Foto: Andreas Forslund
Allsvenskan norra/östra
Expertens tankar om omgång 10 i allsvenskan östra
ANNONS

Andreas Berglind summerar senaste omgången i allsvenskan östra och tippar även den kommande omgången.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, kommer att ha en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan.

En mycket viktig omgång i serien där det var bottenmöte mellan IBF Falun Utveckling - Täby FC och vem av dessa lagen som skulle hänga på om platserna runt kvalstrecket, för mer än så tror jag inte att något av dessa två lag kommer att nå.

Det var också en toppmatch mellan Alunda IBF - Älvsjö AIK där seger för Alunda IBF skulle ta dem upp på en SSL-kvalplats och vid seger för Älvsjö skulle behålla deras förstaplats.

Matchen mellan AIK - Nacka IBK var sista chansen och ett måste för AIK om de ska ha en chans om de två platserna för ett kval till SSL, medans Nacka IBK skulle ta revansch efter den förra förlusten borta mot Älvsjö AIK och att de skulle då nå topp två platserna.

Tyresö Trollbäcken IBK - Storvreta IBK och där Tyresö Trollbäcken hade stor chans vid seger att klättra upp på en kvalplats istället för att vara under strecket där man varit en längre tid, men samtidigt måste AIK förlora mot Nacka IBK som är mycket troligt. Vinner däremot Storvreta IBK så är de fortfarande med i toppstriden och mot deras uttalade mål om ett kval upp mot SSL.

Hur gick det då?

IBF Falun Utveckling - Täby FC  6-2

En match där jag ser att Täby FC har hela 6 stycken spelare som har spelat i SSL och också flera spelare med tidigare rutin från allsvenskan så det här kunde väl bara gå på ett sätt?

Nej så blev det inte utan IBF Falun Utveckling kör över Täby FC hemma och vinner med hela 6-2 efter hela fem mål av Cajsa Lindén. Täby FC mäktar bara med att göra ett enda mål själva då deras första mål var ett självmål från Falun Utveckling och nu var det Falun Utveckling som tog den sista chansen att kunna hålla sig kvar. samtidigt som Täby FC redan nu kan börja förbereda sig på att åka ur och det skulle vara förödande för Täby FC som då har långt upp med deras utvecklingslag som ska slussas in mot SSL-laget och jag ser också att deras division 1-lag också håller på att åka ur. Än en gång vad händer med Täby FC, som är världens största förening? Har man inte en bättre utveckling?

Alunda IBF - Älvsjö AIK 2-4

Alltid svårt att spela borta mot Alunda i Olundahallen, där de har ett bra publiktryck. Men där Älvsjö AIK återigen vinner efter en mycket jämn match där Alunda vinner skotten men där Älvsjö gör målen och vinner med 4-2, efter två mål av Cecilia Monthan. Nu har Älvsjö AIK ett relativt "lätt" program och jag tror inte laget förlorar förrän i mitten av februari då man möter Storvreta IBK på bortaplan.

AIK - Nacka IBK 6-5

Här har man i AIK lånat in Ebba Karlsson från Åkersberga som inte får speltid där, som nu börjar med att göra 1-0 och spelar fram även till 2-0 och var en bidragande faktor att AIK vinner denna match tillsammans självklart med alltid duktiga Madde Öhrn. Vad händer med Nacka IBK som nu förlorat två matcher i rad och man verkar ha svårt att få till det på bortaplan och jag förstod inte eller spelidén som var pass ut i fickan och slänga in bollar mot mål. Nej det här håller inte om man ska upp till SSL i ett kval och just nu är man inte tillräckligt bra ens att nå kvalplatserna.

Tyresö Trollbäcken IBK - Storvreta IBK  5-10

Ett Tyresö Trollbäcken som har svårt mot topplagen och som släpper in 10 mål på hemmaplan duger inte och kommer inte att vara kvar i denna serie om man inte mot alla odds tar sig till en kvalplats. Men efter denna match och resultat så tror jag inte att man mäktar med det då deras främsta konkurrent AIK vann i denna omgång så är det bara att förbereda sig mot Division 1 med detta unga lag.

Storvreta IBK vinner denna viktiga match för dem och tar dem upp på en andraplats och en SSL-kvalplats och det mycket tack vare återigen Amanda Ljunggren som gör fyra mål och också Charlotte Bravo ska nämnas med sina tre mål.

Tips för kommande omgång:

Täby FC - AIK  2-5
Storvreta IBK - Alunda IBF  5-3
IBF Falun Utveckling - Nacka IBF  2-5
Älvsjö AIK - Tyresö Trollbäcken  5-2


TV: Hur många fler VM kommer systrarna Kauppi spela?

Veera och Oona Kauppi om framtiden: "En ganska bra morot"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: