Nathalie Gustafsson och systrarna Monthan.
Foto: Adam Troy
Allsvenskan östra
Expertens tankar om omgång 17 i allsvenskan östra
ANNONS

Andreas Berglind summerar senaste omgången i allsvenskan östra och tippar även den kommande omgången.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, kommer att ha en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan.


Börjar med att säga grattis till Älvsjö AIK och till spelarna, coach Ludde och Ove “Skägget”, till en klar plats till SSL-playoff. Även om ni tar en match i taget så kommer ni att greja det med fem omgångar kvar. Ni har råd att förlora tre matcher, som ni inte kommer att göra.

Säger också grattis till AIK som går som tåget nu och om det är av Anna Wijk-effekten eller av Jocke Öhrn-effekten eller av båda? Så är det väldigt starkt av AIK som nu har allt i egna händer då man möter Storvreta och Nacka. Men man möter även Älvsjö, som Storvreta redan har gjort, så jag säger som jag sa innan säsongen att AIK kommer att bli fyra i serien.

Sa även att Alunda skulle få kvala sig kvar som de kommer att få göra om de inte kliver förbi något av lagen ovanför sig, som de mycket väl kan göra. Då topplagen har varandra kvar att möta så även om Storvreta, AIK och Nacka tittar uppåt så bör de nog titta nedåt också för att undvika ett kvalakvar-kval. Som blir mer träningsmatcher med det lilla extra då inget av dessa lag åker ut.

Åker ur gör däremot Falun Ungdom, Tyresö Trollbäcken och Täby, som får inrikta sig att åka till Hammarbackshallen i Vallentuna nästa år och möta Vallentuna-Luddes gäng.


IBF Falun Utveckling – AIK   3-10 

Här tittade jag på stora delar av matchen och fick se Madde Öhrn kliva in bakom mål och dra till en klassisk backhand knack, till det viktiga 3-5 målet. Sedan blev det en transportsträcka för AIK som ser bättre ut och det är klart nu när Anna Wijk kommit in i laget. Men jag är väldigt imponerad av flera spelare som Öhrn, Hjelm och Öhrnqvist. Sedan så klart sätter-alla-bollar-i-bortre-krysset-Jossan Stridh, som saknades i denna matchen och sen har vi unga Thea Arvidsson som kommer att bli riktigt bra.

Nacka IBK – Täby FC  5-1

Största besvikelsen i hela serien är Nacka IBK som spelar ett press spel man inte klarade i SSL och som man inte klarar här i Allsvenskan heller. Och man är endast två poäng bakom Storvreta och bäst målskillnad och hade Mårten & Figge varit kvar så hade jag sagt att de kommer att klara det. Men nu är jag tveksam, men allt avgörs i slutomgångarna då samtliga topplag möter varandra (Ej Storvreta-Älvsjö som mötte varandra i helgen).

Tyresö Trollbäcken – Alunda IBF  3-8

Tyresö säger vi tack för det här året i allsvenskan och får jobba sig upp igen kommande säsong. Däremot så gör Alunda det mycket bra och är faktiskt bara fem poäng från ett SSL-playoff och lägg då till att man tappade sin storstjärna Elin Höglund till Kais Mora, så är prestationen än bättre och då AIK möter Älvsjö borta i nästa omgång så möter Alunda Täby hemma och då kan Alunda vara endast en poäng bakom AIK. Tittar vi på omgången efter det så möter AIK Storvreta och Nacka möter Älvsjö medans Alunda har Falun Utveckling. Vill det sig väl i resultaten för Alunda så kan man vara väldigt hack i häl på en playoff mot SSL till och med.

Storvreta IBK – Älvsjö AIK 4-7

Här hade vi ett Storvreta som rivstartade matchen och tog ledningen efter knappa minuten som sedan också gör 2-0 innan Monthan-systrarna tillsammans med Natha Gustafsson gör allt rätt och lite till och är inblandad i samtliga Älvsjös mål, och vinner denna väldigt viktiga match. Älvsjö kan nu börja göra sig klara för att möta Sundsvall IBF och att få den viktiga eventuella tredje matchen på hemmaplan. Men tittar man på deras tidigare möten så vann Sundsvall med 5-2 borta mot Älvsjö, men det var i oktober och nu är Älvsjö bättre. Säg till Ludde om du vill ha tips mot Dalen i en eventuell playoff-final, så hjälper jag dig gärna med lite tips.

Kommande omgång:

Alunda IBF – Täby FC  5-3

Tyresö Trollbäcken – Nacka IBK  2-7

Storvreta IBK – Falun Utveckling  6-3

Älvsjö AIK – AIK  5-5


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!


 

Den här artikeln handlar om: