Foto: AC.Kårhag
Landet runt

Lagen som just nu har en kvalplats till SSL och allsvenskan på damsidan

ANNONS

Vi tar en titt på hur kvalet till SSL och allsvenskan skulle se ut i dagsläget inför slutspurten av säsongen.

Vi går in emot upploppet av säsongen 23/24 och det återstår åtta omgångar av Svenska Superligan och sex omgångar av damallsvenskan och fem sex omgångar av Dam1an, beroende på vilket distrikt som gäller. 

Inför slutspurten av säsongen på damsidan så tar vi en titt på vilka lag som just nu befinner sig på en kvalplats till förbundsserierna. Eftersom damernas allsvenska kommer att bantas från fyra serier till två så ser kvalet lite annorlunda ut mot vad det har gjort de senaste säsongerna. 

Kval till SSL 
 

IBK Dalen-Storvreta IBK

Älvsjö AIK IBF-Sundsvall IBF

 

Skoghalls IBK-Växjö IBK

Jönköping IK-Telge SIBK


Redaktörens kommentar: Dalen är helt klara för kval sedan ska det oerhört mycket till om Skoghall och Älvsjö skulle missa en kvalplats. Tittar man på den övre halvan av kvalträdet så är jag så gott som säker på att alla lagen kommer ta sig till kval förutom Storvreta. Uppsalalaget har dock fortfarande en väldigt bra sits där man leder med fyra poäng över AIK och fem poäng över Nacka när det återstår 18 poäng att spela om. Men trots förutsättningarna och en stekhet Amanda Ljunggren tror jag ändå att AIK kommer snuva dem på kvalplatsen till slut tack vare Anna Wijk-effekten. 

På den undre halvan tror jag också att tre av de nuvarande kvallagen kommer att ta sig till kval men jag tror att Växjö kommer att missa en plats till förmån för Partille. Båda lagen har samma poäng just nu och ungefär samma tuffa spelschema kvar. Men Partille har ett par rutinerade spelare som varit med och kvalat till SSL-förut och de spelarna kommer att visa vägen nu när det ska avgöras. 

Kval till Allsvenskan

Play off 1

M1 2:an Västmanland/Örebro/Värmland - 2:an Gävleborg/Uppland/Dalarna
M2 2:an Södermanland/Östergötland – 1:an Västergötland
M3 1:an Halland - 1:an Skåne

Skälby IBK-Hagunda IF

Linköping IBK Ungdom-Fröjereds IF

Onsala IBK-Höllviken IBF

Redaktörens kommentar: I Västmanland/Örebro/Värmland ligger just nu Skälby tvåa men de har samma poäng som Rönnby ungdom. Dessa två lag kommer göra upp om vilka som kommer få spela play off 1 och vilka som går direkt till play off 2. I play off 1 väntar tvåan i GUD som för tillfället är Hagunda, men vinner de sin hängmatch så går de upp i serieledning istället för Sandviken. Borlänge på tredje plats har fortfarande en chans att snuva Sandviken eller Hagunda på en kvalplats, men det ser tufft ut. 

I Södermanland/Östergötland är det tre lag som gör upp om de två kvalplatserna och det är IBF och IBK Linköping samt Nykvarn. Den tabellen är väldigt haltande just nu så det är omöjligt att sia om vilka lag som går till kval. Alla tre har ungefär lika stora chans men just nu leder IBF serien men då hade de spelat en match mer än IBK och två matcher mer än Nykvarn. Däremot råder det inga tvivel om vilka de kommer få möta eftersom Fröjered är helt överlägsna i Västergötland. Fröjered har inte tappat en enda poäng och man har Sara Anteryd som öser in 6 poäng per match.

I Halland leder Onsala just nu serien över Kustens med fyra poäng när det återstår tre omgångar. Som tur var för Kusten så har man kvar att möta Onsala så chanserna är större än vad de ser ut som. En vinst där så skiljer det bara en poäng inför de två sista omgångarna.  Vinnaren i Halland kommer ställas mot segrarna i Skåne och där är det oerhört jämnt i toppen. Höllviken leder just nu serien men sedan följer tre lag tätt tätt bakom inom en och två poängs marginal. 

Play off 2

M4 1:an Norrbotten – 1:an Västerbotten
M5 1:an Västernorrland/Jämtland – 5:an Allsvenskan Norra
M6 5:an Allsvenskan Östra - Segrare M1
M7 1:an Gävleborg/Uppland/Dalarna – 1:an Stockholm
M8 1:an Västmanland/Örebro/Värmland - 1:an Södermanland/Östergötland
M9 5:an Allsvenskan Västra – segrare i M2
M10 1: an Småland Blekinge – 1:an Västsvenska
M11 5:an Allsvenskan Södra – Segrare M3

 

Team Kalix IBK-Team Thorengruppen SK

Jemtland Innebandy-Umeå City

Alunda IBF- segraren mellan Skälby IBK-Hagunda IF

Sandvikens AIK-Hässelby SK IBK

Rönnby Västerås IBK Ung-IBF Linköping

Bergs IK- segraren mellan Linköping IBK Ungdom-Fröjereds IF

Husqvarna IK-Landvetter IBK

Lindås IBK- segraren mellan Onsala IBK-Höllviken IBF

 

Redaktörens kommentar: Kalix är klara för kval och de får antingen möta Thorengruppen som leder med en poäng över Umeå Västra IF, när det återstår fyra omgångar.

Jemtland har en betryggande ledning med tre omgångar kvar men de är jagade av en trio som är fem poäng bakom. Det väntar dock tufft motstånd mot femman i allsvenskan norra som för tillfället är Umeå City. Men även där är det tre lag till som kan sluta femma.

Just nu ligger Alunda femma i östra allsvenskan och det tror jag att de kommer att göra även efter serien är slut. Nacka eller AIK skulle även kunna rasa ner till en femte plats. För femman väntar sedan en vinnare från play off 1. Men där är inget lag i närheten av att vara lika bra som något av de allsvenska lagen.

Vinnaren i GUD-serien kommer antingen bli Sandviken eller Hagunda, som åkte ur allsvenskan ifjol. Där kommer det bli en kamp ända in över mållinjen. Men just nu är det fördel Sandviken. De får antingen möta Hässelby eller Hammarby eller kanske FBC Sollentuna. Mellan de två förstnämnda skiljer det bara en poäng när det återstår fem omgångar.

Rönnby och Skälby krigar om vem som ska gå till play off 1 eller play off 2 och just nu leder Rönnby serien på målskillnad, men då har Skälby en match mindre spelad. Så det är verkligen helt öppet om vem som går direkt till play off 2. Lika jämnt är det i Östergötland/Södermanland där det står mellan två Linköpingslag och Nykvarn. Den tabellen är haltande så vem som helst av dem kan hamna här. Alla tre har erfarenhet av spel i allsvenskan vilket även Rönnby har. Så Skälby är det enda laget som inte har den erfarenheten.

Vem som slutar femma i södra allsvenskan är långt ifrån avgjort men troligast är att det blir just Berg, Lillån eller Katrineholm. Mitt tips är att det inte blir Berg utan Katrineholm till slut. De ställs sedan mot ettan i Östergötland/Södermanland eller ettan i Västergötland. Där tror jag att vi kommer få se Fröjered gå vinnande ur den striden. Fröjered drog sig ju ur allsvenskan inför säsongen men kan alltså redan nu kvala sig tillbaka igen. 

I senaste omgången i Småland slog Hovslätt Husqvarna och minskade glappet till endast två poäng. Så det kommer bli ett jämnt upplopp mellan dessa båda samt att bägge måste se sig om för CL98 IC jagar bakom. De kommer förmodligen ställas mot ett Landvetter som inte tappat en enda poäng än så här långt i Västsvenska. 

Lindome, Lindås och Craftstaden kommer att kriga om vem som kommer stanna kvar i allsvenskan, få kvala sig kvar och vem som åker ur. Mitt tips är att Lindome kommer att hamna på femte platsen till slut och att de kommer att få möta Höllviken. 


Highlights: Falun-Tatran Stresovice 4-6 (Champions Cup-final)

Så gick det till när tjeckiska Tatran Stresovice skrällde mot Falun i finalen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

 

 

 

 

 

Den här artikeln handlar om:
Expressen Premium Max visar
fredag 08 mars
18:30 Team Thorengruppen - KAIS Mora Svenska Superligan, damer
18:30 Falun - Rönnby Svenska Superligan, damer
18:30 Pixbo - Warberg Svenska Superligan, damer
19:00 Malmö - Lund Svenska Superligan, damer
19:00 Endre - Täby Svenska Superligan, damer
19:00 IBK Lockerud Mariestad W - Karlstad Svenska Superligan, damer
19:00 Åkersberga - Kalmarsund Svenska Superligan, damer
lördag 09 mars
17:00 Storvreta - Linköping Svenska Superligan