Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Prisutdelning i halvtid - Berglinds viktigaste spelare så här långt
ANNONS

Förra säsongens "Årets tränare" har plockat ut spelarna i SSL Dam som han tycker varit viktigaste för laget den första halvan.

Nu när vi går till halvtidsvila i serien så ser den ut precis som många trodde. Jag skrev innan serien började att det skulle vara fem stycken lag som ligger lite före alla andra lag. Men även fem stycken lag som kommer att kriga i botten, som är precis så serien ser ut nu. Jag kommer nu hylla spelare jag tycker har gjort det riktigt bra i varje lag och som har varit lagets viktigaste spelare så här långt. Det är inte alltid de bästa spelarna som är med på den här listan, utan spelare som har varit väldigt viktiga för laget under första halvan 2023.

Thorengruppen: Emelie Wibron som bara fortsätter att vara så där jäkla bra och leder också
poängligan. Hon är en general på planen som inte går att ta bollen ifrån, men som också hittar de fria ytorna som är unikt då samtliga lag nog pratar om att ligga tätt tätt på henne. Men hon hittar alltid en ledig yta och smäller in dom.

Pixbo IBK: Emma Stenberg i all ära men här går mitt val till unga stjärnskottet Ellen Lundin som inte har spelat SSL tidigare och gjort ett klubbyte i år till Pixbo IBK från Lockerud Mariestad. Hon snittar 1,8 poäng per match och 1,1 mål per match och kan hon utveckla sin snabbhet än mer så kommer hon spela i Landslaget i många år och dominera.

Täby FC: Man har mängder av landslagsspelare i detta lag och en som har betytt mycket för
laget i år är målvakten Matilda Östlund Visén som har gett laget än mer trygghet. Men mitt val går till Julia Croneld som nog har seriens bästa direktskott, då det nästan alltid träffar mål. Hon står alltid ren ute på sin vänsterkant och som levererar år efter år för sitt Täby FC. Hon är inte bäst men otroligt viktig för laget.

Västerås Rönnby IBK: Här leder Sofia Mittentag den interna poängligan men jag är helt såld på att se Wilma Johansson som har alla verktyg som man kan ha inom den här sporten. Wilma är en fröjd att titta på när hon spelar innebandy och hon är en nivå bättre än övriga och är hon inne vart annat byte så kan laget gå till final då hon gör vad hon vill på plan. Hon är i särklass lagets viktigaste och bästa spelare.

IBF Falun: Lagets bästa spelare och storstjärna är Moa Gustafsson men den spelaren som har betytt mest för dem så här långt är två spelare som jag inte kan dela på. Det är Lisa Svarfvar som betyder så mycket för ett lag att komma fram från skuggan av lagets storstjärna och göra mål på mål och leder också den interna poängligan och den spelare som också har betytt mest. Just nu rankar jag Jenny Axelsson som seriens bästa målvakt och hon var helt magisk mot Endre IF och visar där vad hon betyder för laget och visade också upp att hon är bäst i Sverige just nu.

IBK Lund Elit: Emelie Rosenqvist och Moa Dybner betyder mycket för laget framåt där Emelie Rosenqvist är en spelare som kan göra mycket själv och vända bort sin spelare och hänga dit den. Men mitt val går till Johanna Spetz som fick mycket bänk förra året, till att nu vara en av lagets bästa spelare och det är otroligt viktigt för ett lag att få ”nyförvärv” i dom egna leden och det har man fått i Johanna Spetz som kan göra en Coast to coast då och då.

Malmö FBC: Ligger man på topplistan över samtliga poänggörare i SSL och även leder den interna poängligan före en sån magisk spelare som Ellen Rasmussen så går mitt självklara val till den här rightaren. Rebecca Mårtensson som är en stor bidragande faktor att laget ligger på slutspel och som nog också kommer nå ett slutspel i år. Otroligt viktigt för laget att fler än Rasmussen gör poäng för laget och det gör Rebecca Mårtensson.

Endre IF: Man har fått in Moa Dynefalk som har varit en av lagets bästa spelare, men har man en Ellen Bäckstedt i laget som också är min favoritspelare och som är lagets absolut viktigaste och bästa spelare och jag förstår inte att hon inte spelar vartannat byte och också bygger spelet mer på henne. Ellen Bäckstedt är enormt viktig för detta lag.

FBC Kalmarsund: Den som har betytt mest för laget och också varit lagets bästa spelare är Dominika Buczek, som jag fortfarande håller som årets Rookie då hon snittar 1,7 poäng per match i ett lag som har det tufft just nu med många skador. Så är det tur att man har en Dominika Buczek i laget och nu måste lagets övriga stjärnor steppa upp om man ska nå ett slutspel, som kan bli svårt. Buczek är den viktigaste spelaren men lagets bästa spelare är Moa Tschöp som var magisk mot IBK Lund Elit.

Warberg IC: Viktigaste spelaren för Warberg är en spelare som dessvärre för laget lämnar och heter Sandra Hawerman, som snittar 1,4 poäng per match. Hon har varit lagets absolut bästa spelare så här långt och som betyder enormt mycket för laget med lagets diagonalpassningar och spelvändningar. Nu har man fått in en likvärdig ersättare i Andrea Envall som nog kan fylla ut dessa skor. Målvakten Hanna Svensson ska också nämnas.

IBK Lockerud Mariestad: Ellen Nyman som är ett spelgeni på planen och gör också många poäng för laget och leder den interna poängligan med 11 poäng och ett snitt på 0,8 poäng i ett lag som endast gör 2,23 mål per match och totalt 29 mål så är detta riktigt bra siffror(Laget kanske måste gå lite rakare på mål)

Karlstad IBF: Man har enligt mig lagets bästa spelare i Alexandra Terner och en general i laget i Linnea Juhlin, men den som har betytt mest så här långt för laget i år är Frida Eklund. Förra året spelade hon division 1 innebandy och som nu gör det riktigt bra i laget och serien , samt gjorde hela 4 mål i matchen mot Åkersberga IBF.

Kais Mora IF: Här hittar vi en mycket bra och viktig spelare i Malin Hansson som också leder den interna poängligan och varit med förr i SSL. Men en spelare som inte har spelat i SSL och klivit fram för Kais Mora i viktiga matcher och som blir mitt val är en rightare vid namn Elin Höglund.

Åkersberga IBF: Lagets viktigaste spelare leder också den interna poängligan, målligan, assistligan och har gjort det mycket bra. Men det är inte därför hon är den viktigaste spelaren utan för att hon bygger upp spelet för laget och kan själv skapa mycket på egen hand och hade laget haft 18 st Isabel Balzano så hade laget spelat slutspel i år.

Bästa målvakt: Jenny Axelsson IBF Falun (Lara Heini)

Bästa back: Moa Andersson Pixbo IBK (Lisa Carlsson när hon spelar back och måste göra
det mot topplagen på två backpar om man ska gå hela vägen)

Bästa center: Maja Wiström Thorengruppen (Ellen Rasmussen som är en av världens bästa
centrar)

Bästa Forward: Emelie Wibron Thorengruppen (Vera Kauppi som är en av om inte världens
bästa spelare)

Bästa tränare: Daniel Jernberg/Peter Strandberg (Richard Wellsmo/Maimon Abdallah som
fått laget mer stabilt detta år)

Årets flopp: Endre IF som ligger 8:a i serien och kan riskera att missa slutspel och som har ett
fantastiskt lag på pappret. Men gör en av sina sämsta insatser på många år.(FBC Kalmarsund som jag hade på plats 6 och som laget kanske kan nå då det ”endast” är 6 poäng upp till IBK Lund Elit)

Noterbart är att det är hela 8 stycken rightare på topp 15 poänglistan, så Sportchefer leta
efter rightare ;)

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.


TV: "Kungen trodde inte att innebandy spelas i Globen"

Alexander Galante Carlström avslöjar detaljerna från mötet med Carl XVI Gustaf: "Väldigt stelt - man skulle hälsa på ett visst sätt"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: