Foton: Per Wiklund
EFT

Förklarar tjeckiska succén: "Bra att få feedback när man är 15 år"

ANNONS

Storvretas Filip Langer berättar om landslagens framgångar i EFT: "Vi har börjat på en resa som vi tror på"

För första gången sedan VM 2022 så gjorde världens fyra bästa innebandyländer upp på herrsidan igen när EFT avgjordes i Malmö i helgen som gick.

Under premiärdagen fick vi se en repris på VM-finalen då Sverige mötte Tjeckien. Till skillnad från den finalen så var det tjeckerna som segrade den här gången, detta med 12-8. Det var första gången någonsin som Sverige släppte in tvåsiffrigt i en match.

– Vi spelar bra och gör många mål på att bygga det själva, istället för att bara göra mål på kontringar. Sen gör Sverige inte någon bra match heller, det var också avgörande, säger Filip Langer, center i Tjeckien, till Innebandymagazinet.

Han fortsätter:

– Vi har ganska så bra disciplin i anfallsspelet men släpper samtidigt in åtta mål, det är inte okej. Det är skönt att göra tolv men riktigt dåligt att släppa in åtta.

Langer, som till vardags spelar i Storvreta, kan blicka tillbaka på ett lyckat EFT för Tjeckiens del då de vann hela turneringen. Efter Sverige-matchen så slog de Schweiz med 2-1 och avslutade sedan med att förlora med 6-7 efter straffar mot Finland.

– Det är många bra grejer som vi har gjort under den här turneringen. Vi vann, men det finns många grejer vi måste utveckla och bli bättre på. Framförallt i början av matcherna, vi är jättedåliga där. Jag vet inte om vi har lett efter förstaperioden någonsin mot topp tre-lagen. Det är någonting vi definitivt måste utveckla. Sedan har vi det med konditionen och så vidare. Vi fokuserar på grejerna vi måste utveckla mer än vad vi gör på de sakerna vi gör bra.

Tjeckien slog Sverige med 12-8 i EFT. Foto: Per Wiklund

Hur var det att spela EFT i Sverige just?

– Det var skönt, framförallt i första matchen mot Sverige. Det var nästan fullsatt i hallen. Sedan var jag lite besviken med publiken på de två andra matcherna. Men det är svårt att få folk att komma att se oss, Finland och Schweiz. Jag förstår det, samtidigt så är jag lite besviken på publiksiffrorna. Men det var en viktig match på söndagen i fotboll [Malmös herrlag säkrade SM-guldet på hemmaplan] som det var svårt att konkurrera mot.

"Vi har börjat på en resa som vi tror på"

Det var inte bara Tjeckiens seniorer som segrade i EFT, det gjorde även U19-landslaget i deras motsvarighet till turneringen efter tre raka segrar. Fram till förra U19-VM så hade också Tjeckien två raka guld, så det är mycket som går bra nu för de tjeckiska herrlandslagen.

– Vi har börjat på en resa som vi tror på. Jag vet inte hur många år man är när man börjar samlas till landslaget som liten i Tjeckien, men när man är runt 13 till 15 år så träffas man fyra gånger om året. Det ser man på juniorerna, att vi hade bra resultat de tre, fyra senaste åren.

Vilka fördelar finns det med att kalla landets bästa 13- eller 15-åringar till samlingar?

– Det finns många spelare i Tjeckien som är bra i sina klubblag. Men när de kan träffa och tävla mot de bästa i landet så ser de om det finns saker som de måste utveckla. Det är bra att man får feedback direkt när man är runt 15 år. Då vet man om ens styrkor och svagheter och vad man kan jobba på.

Langer lägger sedan till:

– Men det är inte resultaten utan processen som vi bygger på.

Han säger också att Tjeckien "inte är där än" och refererar då till att landet inte vunnit något VM-guld på seniornivå.

– Vi måste vara ödmjuka fortsatt och jobba och träna.

Till sist: Det har alltid pratats om att Sverige och Finland är världsledande. Har Tjeckien nu slagit in sig som en av de två bästa innebandynationerna i världen?

–  Vi får se! Vi tar stora steg men det finns fortfarande någonting vi måste utveckla. Samtidigt har vi saker som vi är bättre än Sverige och Finland på. Det kommer bli jämnare det kommande året. Om vi fortsätter att jobba så som vi jobbar så tror jag vi kommer kunna ta över. Men man ska inte prata om det, man ska göra det. Det är resultaten som ska prata, inte vi! 


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: