaderna som redan i nuvarande allsvenska serie är en väldigt tung belastning då vi har bla 2 Umeå-lag plus Visby och inget som helst stöd utgår från förbundet genom reseersättningar eller fördelaktiga reseavtal.


2. Vi har utvärderat erfarenheter från vår SSL-säsong 2021/22. Spel i SSL kostade då föreningen långt mer än de fördelar vi fick i retur. Ersättningen från serien (TV, sponsorer mm) var då mycket blygsam relativt de ökade kostnaderna. Det krävs ett rejält omtag från förbund och SSL-föreningen så att deltagande i den högsta serien blir en ekonomiskt hållbar och attraktiv satsning. Alternativet är att flytta pengar från vår övriga verksamhet (barn/ungdom, tjej, para mm). Det är vi inte beredda att göra och samtidigt moraliskt väldigt tveksamt, inte bara för oss utan säkert även för många andra föreningar.



3. Intresset för att titta på elitinnebandy i Stockholm hos en bredare publik är som bekant i nuläget blygsamt, vilket publiksiffrorna för både vår egen och övriga föreningar visar. Detta behöver vi ändra på men det arbetet måste ske tillsammans med förbundet och övriga Stockholms-föreningar så att innebandy åter kommer upp på kartan hos en bredare publik, inte bara de redan frälsta. Vi tror dock detta är nåbart vilket publik och TV-siffrorna från SM-finalen och VM visar, men förutsätter ett betydande nytänkande inom sporten.

Vi vill inom Djurgården Innebandy vara tydliga och tidigt markera vårt ställningstagande för att underlätta planeringen för förbundet och övriga föreningar.

Med fem omgångar kvar att spela ligger Djurgården på en sjätte plats med sex poäng upp till en SSL-kvalplats. Eftersom allsvenskan bantas från två serier till en nästa säsong så innebär en sjätte plats att man får kvala sig kvar i allsvenskan mot Herr1an-motstånd. Ett kvalspel som Djurgården inte tackat nej till om man hamnar där utan det är bara kval till SSL som föreningens nej tack gäller.  

Fotnot: I tredje punkten pratar Berthling om blygsamma publiksiffror i Stockholm och den säsongen Djurgården spelade i SSL så hamnade de sist i publikligan, med ett snitt på 246 personer per match. Förra säsongen hamnade AIK nästsist med ett publiksnitt på 479 personer per match. 

Djurgårdens placeringar i allsvenskan

14/15: 1:a - förlorade med 2-1 i matcher mot Järfälla i play off 1
15/16: 2:a - förlorade med 2-1 i matcher mot Wibax Patriots i play off 1
16/17: 2:a - förlorade med 2-0 i matcher mot Jönköping i play off 2
17/18: 4:a - förlorade med 2-0 i matcher mot Lindås i play off 2
18/19: 7:a
19/20: 5:a
20/21: 1:a - slog först Visby med 2-1 i matcher och sedan slog man Karlstad med 3-1 i matcher
21/22: SSL - sist med 6 poäng
22/23: 9:a
23/24: 6:a - med fem omgångar kvar att spela  

 


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Djurgården måste kvala efter oavgjort mot Skälby Jens Ohlin i målform när Djurgården vann mot Sundsvall FBC Djurgården segrare hemma mot Sirius Tyresö Trollbäcken vann efter avgörande i tredje perioden mot gästande Djurgården IBK Dalens fina svit håller i sig efter 7-2 mot Djurgården

Du kanske även vill läsa:
Lagen som är klara för kval och lagen som tackat nej
Lagen som är klara för kval och lagen som tackat nej
Den här artikeln handlar om: