Foto: Adam Troy
Allsvenskan norra
Förlösande vinst för Gävle!
ANNONS

Gävles första seger: "Då vågar jag påstå att det finns hopp"

Det tog hela nio (!) omgångar för Gävle att ta sin första trepoängare för säsongen. Det krävdes att plocka in två nya spelare i form av Joakim Alvinder (sin andra match) och nygamle Robin Johansson (sin första match för säsongen, som annars spelat i division 4 under hösten) för att vinsten skulle komma, dessutom genomfördes detta helt utan fixstjärnan Alexander Rudd. En spelare som inte ens gick att se på bänken. Trots att han saknades i laguppställningen var det inget som lades märke till under matchen.

Inför matchen handlade mycket om utspelet tränaren Viktor Matsenius gjorde till Gefle Dagblad där han kritiserade de äldre spelarna och krävde mer av dem.

Med all rätt att kräva ut mer av de rutinerade spelarna efter den här inledningen. Om Matsenius klev över gränsen när han nämnde att kontrakt kan börja rivas tänker jag låta vara osagt. Men visst fick det effekt? Det var ett helt annat Gävle som klev ut till matchen. De positiva tendenserna som laget bjudit på under inledningen av säsongen fanns där. Idag var det inte heller bara tendenser som visades upp utan det blev en helhet av det hela. Försvarsspelet satt mycket bättre vilket enbart 12 skott emot kan vittna om. Presspelet fungerade utmärkt och i de två sista perioderna, som tidigare varit när Gävle tappat sina matcher, var de som allra bäst. Det sköljde över Älvsjö som hade svårt att hålla emot. Gästerna får vara tacksamma att de enbart blev 7–4 på tavlan till slut.

En av de förslösande faktorerna vill jag påstå vara ett av nyförvärven i form av Joakim Alvinder. Det är en jätteinjektion i den här truppen och en spelare de helt saknat. Han kliver in och ställer krav, pressar och utmanar obekväma ytor för försvararna på ett sätt som tidigare undvikits. Det smittar av sig och det märks inte minst i formationerna bakom som tar efter och ger andrum för toppkedjan. Den här vinsten hade inte kunnat komma på ett bättre sätt för hemmalaget. Försvarsspelet fungerade väldigt bra och anfallsspelet var som natt och dag mot tidigare. Hungern gick att se på spelarna och ledarna i båset under matchen under anfallen och efter de lägen som skapades gång på gång. Det gick inte minst att se när Viktor Karles-Karlsson punkterar matchen genom att sätta sjunde målet i öppen kasse. Hela bänken ställer sig, pustar ut och börjar fira. Hela laget utstrålade en enda stor känsla av lättnad och vilja att fortsätta kämpa för den här säsongen.

Nu är det bara att hoppas för Gävle att bollen fortsätter rulla i samma riktning som den gjorde idag, då vågar jag påstå att det finns hopp om att börja kika uppåt mot den där sjätteplatsen i tabellen.

Matchens gigant
Joakim Alvinder – Utmärkt arbete utan boll, vinner den flertalet gånger på egen hand och vänder och ger Gävle nya anfall. I anfallsspelet utgjorde han ett hot inte bara längst sin kant med speeden utan även in centralt och gjorde det obekvämt för Älvsjös försvar.

Om krönikören: 26-årige Oscar Carlsson är huvudtränare i Strömsbro IF:s herrlag som spelar i division 2. På Innebandymagazinet tycker han till om Gävles framfart i allsvenskan norra.

Citat från matchen

Gävles tränare Viktor Matsenius: “Lättnad såklart, men fortfarande så behöver vi göra fler mål på alla lägen, tror vi har 8 skott i virket idag och säkert 10 öppna mål utöver de mål vi gör. Men det kommer nog med självförtroendet,”

Älvsjös tränare Jonas Gafvelin: “Vi gör en bra insats, och matchen är spännande in i slutet. Vi räcker inte till riktigt mot ett Gävle som kanske har bäst offensiv i serien. Vi hoppas nu på en bra träningsvecka utan förkylningar och en hall som inte är bokad med någon akvariemässa för fiskeentusiaster så vi slipper träna utomhus.”


Highlights: Dalen-RIG Umeå 6-0

Tog nionde raka segern i seriefinalen i damernas norra allsvenska, se målen! Bilder: Innebandy.tv


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Fiaskosäsong för Gävle GIK – som åker ur serien Sundsvall FBC fortsätter skörda segrar hemma – vann med 6-4 mot Gävle GIK Skälby avgjorde i tredje perioden mot Gävle GIK Sirius fina svit håller i sig efter 13-9 mot Gävle GIK IBK Dalen vinnare mot Gävle GIK – avgjorde i förlängningen

Den här artikeln handlar om: