Veera Kauppi utsågs nyligen till bäst i världen för fjärde gången.
Foto: Per Wiklund
Krönika
Synligt ansvar - skyddsglasögon i innebandy
ANNONS

"Handlar mycket om grupptryck och utseende" - stor skillnad på Finland och Sverige med skyddsglasögon på elitnivå.

Svenska Innebandyförbundets krav på skyddsglasögon för ungdomar upp till 16 år grundades på forskning som tydligt pekade ut innebandy som den främsta orsaken till ögonskador inom idrotten. Trots detta avtar, eller rättare sagt upphör användningen av dessa när spelarna tar klivet upp på junior- och seniornivå. Varför är det så?

Innebandy, en snabb och intensiv sport, har länge stått i fokus när det kommer till spelarnas ögonsäkerhet. Forskning har entydigt bekräftat att innebandy utgör den absolut främsta orsaken till ögonskador inom idrotten. För att adressera denna problematik införde Svenska Innebandyförbundet ett obligatoriskt krav på användning av skyddsglasögon för ungdomar i tävlingsspel upp till 16 år. Men när dessa unga spelare tar steget upp till högre nivåer avspeglas inte samma engagemang för ögonsäkerheten.

Svenska landslaget, som potentiella förebilder, verkar inte aktivt marknadsföra användningen av skyddsglasögon. Rättare sagt, de lyser helt med sin frånvaro. Kontrasten blir tydlig när man jämför med det finska landslaget och särskilt de finska landslagssystrarna Kauppi, som konsekvent använder skyddsglasögon och därmed ger en positiv signal till andra spelare och agerar förebilder för användandet av glasögon.

Veera Kauppi, världens bästa damspelare, delar med sig av deras ståndpunkt: "Vi har alltid spelat med skyddsglasögon, och för oss var det självklart att fortsätta göra det även efter junioråren. För oss är de en lika viktig del av utrustningen som klubban och skorna." Hennes betoning av vikten att undvika ögonskador, baserad på erfarenheter från innebandyvärlden, ger en insikt i hur skyddsglasögon inte bara är ett tillbehör utan en essentiell del av spelutrustningen.

Som juniortränare är det bekymrande att notera att nästan ingen av spelarna i serierna använder skyddsglasögon. Trots mina försök att tjata och ge avskräckande exempel tycks spelarna helt enkelt inte lyssna. Det är som med cykelhjälmar och ungdomar, man vet att de är bra, men väljer ändå att inte använda dem.

Utmaningen är att förstå varför skyddsglasögon inte accepteras på högre nivåer. Är det en faktisk påverkan på spelet, eller handlar det snarare om en kulturell och social norm som styr besluten?

Veeras syn på det är följande: "Vi har också märkt att det knappt är någon i Sverige eller i SSL som använder dem. Det är synd, för vi som spelar i de högsta ligorna är ändå förebilder för de yngre spelarna. Vi tror att det handlar mycket om grupptryck och utseende om man väljer att sluta använda glasögon när man blir tillräckligt gammal för det."

Så, i strävan efter en tryggare spelmiljö och för att öka synligheten kring användningen av skyddsglasögon, uppmanar vi alla inblandade , från förbund till tränare och spelare - att reflektera över detta synliga ansvar. Som Veera säger, det är 100% värt det.

Om krönikören: 41-årige Martin Peterson har spelat flera år med IBK Lidköping i gamla ettan (nu allsvenskan), och i Hammarby med gamla storstjärnorna Jonathan Kronstrand och Michael Östlund. Nu är han DJ-tränare och tycker till om innebandy på Innebandymagazinet.


TV: Sam Madani gjorde succé i comebacken – förgäves

Svarade för ett hattrick i sin första match sedan återkomsten när nygamla laget Järfälla Bele förlorade mot Djurgården med 4-7.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: