#ibsilly
Foto: Adam Troy
Allsvenskan norra

Profilen berättar om uppbrottet med Gävle

ANNONS

Älvsjös nyförvärv Nicklas Gustafsson berättar också vilket SSL-lag han hade dialog med i våras.

Gävle åkte ur Superligan med dunder och brak i våras. Trots det lyckades man behålla flera spelare, däribland Billy Nilsson, Alexander Rudd, Felix Andersson och Oskar Strand Söderholm.

En som däremot försvann var Nicklas Gustafsson. Forwarden hade tillhört Gävle under sju säsonger och var under alla dessa år en poängproducerande spelare. Den här säsongen har han istället hållit till i Gävles Herr4an-lag.

Varför blev det då ingen fortsättning i Gävles allsvenska lag? Så här svarar Gustafsson själv.

– Det undrar faktiskt jag med, om jag ska vara ärlig. Jag hade ingen kontakt under våren. En av de assisterande tränarna frågade i somras om jag ville vara med och köra, då sade jag att jag gärna spelar. Men efter det hörde jag ingenting och då tog jag för givet att de inte vill ha mig längre, att de vill göra något annat, säger Gustafsson till Innebandymagazinet.

Gustafsson blev istället presenterad som ny spelare i Älvsjö förra veckan. Stockholmarna spelar likt Gävle i allsvenskan norra där de båda kämpar i botten.

– Jonas Gafvelin hörde av sig för en och en halv månad sedan, när han tog över (som tränare i Älvsjö). Då hörde jag av mig själv till Gävle och sade att "Älvsjö hört av sig och att de vill att jag ska spela där. Men jag vill hellre spela i Gävle, jag bor ju i Gävle liksom. Vad är grejen?". Sportchefen i Gävle skulle kolla men de skulle satsa ungt och…ja, jag vet faktiskt inte det rätta svaret.

Gustafsson berättar också att han gärna sett en fortsättning i Gävle. 

– Men jag tror de tog lite för givet att jag skulle sluta. Det har varit min approach lite också, tidigt i våras mot spelare och sånt: Det kommer inte bli någonting, jag ska bli farsa och så där. Men samtidigt så har jag inte hört någonting, man (Gävle) har nog bara skitit i det helt och hållet tror jag.

Gävle GIK avstår från att kommentera Nicklas Gustavssons påståenden.

Hyllningen: “Han fick mig att ta innebandyn på allvar”

Gustafsson har redan hunnit debutera för sitt nya lag Älvsjö, detta i 4-6-förlusten hemma mot RIG Umeå. Den största anledningen till att det blev just Älvsjö stavas Jonas Gafvelin, ny huvudtränare sedan en tid tillbaka. Gustafsson har tidigare spelat under Gafvelin i just Älvsjö.

– Det var egentligen han som fick mig att ta innebandyn på allvar. Han betydde väldigt mycket för mig redan innan och vi har haft mycket kontakt hela tiden, det har varit lite som en extrafarsa till och från. Hade inte han varit där så tror jag inte det hade blivit av, de (Älvsjö) hade nog inte hört av sig. Han betyder mycket för mig. Till slut blev det väldigt enkelt.

Från det att Gustafsson lämnade Gävle fram tills nu så är det en klubb utöver Älvsjö som funnits med i bilden: SSL-nykomlingen Karlstad.

– Jag hade dialog med dem i våras. De hörde av sig men den flytten kändes lång till slut, även fast det hade varit ett roligt äventyr. Annars har jag inte haft kontakt med andra klubbar.

Gustafssons nya lag Älvsjö drabbades av en stor spelaromsättning i somras där många rutinerade namn försvann, samtidigt tog man inte in särskilt många erfarna och etablerade nyförvärv. Man har också fått en tung start på säsongen med blott tre inspelade poäng hittills.

– De blev väl av med ganska så mycket tongivande spelare i "Sebbe" (Sebastian) Gafvelin, "Gonza" (Daniel Gonzalez Palm), (Victor) Ferraresi och så där. De har tappat väldigt mycket rutin. Av det jag sett på träningar så är det ett väldigt ungt lag med stommen som består av vad som var juniorer när jag spelade där (i Älvsjö). Jag tror inte de kan göra så mycket mer än vad de har gjort. De kämpar hårt på träningar och matcher, säger Gustafsson.

Han fortsätter:

– Det är spetsen i laget som saknas – viljan finns där. Jag tror det är ganska många unga som spelar för högt upp för tidigt, de är uppe ett eller två år för tidigt i allsvenskan utan att det fanns något val. Har man tunt med folk så blir det som det blir.

Vad ger du laget för chanser att hålla sig kvar? Älvsjö har i nuläget elva poäng upp till kvalstrecket.

– Det är klart att det är tufft, så klart. Man skulle behövt ha in kanske tre poängproducerande och rutinerade spelare till som kan skapa ett lugn i truppen, och ändå försöka förstå att det nånstans kan vara naturligt att vinna också, att man inte behöver kämpa så hårt för vinster. Det är klart att det är en lång väg att varva upp ditt (till säker mark), speciellt när det ser ut som det gör i år innan serierna görs om.

– Ingenting är omöjligt, vad som helst kan hända, men det är en tuff uppgift att ta sig an. Mycket fokus är att få truppen att må bra först och främst, jag tror den redan mår bra men så man inte får för mycket förluster som gör att man får dåligt självförtroende och börjar hänga med huvudena, utan att man fortfarande tror på det.

Kontraktet med Älvsjö sträcker sig säsongen ut men Gustafsson stänger ingen dörr för en fortsättning i klubben.

– Är det kul och går bra, och min sambo och son vill flytta till Stockholm, så vet man aldrig. Men jag har ett bra jobb i Gävle, vi trivs bra. Min tjej är från Gävle med. Men ingenting är omöjligt som sagt. 


TV: Moa Gustafssons löfte efter reporterns utmaning

Stjärnan ska bada med kläderna på: "Tror det är riggat"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Förlust för Gävle GIK mot Järfälla Bele med 7-11 Tre poäng till Älvsjö efter avgörande i slutperioden mot IBF Falun Utveckling Visby starkast – avgjorde i förlängningen mot Gävle GIK RIG Umeå utklassade Älvsjö på hemmaplan Adrian Olsson det stora utropstecknet när Gävle GIK slog Älvsjö

Den här artikeln handlar om: