landslaget
Foton: Per Wiklund
Landslaget

11 heta kandidater att ta över efter Åsa "Kotten" Karlsson

ANNONS

Innebandymagazinet listar elva kandidater till att bli ny svensk förbundskapten efter Åsa "Kotten" Karlsson.

I samband med VM-truppsläppet förra måndagen så annonserade Åsa “Kotten” Karlsson att hon skulle sluta som förbundskapten efter världsmästserskapet som avgörs i Singapore den 2-10 december.

Karlssons ersättare är inte presenterad ännu men nedan finner du elva tänkbara kandidater att ta över efter den så framgångsrika förbundskaptenen.

Christoffer Suominen

Känns som ett stekhett alternativ. Är förbundskapten för U19-damerna och vet från tiden i Thorengruppen  hur det är att basa över ett favorittippat lag med mängder av världsstjärnor. Har dessutom varit involverad i förbundet sedan tidigare då han ansvarat för Guldsteget.

Camilla Granelid

Efterträdde Åsa Karlsson som förbundskapten i U19-landslaget år 2016 och visst finns det goda chanser att hon gör det även som svensk förbundskapten när “Kotten” nu lämnat sin roll. Har mängder med rutin både som spelare och ledare, Granelid har också jobbat med flertalet spelare från dagens landslag sedan U19-tiden. 

Johan Hydling

Var ihop med Granelid förbundskapten för U19-damerna. Har fortsatt haft en fot inne på förbundet sedan dess då han var coach för herrlandslagets Guldstegstrupp nyligen. Tränar idag Herr2an-laget Moälven och är lite av en doldis i sammanhanget jämfört med andra namn på listan.

Per Tjusberg

Får inte alltid de största rubrikerna men har gjort ett stort jobb bakom kulisserna i Pixbo och det svenska landslaget. Var nyligen assisterande förbundskapten för damerna, har också kallats för “professorn” och blivit hyllad för sin skarpa innebandyhjärna. Frågan är bara hur sugen han är att bli huvudansvarig då han under de senaste åren mest jobbat som analytiker och läktarcoach. 

Andreas Harnesk

Sett till aktiva coacher så är Harnesk en av de mest framgångsrika någonsin. Har tagit SM-guld i både herrarnas och damernas SSL. Det är i den sistnämnda serien han figurerat i främst och där har han skaffat sig ett gott renommé. Tränar idag Västerås Rönnby och har erfarenheter från förbundet då han var Guldstegscoach (herr) ihop med Niklas Nordén.

Joel Rauswall

Är idag assisterande förbundskapten bakom Åsa “Kotten” Karlsson, så han bör ligga bra till om förbundet vill rekrytera internt. Är på klubblagsnivå mest känd från Pixbo där han haft olika roller, idag är han assisterande tränare för herrlaget i SSL.

Linn Lundström

Har fått en drömstart på sin tränarkarriär. Tog över Dalens herrar inför årets säsong, detta ihop med Tommy Larsson då de delar på ansvaret, och Umeålaget har gått som tåget i allsvenskan norra hittills. Har även varit assisterande tränare för schweiziska herrlaget UHC Waldkirch-St. Gallen. Gjorde 47 a-landskamper som spelare så hon besitter mycket rutin.

Anna Wijk

Ett riktigt långskott då Wijk ännu inte varit huvudtränare för något lag. Fanns med i AIK:s bås i damallsvenskan förra säsongen men har inte tränat något lag under hösten hittills. Sitter på en av de skarpaste innebandyhjärnorna som finns sett till spelsinnet, kan hon använda bara en bråkdel av det som tränare så bör hon gå en fin ledarframtid till mötes. 

Jenny Hedlund

Som spelare vann hon SM-guld med Lockerud Mariestad samt två VM-guld, och hon fick flera utmärkelser både på nationell och internationell nivå. Efter spelarkarriären ingick hon länge i seniorlandslagets ledarstab och var då med och tog tre VM-guld, varav det sista kom 2017.  

Patric Löfborg

Tränar för tillfället Pixbos herrar i SSL. Har erfarenhet från damernas superliga från tiden i Warberg och har även figurerat i U19-landslaget, där var han med och tog VM-guld förra året. 

Susanne Ekblom

Är sedan ett år tillbaka assisterande förbundskapten för U19-damerna och ingår även i RIG Umeås ledarstab. Har mänger med rutin från sin spelarkarriär, där blev det 16 säsonger på elitnivå samt 29 landskamper för Sverige. 


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: