Foton: Per Wiklund
Landet runt

Lägger ner föreningen efter anklagelser om rasism

ANNONS

Berättar om beslutet: "Vår förening har tagit så stor skada av det inträffade att vi inte ser någon som helst glädje i att fortsätta spela längre"

FBC Torpaplan är en nystartad förening från Jönköping, som har ett herrlag som den här säsongen spelar i division 4.

Nu står det klart att det inte blir någon framtida matcher för föreningen då man väljer att lägga ner verksamheten.

Orsaken till detta är de anklagelser om rasism som riktats mot klubben på sociala medier som fått stor spridning, där det i ett avfotat dokument ser ut som att föreningen inte välkomnar människor med mörk hudfärg.

Efter att inlägget fått spridning så skrev Torpaplan följande på sin Instagram.

"Under gårdagskvällen publicerades en bild i sociala medier från en frågesport i ett privat sammanhang där FBC Torpaplan omnämndes i en negativ kontext. Frågesporten och frågan formulerades av en person som inte är medlem i FBC Torpaplan.

Personen i fråga har kontaktat Gränna AIS ordförande, berörd spelare och FBC Torpaplan och bett om ursäkt för den mycket olämpliga frågan och dess innehåll.

Vi i FBC Torpaplan är mycket illa berörda av det inträffade och vill återigen understryka att vi tar kraftigt avstånd från den här typen av värderingar.

Därför lägger man ner föreningen

Några dagar senare så meddelade föreningen att man lägger ner verksamheten. De skrev då följande på sin Instagram.

"Med anledning av helgens händelse har vi haft en tät dialog med RF-SISU Småland, som har stöttat oss i hanteringen.

Som ideell idrottsförening, och därmed medlem i både Riksidrottsförbundet och Svenska Innebandyförbundet, står vi utan förbehåll bakom idrottsrörelsens värdegrund och rätten att alla som vill, oavsett kön, könsidentitet och uttryck, etnisk och social bakgrund, religion/trosuppfattning, funktionsförmåga, sexuell läggning eller ålder får vara med i föreningsdriven idrottsverksamhet.

Trots att vi som förening har fått stort stöd från många håll vill alla vi som är medlemmar i FBC Torpaplan, tydligt visa var vi står samtidigt som vi bedömer att vår förening har tagit så stor skada av det inträffade att vi inte ser någon som helst glädje i att fortsätta spela längre. Vi har tagit fruktansvärt illa vid oss av det som har hänt och samtliga medlemmar har enats om beslutet att inte fortsätta spela.

Vi tar återigen kraftigt avstånd från den här typen av värderingar och det är inte några värderingar som någon i klubben på något sätt vill förknippas med

Vi vill tacka alla som har stöttat föreningen under året som gått, och även alla som har hört av sig och stöttat oss de senaste dagarna."

Personen bakom anklagelsen har bett om ursäkt

Roger Ödebrink, ordförande för Småland Blekinges innebandyförbund, säger till P4 Jönköping att inlägget – där Torpaplan anklagas för rasism – kommer från en privatperson som efteråt bett om ursäkt.

– Redan på söndagen så fick man tag på den här personen som då har erkänt att han har gjort det här. Själv har han pratat med Torpaplans representanter och bett om ursäkt, säger Ödebrink till P4 Jönköping.


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: