Foto: Per Wiklund och Ronny Gunnarsson
Landet runt

Förbundsserielagen som är klara för kval och degradering

ANNONS

En genomgång av lagen som redan nu säkrat en kval- eller slutspelsplats samt lagen som är klara för degradering.

Vi befinner oss just nu i slutspurten av säsongen i förbundsserierna. Med 5-8 omgångar kvar att spela av säsongen 23/24 tar vi en titt på vilka lag som redan är klara för att kvala uppåt i seriesystemet eller spela slutspel samt lagen som redan nu är klara för degradering i seriesystemet. 

 

SSL Dam – 8 omgångar kvar

Klara för slutspel: Thorengruppen och Pixbo

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Täby kan bli det tredje laget som säkrar en slutspelsplats i helgen om de tar tre poäng mot Lund. Men i teorin är de sex första slutspelsplatserna redan klara. Sedan slåss Lund, Malmö och Kalmarsund och de två sista. Ska mycket till om det inte blir så. 

Botten kampen lever i allra högsta grad och där är fem lag inblandade. Men det kommer mest troligtvis handla om en trio som kommer slåss för sin överlevnad. Åkersberga, Mora och Lockerud. 

 

SSL Herr – 7 omgångar kvar

Klara för slutspel: Storvreta IBK

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Bara ett lag som är klart matematiskt för slutspel men Falun, Växjö och Pixbo kommer att bli klara de närmaste omgångarna med största sannolikhet. Som det ser ut så kommer även Linköping, Kalmarsund och Mullsjö att ta en slutspelsplats. Sedan kommer det bli en kamp om den sista platsen och där kommer Jönköping, Thorengruppen och AIK slåss om den. 

Damallsvenskan Norra – 6 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: IBK Dalen

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Dalen är det enda allsvenska laget som redan är klara för SSL-kval och det har man varit en tid också. Umeålaget har inte tappat en enda poäng så här långt. Det ser ut som det blir Sundsvall som följer med till kvalet, äntligen efter att de varit nära i många år. Men även IBF Dalen har fortfarande chansen att nå ett kval. 

Inget lag är klart för degradering än men IBK Luleå är så nära som man bara kan komma att åka ur. De måste ta tre poäng mot Dalen, som alltså inte tappat en enda poäng denna säsong, annars är det spel i Dam1an som gäller kommande säsong, Även om det lyckas med den omöjliga uppgiften så måste Luleå, som bara tagit två poäng, vinna resterande matcher samtidigt som flera lag förlorar alla sina. Men i teorin finns det fortfarande en chans. 


Damallsvenskan Östra – 6 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: -

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Älvsjö AIK, lite otippat, ser ut att lägga beslag på den ena kvalplatsen till SSL. Sedan gör Storvreta, AIK och Nacka upp om den sista. 

Inget lag är klart för degradering än men ett väldigt troligt scenario är att det blir Falun, Tyresö Trollbäcken och Täby som åker ut.  
 

Damallsvenskan Västra – 6 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: -

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Det är inte klart i praktiken men i teorin är redan Skoghall och Telge klara för kval. Närmast jagande är två nykomlingar i Huddinge och Lillån och de har inte vad som krävs för ett kvalspel.

Västerås IBS har inte bara halva foten i Dam1an utan man har nästan hela kroppen där redan. Men visst det finns någon form av matematik som talar för att de ska kunna hålla sig kvar. GS86 ser också ut att få det tufft att klara sig kvar. Sedan kommer Berg och Katrineholm få göra upp om vem som får kvala sig kvar och vem som får lämna. 
 

Damallsvenskan Södra – 6 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: -

Klara för degradering: Fristads GoIF och Olofströms IBK

Redaktörens kommentar: Jönköping ser ut att gå mot serieseger och en kvalplats. Sedan kommer det bli en grandios fight mellan Växjö och Partille om den andra platsen. Dessa båda möts dessutom i helgen. I botten är det redan klart vilka två lag av tre det är som åker ur. Men vilket det tredje laget blir står mellan Lindome, Lindås och Craftstaden. Det kommer bli en sällan skådad kamp ända in i kaklet. 
 

Herrallsvenskan Norra – 7 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: -

Klara för degradering: - 

Redaktörens kommentar: Inget är klart än men IBK Dalen kan mer eller mindre räkna hem en kvalplats. Så kan även Visby och Sirius. Succénykomlingarna Sundsvall har kopplat greppet om den sista kvalplatsen men de kommer få tufft motstånd av Skälby och Djurgården.  

Älvsjö AIK:s framtid i allsvenskan hänger på en sådan skör tråd att den i princip redan gått av. Ska man ta den sista mikroskopiska chansen man har kvar krävs det tre poäng mot Djurgården i helgen annars är det tack och god natt. Även om man tar tre poäng så är det otroligt mycket som ska gå Älvsjös väg i slutet. Järfälla, RIG Umeå och Gävle ser också ut att få det svårt att klara sig kvar. Men de har i alla fall en rimlig chans att klara det.


Herrallsvenskan Södra – 7 omgångar kvar

Klara för SSL-kval: -

Klara för degradering: - Fristad GoIF

Redaktörens kommentar: Hovslätt och Warberg stormar mot en kvalplats och Strängnäs och Lerum ligger väldigt bra till också. Men Höllviken och Partille lurar i vassen.

Fristad är klara för degradering sedan ser Kalmarsund, Nilsby, Fagerhult, och Lillån ut att göra dem sällskap. Sedan står det troligtvis mellan Höllviken, Partille och Lund om vem som går vidare till nya allsvenskan, vem som får kvala sig dit och vem som åker ut.
 

Herr1an Norra  - haltande tabell

Klara för allsvenskt kval: -

Klara för degradering: Kiruna AIF

Redaktörens kommentar: Det är inte klart matematiskt men det ska mycket till om det inte blir IBF Dalen och Öjebyn IBF som får kvala till Allsvenskan. 

Kiruna är redan avpolletterade sedan ser Bergnäset AIK och Jemtland Innebandy ut som de kommer göra Kiruna sällskap. Härnösand och Thorengruppen ser ut att hamna i en streckstrid om vem som åker ut och vem som stannar kvar. 
 

Herr1an Västra Svealand - 5 omgångar kvar

Klara för allsvenskt kval: -

Klara för degradering: Li20

Redaktörens kommentar: Efter ett par skrällresultat i veckan så är hela fem lag med i kampen om de två kvalplatserna till allsvenskan. Just nu är det fördel Hagfors och Vaksala men det är tight i toppen. 

Li20 är klara för Herr2an och de ser ut att få sällskap av Alunda. IBK Runsten fick jackpott igår då Sandviken och Hälsingegården spelade oavgjort. Det innebär att Runsten fortfarande har en bra chans att klara sig kvar för egen maskin. Men ett av denna trio kommer att åka ur. 
 

Herr1an Östra Svealand - 5 omgångar kvar

Klara för allsvenskt kval: -

Klara för degradering: Nacka IBK och Salems IF

Redaktörens kommentar: Tullinge ser ut att gå mot en serieseger och lägga beslag på en av de två kvalplatserna till allsvenskan. Men sedan är det tre kanske fyra lag som slåss om den sista kvalplatsen. Just nu är det fördel RA19 där, trots skrällförlusten av två poäng i veckan. 

Nacka och Salem är klara för nedflyttning sedan är det ett getingbo om vilka två mer det är som följer med ner. Just nu är det fem lag som är inblandad i den fighten där Täby har sämst förutsättningar av dem.
 

Herr1an Mellersta  - 5 omgångar kvar

Klara för allsvenskt kval: -

Klara för degradering: IBF Norrköping

Redaktörens kommentar: Berg har som gott så lagt beslag på seriesegern och den första kvalplatsen. Sedan kommer det bli en spännande kamp mellan Linköping och Örebro om den andra kvalplatsen. 

Norrköping åker ut och allt talar även för att Torshälla gör det. Ledberg, Skövde, Finspång och Surahammars gör sedan om vilka två som klarar sig kvar och vilka två som följer med Norrköping och Torshälla ner.
 

Herr1an Västra Götaland - 5 omgångar kvar

Klara för allsvenskt kval: - Skoghalls IBK och Lindås IBK

Klara för degradering: -

Redaktörens kommentar: Skoghall och Lindås har varit överlägsna och har redan dödat spänningen i toppen. det skiljer hela 16 poäng mellan tvåan Lindås och trean Alingsås. 

Om spänningen är borta i toppen så är den väldigt påtaglig i de södra delarna av serien. Zenith har halkat efter lite men har fortfarande en hyfsad chans att klara sig kvar. Totalt är det åtta lag som är inblandade i bottenstriden där fyra kommer att åka ut och fyra kommer att stanna kvar.
 

Herr1an Södra Götaland - 5 omgångar kvar

Klara för allsvenskt kval: -

Klara för degradering: 

Redaktörens kommentar: Det kommer bli en otroligt spännande kamp i toppen. Hovshaga och Munka-Ljungby har just nu kvalplatserna till allsvenskan men det är tre lag som jagar dem tätt inpå. 

Malmö har i princip redan åkt ur då de har 13 poäng upp till säker mark och det återstår bara 15 poäng att spela om. Malmhaug och Karlskrona ser också ut att få det tufft i slutet. Gransholm är det laget som ligger under nedflyttningsstrecket just nu och de har sex poäng upp till Genarp som ligger över strecket. 


Highlights: Falun-Tatran Stresovice 4-6 (Champions Cup-final)

Så gick det till när tjeckiska Tatran Stresovice skrällde mot Falun i finalen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

 

Den här artikeln handlar om: