Foto: Christoffer Sturesson
Allsvenskan södra

Hett derby med massor på spel i allsvenskan

ANNONS

Det ligger massor av prestige och oerhört viktiga poäng i potten i kvällens derby i södra allsvenskan mellan Partille och Lerum.

Ikväll spelas det ett hett derby i allsvenskan södra mellan Partille och Lerum. Bortalaget ligger just nu på en fjärdeplats i tabellen och Partille ligger på en sjätte plats fyra poäng bakom. 

– Kul med match efter en ledig helg och vi är otroligt sugna på tre tunga poäng in på kontot ikväll, säger Lerums tränare Anton Olofsson till Innebandymagazinet. 

Det är bara cirka en och en halv mil mellan de båda lagens hemmaarenor, så det kan inte bli så mycket mer derby än så här. Men trots den geografiska närheten så är det inte så mycket rivalitet mellan föreningarna som man kanske kan tro. En orsak till det beror nog på att Partille var nykomlingar förra säsongen så de båda har inte hunnits att mötas så mycket i allsvenskan än. Men enligt Olofsson så börjar rivaliteten pyra lite mellan lagen.

– Jag skulle säga att det blir mer och mer för varje säsong, förra säsongen kanske inte så mycket men i år känns det betydligt mer som ett hett derby, svårt att svara på varför men så är känslan i alla fall!

Trots att Lerum får ses lite som storebror när det kommer till det sportsliga, då de legat i allsvenskan längre. Så har de haft det tufft mot just Partille och bara tagit tre av nio möjliga poäng då lagen mötts.   

– Jag vet inte om jag delar den åsikten! Det är klart om man ser oss som stora favoriter mot Partille så visst att statistiken är ”dålig” men om man ser på oss som två jämna lag, precis som tabellen indikerar, så skulle jag inte säga att det är dåligt. De har ju bara slagit oss en gång efter full tid så det där känns överdrivet men som sagt, man kanske tycker att vi ska slå Partille tre av tre matcher, ja då är statistiken dålig.

Det är mycket som står på spel ikväll förutom prestigen att vara bäst i derbyt. Allsvenskan görs om nästa säsong så det är bara ettan till femman i tabellen som är garanterad en plats i nya superallsvenskan. Lerum som ligger på en fjärdeplats innehar just nu den sista kvalplatsen till SSL. Partille som ligger sexa innehar också en kvalplats just nu, men den kvalplatsen handlar om att få stanna kvar i allsvenskan. Det skiljer bara fyra poäng mellan lagen så det är väldigt viktiga poäng på spel. Förlorar Lerum så riskerar man att tappa sin kvalplats till SSL och förlorar Partille så riskerar de att åka ner på nedflyttningsplats. För att lägga till ännu lite mer tändvätska inför kvällens möte så har Lerum aldrig tagit en trepoängare mot Partille, något som Olofsson hoppas ska ske ikväll när det som bäst behövs.   

– Det som talar för det är väl att vi inte gjort det innan och eftersom vi är två jämna lag borde det tala till vår fördel denna gången rent statistiskt tänker jag! Men sen rent innebandymässigt känns det som bitarna börjar falla på plats och vår rollfördelning har blivit tydlig och alla har köpt in på det. Det känns som vi är inne i en fin kurva och jag hoppas vi får det bekräftat ikväll att den känslan är rätt.

Båda lagen kommer till dagens match med en vinst i ryggen. Partille fick kämpa till sig tre poäng mot nästjumbon Kalmarsund och lyckades till slut vinna med uddamålet, efter två mål i slutminuterna. Lerum däremot hade lekstuga och vann med hela 11-5 över tabellåttan Lillån. 

Till matchen mot Lillån så hade Lerum fått tillbaka sin poängkung Fredrik Bäckman, efter en utflykt på ett och ett halvt år i SSL med Jönköping. Blev det en Bäckman-effekt direkt på laget?  

– Ja precis, Bäckman är hemma och det känns otroligt bra! Det betyder jättemycket för omklädningsrummet och framförallt för oss på plan också. Alla vet ju vilka som slutade etta respektive tvåa i hela seriens poängliga senast Joel Ekström och Bäckman spelade ihop, så givetvis känns det väldigt bra!

Kommer vi få se firma Ekström/Bäckman ikväll?

– Skiter björnen i skogen, avslutar Olofsson och bränner iväg ett skratt.


Highlights: Falun-Tatran Stresovice 4-6 (Champions Cup-final)

Så gick det till när tjeckiska Tatran Stresovice skrällde mot Falun i finalen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 


 

Matchrapporter: Fiaskosäsong för Partille – som åker ur serien Revansch och tre poäng för Lillån IBK Partille tog revansch på Strängnäs Lund Elit gjorde tre mål i tredje perioden – vann stort mot Partille Målfest när Partille krossade Fristad i Partillebohallen

Den här artikeln handlar om: