Bilder: IFF
VM 2023

Emelie Wibron blev historisk i VM-premiären

ANNONS

Så gick Sveriges första match i VM mot Slovakien.

VM-premiären i Singapore var Sveriges fjärde möte i historien med Slovakien. De tidigare resultaten har varit 15-1 (2015), 23-1 (2019) och 22-3 (2021), nu blev slutresultatet 20-3. Slovakiskorna visade offensiva kvalitéer stundtals men hade svårt att stå emot Sveriges bländande offensiv, och blev tröttare ju längre matchen gick.

Poängbäst i Sverige var Emelie Wibron, Amanda Delgado Johansson och Cajsa Elm med fem poäng vardera. För Wibron innebär det att hon nu har slagit Anna Wijks rekord i antal VM-poäng. Inför premiären stod hon på 84 poäng och Wijks rekord var 88. Nu har Wibron gjort 89 poäng. Men hon är jagad av schweiziskan Corin Rüttimann som gjorde tre poäng i sin premiär och därmed står på totalt 86, så den kampen är långt ifrån över under denna turnering.

Se Wibrons 89:e VM-poäng i klippet ovan! Bilder: IFF Media Platform

Ett orosmoln för Sverige är att backklippan Ida Sundberg utgick skadad i början av tredje perioden. Vad det betyder för hennes möjligheter att spela vidare i turneringen är än så länge oklart.

Målvakten Matilda Östlund Visén fick en del att göra och säger så här om utmaningen när Innebandymagazinet pratar med henne efter matchen.

– De kommer på sina kontringar då och då och tar lite skott från vinklar som man inte riktigt är van med. Det är en svår match när de kommer med sina strö-lägen, så är det ju alltid. Jag tycker ändå att vi gör en bra match. Vi var lite mindre på tårna i början av första men sedan växer vi in i det och gör en bra premiär.

Slovakien fick två fullträffar i andra perioden efter att ha varit ineffektiva i första.

– Vid första målet skjuter hon väldigt maskerat i steget och kommer ganska nära mål, hon gör det väldigt skickligt som trycker upp den i krysset. Vid andra målet kommer de två mot en, jag tycker att jag har bra kommunikation med backen. De hade lite strul med passningsspelet idag så min tanke var att backen skulle köra mot skytten som kom rätt centralt och sedan skulle jag vinna min duell efter en förflyttning. Men det är små marginaler.

Vem är matchens lirare enligt dig?
– Egentligen vill jag säga hela laget. Wilma Johansson hade riktigt sköna handleder idag. Ellen Rasmussen också, hon hade bra power och bjöd på några fina mackor. Men det var många som var bra idag. 

Poänggörarna i Sverige
Emelie Wibron 2+3
Amanda Delgado Johansson 2+3
Cajsa Elm 1+4
Wilma Johansson 4+0
Moa Gustafsson 2+2
Klara Loneberg 3+0
Jonna Stenvall 2+0
Hanna Nordstrand 2+0
Ellen Rasmussen 0+2
Maja Viström 1+0
Moa Andersson 1+0
Ellen Bäckstedt 0+1
Nellie Öhgren 0+1
Sandra Boric Svärd 0+1
Lisa Carlsson 0+1

Du kanske även vill läsa:
KLART: Så ställer Sverige upp i VM-premiären
KLART: Så ställer Sverige upp i VM-premiären
Betyg: Slovakien-Sverige, spelare för spelare
Plus Betyg: Slovakien-Sverige, spelare för spelare
Den här artikeln handlar om: