SSL Dam
Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Berglinds kalla & heta: "Lund tar den där efterlängtade slutspelsplatsen"
ANNONS

Andreas Berglind kommenterar helgens dubbelomgång i SSL Dam och listar de som är kalla och heta.

Börjar med att gratulera Warberg till ett ”säkrat” kontrakt då man slog Malmö helt välförtjänt i den första av lagets två matcher den här helgen. Vill inte ta bort Warbergs prestation men det jag såg utav Malmö var en av de sämre insatserna så här långt och laget Malmö var laget som förlorade mot då två bottenlag, som nu båda (Karlstad & Warberg) är på säker mark. Så Lockerud, Åkersberga och Kais Mora hoppas att ni möter Malmö snart.

Tittade parallellt matchen Kais Mora-Falun där Falun var det bättre laget mot ett vilt kämpande Mora som gör det bra men har inget spel. Man gör några bakplans rörelser mot sin vänsterback som leder till ingenting då man är väldigt långa i sitt lag när man anfaller. Redan i nästa helg är matchen om vem som åker ut SSL då Mora möter Ackers på bortaplan och ska Mora vinna då så ska man göra det på sina spelvändningar. För man har svårt att föra matcherna och jag tror man får det svårt borta mot Åkersberga och ska laget vinna den matchen så måste man gå på sina två bästa femmor och ha en avlastnings femma.

Endre som leder mot Kalmarsund matchen igenom men tappar allt sista fem minuterna och förlorar denna otroligt viktiga match och som nu är endast är fyra poäng upp till just Kalmarsund och då har också Kalmarsund mött TG två gånger som inte Endre har. Även Lund har mött ett topplag i Pixbo som inte Endre har och det har heller inte Malmö gjort som har mött flera av bottenlagen. Så mitt tips inför säsongen tror jag stämmer att det är Malmö som missar slutspelet då de har det tuffaste programmet kvar.

Lund är tillbaka och vinner mot Lockerud med 3-1 och det är otroligt att Lockerud inte ligger närmare i försvaret mot de tongivande spelarna som i den här matchen, Minna Karlsson, som gör två mål och framförallt i sin tidigare match när Isabel Balzano får göra det viktiga 4-3 målet och Lockerud förlorar matchen där. När vi pratar om Lund så gör de en riktigt bra match mot Pixbo och verkar ha hittat tillbaka.

Rönnby Västerås ångar på och förlorade visserligen mot TG och det kommer alla lag att göra och även Täby och jag hade på förhand Rönnby som trea och Täby som fyra och det tror jag att det kommer att bli. Täby har tappat spelare som: Ranja Varli, Emelie Eriksson, Moa Delshammar och Amanda Mellberg och det kommer att straffa sig och visst min duktiga ”junior” Tilde Sandlund är snart tillbaka och är hon lika bra som innan skadan så är hon en av SSL:s bästa spelare och väljer Isabel Balzano också att komma till Täby så kan nog båda dessa spela i en final detta år.

Man pratar också nu om förbundskaptener och här kommer mitt tips till blivande förbundskaptener för Svenska Damlandslaget och det är inte Harnesk även om hans spelstil skulle passa perfekt och att han är en bra tränare. Men han skulle nog behöva en coach med sig då och det är inte heller Daniel Jernberg som är lika duktig och har även han samma speltänk som Landslaget. Nej min röst går till två personer som ska dela på ansvaret och det är huvudtränare Anna Wijk som har varit med länge och har en otrolig rutin och kunskap. Den som ska jobba tillsammans med henne och vara coach för laget är också en tjej som har otrolig rutin men också en fantastisk kommentator som kan allt i Sara Attermo. Dessa två tror jag skulle komplettera varandra fantastiskt bra.

Kall) Domarna den här omgången!!!  Låt spelarna på planen få avgöra matcherna och jag tittade på Mora-Falun där det var ett härligt derby där jag trodde och hoppades att det skulle få smälla på lite. Men förbundet hade tagit in två domare som dömde och blåste som det var en juniormatch i flickserien och i matchen Täby-Åkersberga, var hittade han en straffen till Täby. Matchen Malmö-Karlstad där domarna hittade mycket billiga utvisningar. Och nivån var dålig i princip i varje match. Nej usel insats av domarna den här omgången.

Kallare) Hur kan lag förlora med 15-1 och 13-2 i denna serie? Det ska vara omöjligt tycker jag även om lagen som vinner med dessa siffror är fruktansvärt bra.  Men tittar man på TG och Rönnby denna omgång när de vinner stort så saknar de också flera spelare och det kanske är bättre att banta denna serie till endast 12 lag då nivån i botten är för dålig.

Kallast) Malmö FBC som den här helgen möter Karlstad och Warberg där man blir överkörda av Warberg och slarvar något överjävligt mot Karlstad. De åker på kontringar hela tiden och visst domarna var usla men att endast få med sig 1 poäng gör att man nu missar slutspel tror jag och hade man tagit sex poäng som laget på pappret borde göra så hade laget nu haft 28 poäng och legat sexa i tabellen och hela fem poäng före Kalmarsund.

Het) IBK Lund som tog tre mycket viktiga poäng i sin ”måstematch" mot Lockerud och har hittat tillbaka i sin defensiv. Visserligen gör ju Lockerud minst mål i hela serien men man släpper bara in ett mål som visar Lunds styrka och som nu behåller sin slutspelsplats och har fyra poäng ner till Kalmarsund. Man visar på nytt en riktigt bra prestation mot Pixbo borta där man förlorar endast med 2-4 och sista i tom kasse och då utan lagets bästa poängspelare i Emelie Rosenqvist och nu tror jag Lund tar den där efterlängtade slutspelsplatsen.

Hetare) FBC Kalmarsund som vinner den viktiga matchen mot Endre i jakten mot slutspelet och där återigen lagets förstafemma är inblandad i nästan samtliga mål och där man nu också har fått igång Matilda Sjödin. Matchen mot Falun var ett styrkebesked att vinna borta med 2-1. Visst Moa Gustafsson missade öppet mål för 2-1 till Falun och direkt efter missar Philippa Blom öppet mål i slottet men bra lag har tur också. Kalmarsund är bra just nu och kommer att gå till slutspel då man har mött lagen Thorengruppen, Endre och Falun, samt har samtliga bottenlag kvar att möta som kommer att vara chanslösa mot en av seriens bästa förstafemmor.

Hetast) Warberg IC och Karlstad IBF som i princip säkrat sina kontrakt där det var vissa experter som trodde Warberg skulle åka ur och någon trodde att Karlstad skulle åka ur. Men ett Warberg som vinner mycket rättvist mot Malmö och som såg mycket bättre ut i sitt anfallsspel men som fortfarande har problem i sitt försvar. Och som släpper igenom alldeles för mycket skott mot sig men det är tur att man har en av seriens bästa målvakter just nu i Hanna Svensson. Att hamna på denna lista när man i omgången efter förlorar kraftigt mot TG spelar ingen roll då man har säkrat kontraktet och alla lag förlorar mot TG. Warberg har nu 16 poäng och behöver nog bara ta en enda poäng till för att säkra kontraktet även om jag tror det räcker med deras 16 poäng och bättre målskillnad än Kais Mora, för jag tror inte att Kais Mora eller Åkersberga vinner mer än max två matcher till i serien. Så grattis Warberg och Karlstad som nu har avverkat matchen mot Pixbo där samtliga av Karlstads konkurrenter också kommer att förlora mot och som nu fick med sig två mycket viktiga poäng i bottenstriden. Jag säger nog att Karlstad kommer att hålla sig kvar dels för dessa två poäng, men också för att man kommer att ha råd att förlora två matcher mot bottenlagen och dels för att man är bättre än lagen bakom sig.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.


TV: Här slår Pixbo ut Storvreta på straffar

Se hela straffläggningen från semifinalen i Svenska Cupen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: