Johan Främberg (t.h)
Foton: Per Wiklund
Allsvenskan södra

Är Partille på väg att tysta kritikerna igen?

ANNONS

Lagkaptenen Johan Främberg summerar Partilles fina start på säsongen.

Partille har genomgått en speciell resa de senaste åren. Säsongen 2021/22 kvalade man upp till allsvenskan men där tog det stopp i finalen mot Lund. Trots uttåget så fick Partille en allsvensk plats när Lagan tvingades dra sig ur serien.

Förväntningarna utifrån på Partille inför den allsvenska säsongen var därav ganska så låga, men de tystade alla eventuella kritiker. Inte nog med att de klarade kontraktet – de tog sig även till SSL-kvalet men åkte där ut i semin mot Warberg.

Partille skulle alltså egentligen ha spelat i division 1, istället så kvalade man till Superligan.

Trots den fina fjolårssäsongen så fick Partille infinna sig att vara ganska så nederlagstippade på nytt även inför årets allsvenska upplaga. 

Undertecknad tippade Partille som tia inför säsongen, med följande motivering:

"Visst, Patrik Malmström och Albin Jansson är kvar, men känslan är att luften gick ur lite efter fjolårssäsongen som sett till tabellplacering mest kändes som en engångsföreteelse. Har tappat många viktiga spelare och nyförvärven är med få undantag oprövade på den här nivån."

"Vissa har gått rakt från juniorspel till allsvenskan"

Hittills har man återigen överträffat förväntningarna utifrån. Partille ligger åtta omgångar in i serien på en tredjeplats.

Innebandymagazinet ringde upp Partilles lagkapten Johan Främberg för att höra hur han recenserade lagets säsongsinledning.

– Den är väl ganska bra ändå? Vi har ju tappat en del spelare från förra säsongen. Vi har fått inte lite, men inte lika mycket. Lite yngre (spelare) framförallt. Jag vet inte vad andras förväntningar var på oss men vi är ganska nöjda med var vi ligger. Även utifrån hur det var förra säsongen, där vi kom lite bättre än vad många hade förväntat sig. Med tanke på de förväntningarna så är vi rätt nöjda, säger Främberg till Innebandymagazinet.

Hur var känslan inför säsongen?

– Känslan var, till viss del, att det var lite oprövat. Det är mycket spelare underifrån där vissa inte har spelat i division 1 ens. Vissa har gått rakt från juniorspel i princip till allsvenskan. Det är oprövade kort på ganska många positioner. Med det i tanken så får man vara nöjd.

Något som är slående med Partille i år är det starka hemmaspelet. Det har blivit tre av tre segrar och den statistiken sticker kanske inte ut jättemycket, men målskillnaden hemma i Partillebohallen är hela 24-5 hittills efter segrarna mot Nilsby, Kalmarsund Ungdom och Warberg.

Vad är då framgångsreceptet bakom det starka hemmaspelet? Det förblir lite av ett mysterium, för det beror knappast på publikstödet då man snittar blott 95 åskådare per match vilket är minst i serien. 

Inte heller lagkapten Främberg vet varför man är så starka i sin hemmaborg.

– Det är en väldigt bra fråga. Jag ska vara helt ärlig: Jag vet inte riktigt. Det är klart att man känner sig trygg hemma och sådär, men utöver det vet jag inte vad den faktorn kommer ifrån. Det är väl bra, vi bygger vidare på den hemmasviten och vi var rätt starka hemma förra säsongen också. I år har det börjat ännu bättre tror jag.

10 tonåringar fanns med i senaste matchtruppen

Tittar vi på Partilles trupp så är det fortfarande veteranduon Albin Jansson och Patrik Malmström som är de klarast lysande stjärnorna med tanke på sin historik och att de fortsatt presterar bra med poäng, Jansson toppar exempelvis hela seriens poängliga med 11 mål och 10 framspelningar hittills.

Främberg vill också lyfta fram André Landin. Veteranen, som är född 1994, skrev på under sluttampen av årets silly season och har gjort 13 poäng på 7 matcher hittills.

– Sedan har vi det ganska homogent egentligen. Vi snurrar ganska friskt däruppe. Det är många som är duktiga men också många som inte har hittat fasta platser än, säger Främberg.

– Vi har en styrka i att vi är ganska många som kan kliva fram och avgöra när det behövs. Senast mot Fristad var det ju Melvin (Lutmers), han är ju 06:a liksom. Då var det han som till viss del var en avgörande faktor.

Även om det ofta är veteranerna som hamnar i rampljuset så finns det även en ung prägel på årets Partille. Mot Fristad i senaste omgången fanns det med tio tonåringar i laguppställningen.

– Vi har ett gäng från Alingsås som alla gått in och skött sig jäkligt bra som Simon Johansson och Leon Arvidsson. Sedan har vi duktiga från egna leden också, Hampus Thornblad har kommit in och avgjorde mot Warberg. Han har också alla möjligheter.

Till sist – nästa år blir två allsvenskor en. Är Partille en förening för den nya allsvenskan, om vi tittar ur ett litet större perspektiv?

– Vi, likt många andra föreningar, behöver ta ett kliv rent organisatoriskt. Det bygger mycket på ideella krafter och det gör vi ju i innebandyn i stort. Vill man vara långsiktigt i en satsning så tror jag man hade behövt bygga lite organisation. Med det kommer man även bygga lite ekonomi. Det blir ju lite andra förutsättningar även om det kanske inte ändras jättemycket, det beror lite på hur seriefördelningen ser ut.

– Även vår organisation skulle gynnas och må bra av att byggas lite. Men det måste komma från någonstans också, det är inget man gör över en natt. Någon gång måste man ta steget. Vi ligger nog lika bra till som många andra föreningar, kanske inte dem topptopp-föreningarna som Visby och Warberg. Dalen kan vi ju räkna bort, de går väl upp. Det är ett steg till de absolut bäst skötta föreningarna men vi har en stark organisation.

Huvudtränare Ricard Carlsson om framgångsrecepten till Partilles fina start:

Nu är det ju långt kvar på säsongen men såhär långt skall vi vara nöjda. Visst, man kan prata om att man skulle haft nått mer poäng där eller där. Men vi ligger lite bättre än vad vi räknat både poäng och placeringsmässigt. dock behöver vi fler poäng innan jul för att vårat första mål skall nås. Sen är det sjukt jämnt i tabellen. En förlust kan göra att man tappar fem placeringar så gäller att hålla sig på tårna.

Anledningen varför vi går bra även i år är väl en kombination att vi kunnat täppa till dom flesta hålen från alla som slutade förra året. men också att vi blivit en starkare grupp där många av våra yngre talanger växt av omgivningen och erfarenheten som dom fick av allsvenskan förra året. 

Kan också nämna att Oskar Adler i mål varit fantastisk många stunder och kapten Johan Främberg är hur stabil som helst. Poängstjärnorna har lyst de flesta matcherna och vi har en tredjefemma som knappt släppt in mål. Finns många som gör det bra., bara hoppas att vi kan hålla uppe detta hela säsongen så kommer det bli ännu ett succéår. 

 


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Matchrapporter: Seger för Kärra hemma mot Partille IBS Alingsås segrare borta mot Partille IBS

Den här artikeln handlar om: