Hetast: Malmö. Kallast: Warberg.
Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Experten sågar SSL-laget: "Nu är man riktigt illa ute"
ANNONS

Berglinds kalla & heta: "Skickar långbollar som man gör vid 7-8 års ålder"

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.

Börjar med att denna helg var det några superintressanta matcher. Förutom Thorengruppen som kommer att bli etta och Pixbo som kommer att bli tvåa, så står det mycket på spel för övriga lagen. Som mötet Täby-Lund där Täby tappade den viktiga tredjeplatsen till Rönnby och Lund tog ett par kliv närmare slutspelet där nu hela fem lag är inblandade. Men där Falun kommer att klara det då de har ett enklare spelschema och det har även Kalmarsund som jag tror också går till slutspelet. Endre och Malmö kan hamna på samma poäng och att målskillnaden avgör.

KAIS Mora tog en superviktig seger över Warberg och jag tror inte Bruno var särskilt imponerad över domarinsatsen, men självklart över sina tre poäng som nu gör att man kliver förbi Åkersberga i tabellen och över strecket.

Rönnby Västerås ångar på och vinner med hela 13-0 på bortaplan mot Lockerud som jag sa innan säsongen kommer att åka ur. Det visar de verkligen nu, och också mot sina bottenkonkurrenter, att man inte är bättre. Rönnby däremot klev upp på den viktiga tredjeplatsen och som gör att man slipper Thorengruppen i en eventuell semifinal som nu Täby istället får, men jag är inte säker att Täby slår Falun i en kvartsfinal.

Kalmarsund har ju hittat sin drömfemma och slog Karlstad efter lite besvär där Clara Hellgren gjorde hela tre mål. Viktigt att få igång sin andrafemma också om man ska gå till slutspel. Kan man också få Hellgren att våga gå in i närkamperna så får man en än mer duktig spelare. Karlstad får börja planera nästa veckas otroligt viktiga möte hemma mot Åkersberga och vid en vinst där så har man räddat upp kontraktet. Och är man från Karlstad så bör man läsa om vad jag skriver om Thorengruppen nedan.

Endre-Pixbo - och ja, jag såg den matchen också, och ser nästan alla matcher, om inte alla - men i den här matchen så blev jag än mer förvånad över att Endre inte har läst på innan då alla vet att Pixbo går högt upp. Men Endre visste inte och kunde inte spela sig ur deras press och man skickar långbollar som man gör vid 7-8 års ålder och har ingen game plan eller tränat på uppspel vid press. De såg mer ut som ett juniorlag.

Pixbo då? Ja, man ser mer och mer ut som Sveriges bästa lag just nu och då saknade man flera av sina spelare. Men när man har tre femmor som nästan är lika bra som deras förstafemma så ser jag inget lag som kan hota deras väg mot en final i år igen och Krupnovas mål i PP var en delikatess.

Thorengruppen mot Åkersberga blev som väntat en seger för Thorengruppen men jag slås över vad bortalagets kapten sa i intervjun efteråt, som man inte kan säga om man ska vara kapten för sitt lag. ”Det är motigt att åka upp hit men det måste göras liksom”, det ger nog inga bra signaler för sina spelare som i dessa matcher bara måste älska dessa matcher och visa laget att nu j..lar kör vi.

Men i Åkersberga var jag väldigt imponerad över lagets bästa spelare för dagen, Frida Meijer, och bra också som vanligt var Ellen Sjöström.

Om jag sa att Pixbo kommer nå finalen så kommer även Thorengruppen att göra det och i den här matchen så hade man alla nycklar mot ett 2-2-1-försvar, och också mot Åkersbergas målvakt som nu har släppt in flest mål i hela serien, genom att komma in i hålet mellan mittfältarna och direktavslut. Också diagonalspelet mellan försvar och mittfält och direktskott. Jag blir mer och mer imponerad över Thorengruppens taktik i match efter match och visst att man har världens bästa spelare i sitt lag men det taktiska och göra det i match efter match är otroligt imponerande.

Falun-Malmö, där jag själv hade tippat Malmö som segrare då de måste vinna för att nå slutspelet. I Malmö hittade vi två till riktigt bra coacher för dagen då man matchade två femmor genom i princip hela matchen och där Ellen Rasmussen spelade på samtliga positioner, eller rättare sagt var överallt på planen. När Falun tog höjd med laget så gjorde Ellen sin markering och det blev farligt gång på gång. Och med en glödhet Maja Ekstrand så bärgade man hem tre viktiga poäng.

Falun har nu fyra förluster på sina sex senaste matcher men spelar ingen roll var de hamnar i tabellen då de tre första lagen inte kommer välja Falun. Det lutar mer och mer åt en kvartsfinal mellan Täby och Falun.

Berglinds kalla & heta

Kall) Täby FC. Hur svårt kan det vara för Täby att lära sig spela mot Lunds man-ma- spel och spela växelspelet med spärrar. Och även när man har spelare som Täby har så måste man kunna göra sin markering eller ta bort spelare från vissa zoner och skapa större ytor för den spelaren man vill ha på en mot en. Som Hanna Nordstrand, Klara Molin och Lisa Carlsson. Och när det såg ut som det gjorde i den här matchen så hade Täby behövt Vilma de Gysser på skott utifrån.

Kallare) Endre IF, som jag blir så besviken på när man har klasspelare i laget. Den här insatsen mot Pixbo var bedrövlig. Jag har sagt när mina tjejer i laget var 7 år att vi får inte skyffla bort bollar, utan vi spelar upp bollen, så var det här nästan på den nivån. Det måste finnas många verktyg som tränaren kan plocka fram från ett motståndare lag som pressar. Nej, nu är man riktigt illa ute.

Kallast) Warberg, som nu igen är indraget i bottenträsket och som nog behöver även Envall på sina bortamatcher då det inte räcker med en duktig Ida Hawerman och Lisa Andersson. Nu måste fler kliva fram om man ska vara kvar i den här serien. Förlustsiffrorna kunde ha varit större om inte KAIS Mora hade bränt en hel del öppna lägen och fått mål bortdömt.

Het) IBK Lund, som bortabesegrar Real Täby med 4-2 och som jag tycker vinner helt rättvist då man såg ut som ett mer stabilt lag än Täby, och gjorde sin gameplan mycket bättre. Nu, Lund, är ni riktigt nära ett slutspel så kämpa på.

Hetare) KAIS Mora, som gjorde en bedrövlig insats senast mot Åkersberga, eller rättare sagt så var Åkersberga det bättre laget i den matchen och vann rättvist, men här nu mot Warberg så vinner man och tar tre otroligt viktiga poäng och kliver över bottenstrecket. Man har även Lockerud kvar på hemmaplan så det ser hyfsat ljust ut för KAIS Mora. Grattis även till Bruno och första tre oängaren.

Hetast) Malmö FBC, som tog sista chansen att nå slutspelet och man gjorde det borta mot Falun på ett imponerande sätt. Jag tror att man hade missat chansen till slutspel då man har ett relativt tufft program kvar och behöver ta minst 9 poäng till, som man faktiskt har goda chanser att göra. Man möter Kalmarsund och Lund hemma som bör ge en seger, samt 6 poäng borta mot Åkersberga och KAIS Mora. Som tidigare sagt så var det en imponerande seger och en imponerande coachinsats av Malmö och den här helgen levererade Skåne riktigt bra.

Tips nästa vecka:
Västerås Rönnby – Endre IF 8-2
Täby FC – KAIS Mora 7-2
Lockerud Mariestad – IBF Falun 1-7
IBK Lund – Warberg IC 6-2
Pixbo IBK – Kalmarsund 7-4
Malmö FBC – Thorengruppen 3-9
Karlstad IBF – Åkersberga IBF 3-3


TV: Borde VAR införas på innebandyns SM-finaler?

SSL-domaren Thomas Andersson: "Underminerar auktoriteten hos domaren"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: