Foto: Per Wiklund, Adam Troy (montage)
Internationellt

Emil Johansson – bäst i världen 2023

ANNONS

Emil Johansson tilldelas utmärkelsen världens bästa innebandyspelare igen. Landslagsbacken blir den fjärde spelaren att få priset två år i rad. Och nu tar han upp jakten på en viss Mika Kohonen.

– Det är inte så många som fått utmärkelsen flera gånger. Jag har spelat bra innebandy på en hög nivå hela året, säger Emil Johansson till Innebandymagazinet.

Emil Johansson har fått utmärkelsen som världens bästa innebandyspelare tre gånger (2019, 2022 och 2023) och det är flest efter finska ikonen Mika Kohonen som under sin karriär vann priset fem gånger.

– Det är stor ära att vinna. Jag har jobbat hårt för det här. Jag blir glad och stolt för det är ett fint pris och visar att man gjort något bra.

Priset till världens bästa spelare går till en spelare som med övertygelse, intelligens och drivkraft tillsammans med en nästan unik fart i sitt spel fortsatt utvecklas och förstärkt sin betydelse i världens bästa liga och i de internationella tävlingarna med IBF Falun och svenska landslaget.

– Jag har haft ett bra innebandyår. När det har varit viktiga matcher har jag varit där och bidragit som jag vill göra. Jag har haft en hög lägstanivå och levererat. Jag vinner många dueller på planen och är alltid aktiv i mitt spel precis som tidigare säsonger.

Över en miljon människor spelar innebandy varje år varav närmare 400 000 har tävlingslicens. Sverige är fortfarande världsetta men varje internationell landslagsturnering är numera helt öppen.

– Världstoppen blir bara skarpare och skarpare. Den nya unga generationen från Tjeckien är mycket bra, det har de visat inte minst under landskampsåret 2023.

Emil som fyller 32 år under 2024 ser inget slut på sin spelarkarriär eller jakten på nya titlar.

– Jag är inte mätt, jag vill fortfarande framåt. Det är därför jag nyligen skrev nytt långt kontrakt med Falun.

Motivering: Faluns backstjärna har med sitt kompletta spel hållit en jämnhög nivå i många år. Mångsidigheten, spelförståelsen och förmågan att tidigt förutse situationer innan de uppstår gör honom unik. Med sin snabbhet, styrka och inställning förlorar han sällan dueller. Under 2023 ledde han sitt klubblag till guld i Champions Cup och Svenska Cupen.
 

Världens bästa spelare år för år
2023: Emil Johansson 🇸🇪
2022: Emil Johansson 🇸🇪
2021: Tobias Gustafsson 🇸🇪
2020: Kim Nilsson 🇸🇪
2019: Emil Johansson 🇸🇪
2018: Eero Kosonen 🇫🇮
2017: Alexander Galante Carlström 🇸🇪
2016: Alexander Galante Carlström 🇸🇪
2015: Rasmus Enström 🇸🇪
2014: Kim Nilsson 🇸🇪
2013: Rasmus Enström 🇸🇪
2012: Mika Kohonen 🇫🇮
2011: Mika Kohonen 🇫🇮
2010: Mika Kohonen 🇫🇮
2009: Mika Kohonen 🇫🇮
2008: Magnus Svensson 🇸🇪
2007: Anders Hellgård 🇸🇪
2006: Anders Hellgård 🇸🇪
2005: Mika Kohonen 🇫🇮

Topp 10: Världens bästa spelare 2023
1. Emil Johansson 🇸🇪
2. Justus Kainulainen 🇫🇮
3. Tobias Gustafsson 🇸🇪
4. Ondřej Němeček 🇨🇿
5. Albin Sjögren 🇸🇪
6. Marek Beneš 🇨🇿
7. Eemeli Salin 🇫🇮
8. Jon Hedlund 🇸🇪
9. Miko Kailiala 🇫🇮
10. Manuel Maurer🇨🇭

Fakta om utmärkelsen
Världens bästa innebandyspelare har delats ut sedan år 2005 på herrsidan, vilket gör detta till 19:e gången i ordningen. Vinnarna tas ut av Innebandymagazinet i samverkan med förbundskaptener och internationell media från innebandyns mest inflytelserika länder. Finske Mika Kohonen har fått priset flest (5) gånger.

"Emil är nummer 1 för att hans spelförståelse är bättre än alla andras. Han är en spelare som ser både en och två situationer fram och räknar ut sitt första agerande efter det som ska komma några sekunder fram. Han är i stort sett unik på denna förmåga som också ger mer tid på planen än vad det gör för många andra spelare.

Hans tävlingsinstinkt är också en USP. Genom alla tider som jag fått möjligheten att coacha så har jag aldrig mött en attityd och en inställning likt den han har och därför förlorar han sällan heller. 

Koppla därtill hans snabbhet och styrka i kampmoment tillsammans med ett optimalt närkampsspel. Han är helt enkelt världens bästa innebandyspelare."

/Niklas Nordén, förbundskapten i svenska herrlandslaget

TV: Här vinner Falun Svenska Cupen-guld 2023

Emil Johansson gjorde 7-2-målet när Falun vann finalen med 10-2 mot Kalmarsund.

Matchrapporter: Pixbo lyckades vinna mot IBF Falun IBF Falun reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger mot IBF Falun IBF Falun vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo 2-0 i matchserien efter ny vinst för Pixbo mot IBF Falun

FAKTA

Emil Johansson

Född: 14 augusti, 1992

Klubb: IBF Falun

Moderklubb: Ersboda SK

Position: Back

Fattning: Left

Säsonger i SSL: 14

Matcher i SSL: 321

Poäng i SSL: 519 (220+299)

Landskamper: 87

Landslagspoäng: 89 (32+57)

SM-guld: 7 st

VM-guld: 3 st

Den här artikeln handlar om: