Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)
Berglinds heta & kalla: "Hon var dominant"
ANNONS

"VM verkar ha gjort henne gott" - expertens hyllning till stjärnan.

Vi synar och summerar omgång 12 där vi äntligen är tillbaka efter ett lyckat VM för damerna och stort grattis till en mycket bra prestation av laget och spelarna, och också väldigt bra coachat genom turneringen.

Den här omgången bjöd inte på några större överraskningar där topplagen kör över sina motståndare i vanlig ordning. Samtliga bottenlag tog poäng förutom Åkersberga och Karlstad som blev de stora förlorarna då Kalmarsund, KAIS Mora, Warberg och Lockerud tog poäng denna omgång. Men jag tror samtliga dessa lag kommer få det svårt i den sista omgången innan årsskiftet och endast Kalmarsund och kanske KAIS Mora kan få med sig en poäng.

Jag hade förra säsongen en egen tabell där vi endast skulle titta på den och jag har gjort en likadan tabell för dessa lag i botten som nu har spelat klart mot varandra i första halvan av säsongen, där vi ser att Warberg leder tätt följt av Lockerud och utanför denna tabell har Karlstad tagit flest poäng mot lagen på den övre halvan. Detta med endast tre poäng som kom borta mot Endre, medan Åkersberga är det enda laget som inte tagit någon poäng mot lagen på den övre halvan.

Här är den interna tabellen för lagen 9-1 :
Warberg  9 p  (18-13 målskillnad)
Lockerud 9 p  (15-14)
Kalmarsund 7 p  (23-18)
Karlstad  7 p  (16-19)
Åkersberga  6 p  (16-22)
Kais Mora 5 p  (15-17)

Mycket riktigt så är denna tabell den viktigaste för lagen i den nedre regionen där vi ser att KAIS Mora och Åkersberga tagit minst poäng och ligger också under strecket. Men nu till Berglinds lista:

Kall) Speakers under matcherna som ska prata konstant under matchen för att själva få höras och synas med allt från “köp kaffe och korv i kafeterian” till att laget spelar sin nästa hemmamatch mot (?). Snälla, ta detta under periodpauserna och låt lagen på planen få synas och höras när matchen är igång. Laget som mest måste anpassa detta är Täby FC för han pratar och pratar konstant under matchen.

Kallare) Åkersberga och deras coachning i de sista två minuterna när laget endast ligger under med 3-5 och där det blir en avblåsning och frislag för Falun, som då gör ett byte och all chans i världen för Åkersberga att lyfta upp laget och stå på varje spelare och ha en extra spelare på dubbling för att vinna bollen. Men hela laget faller istället ner i försvarspositioner och låter Falun spela runt och runt och än mer märkligt då som till och med kommentatorn sa; “varför går inte Åkersberga upp med laget”. Nej, gör om och gör rätt!

Kallast) Jag var på plats förra omgången och såg matchen Endre-Karlstad där jag fick se ett bländande Karlstad och en fantastisk coachning. Nu var det helt bortblåst mot Täby som körde över Karlstad totalt och ja, Karlstad kunde fått några mål i den första perioden när Carlsson-femman gick bort sig hela tiden och lät Karlstad komma i några två mot ett-lägen, och visst att Täby är ett bättre lag än vad Endre är, med en Klara Molin som var matchens gigant, men att förlora så här ska inte Karlstad behöva göra.

Het) Topplagen som vinner enkelt där Täby imponerar men behöver få in ett bättre tredje backpar om man ska rå på topplagen. Imponerade gjorde även Rönnby med sin storstjärna Wilma Johansson som mycket starkt slog svårslagna IBK Lund på bortaplan med 7-3. Sen kör Pixbo över Malmö med 8-2 och där Rikke Ingebrigtsli Hansen gör tre mål i matchen. Thorengruppen kör över Endre med 11-4 och där Endre nu har tre raka förluster. Oona Kauppi är lika glödhet som hon var i VM och gör tre mål i matchen, tätt följd av Delgados två mål.

Hetare) Klara Molin var verkligen på spelhumör efter VM och var dominant i den här matchen, VM verkar ha gjort henne gott. Likaså Hanna Nordstrand som i den här matchen tog för sig mer och där jag såg en grym glädje hos dessa båda. En annan landslagsspelare som var väldigt bra och visade upp klassräddningar var duktiga målvakten Matilda Östlund Visén som var grym, och det var självklart även Lisa Carlsson som alltid är bra. Jag har sagt det innan säsongen att Täby kan vara en riktig joker och snart är även Tilde Sandlund tillbaka och då blir det här laget ännu bättre.

Hetast) Pixbo, när deras alla landslagsstjärnor inte lyckas göra en enda poäng så har man en tredjefemma som vinner matchen åt dem, de gör fem poäng och där Rikke Ingebrigtsli Hansen gör tre mål, och man har även Anna Dömstedt som spelar back i andrafemman som gör själv 2+1. Det är också därför de är uppe i toppen, för deras bredd, det är inte många lag som har en tredjefemma som gör fem poäng i matcherna.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.


Videoblogg: Vem tar över efter "Kotten"?

Magnus Fredriksson lyfter två kandidater till förbundskaptensjobbet i damlandslaget efter Åsa "Kotten" Karlsson, och andra heta ämnen.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: