Foto: Bejto Demiri och AC Kårhag
Superligan
Berglinds kalla & heta: "Då är guldet Pixbos"
ANNONS

Andreas Berglind kommenterar omgång nio i SSL Dam och listar de som är kalla och heta.

Andreas Berglind, som utsågs till årets tränare i SSL förra säsongen, har en expertroll på Innebandymagazinet 2023/24 med återkommande analyser om högsta och näst högsta divisionen på damsidan där han utser omgångens kallaste och hetaste.

Serien är precis som vi alla förutspådde med två lag i toppen och sedan ett mellanskikt, och ett tydligt bottenskikt. Undantaget är att Kalmarsund skulle vara inblandat i bottenskiktet men jag tror de kommer att vinna fyra av de fem kommande matcherna och då helt plötsligt vara inblandat i slutspelsstriden.

Kalla

3) Tacklingar i ryggen på spelare som är helt oförberedda

De måste bort då det är direkt farligt. Jag gillar tufft spel och fysiska matcher, men ogillar så j*vla skarpt när spelare går in i ryggen på spelare som dessutom inte har bollen. Det måste bort, det har inte på en plan att göra.

2) Kalmarsund

Måste börja vinna matcher om man ska nå slutspelet och framförallt inte bli indragna i bottenstriden på allvar som man i dagsläget befinner sig i. Man är kanske inte bättre på tre kedjor då man förlorar hemma med 8-4 mot visserligen ett bra Malmö, men att släppa in åtta mål hemma mot Malmö gör att man hamnar på denna lista.

1) Karlstad

Man förlorar igen och det också mot en av de viktigaste rivalerna (Mora) att ha bakom sig. Man förlorar inte bara matchen utan man förlorar med hela 5-1 och nu måste man börja tänka om i Karlstad om man ska vara kvar i denna serien. 

Att spela på tre femmor fungerar inte om man vill vinna matcher då jag tycker att man har en av seriens sämsta tredjefemmor. Man kanske ska göra om den femman till en ”rollfemma”, som endast spelar en defensiv innebandy mot motståndarnas första- eller andra femmor och försöker att gå 0-0 i dessa matcher. 

Samtidigt kan man matcha in sin förstafemma mot lagens andrafemma och sin andrafemma mot lagens tredjefemma så att man får övertag någonstans i matcherna, för nu har man inte övertag någonstans. 

Hur man än gör så måste deras första- och andrafemma få mycket speltid om man ska vinna matcher. Det ska bli roligt att se dem live borta mot Endre IF på söndag i ICA Maxi arena.

Heta

3) Thorengruppen & Pixbos dominans i SSL

Jag läser från vissa håll att det är så tråkigt att de är så dominanta och att de förstör serien. Visst, de har seriens bästa trupper  men jag kan nog lova att de också tränar hårdast och har det största elittänket – annars skulle de inte vara där de är år efter år. 

När jag tittade på denna omgångens matcher och ser Pixbo rätt enkelt vinna på bortaplan mot en av kandidaterna till finalplatserna, Rönnby Västerås, så kommer Pixbo att spela final i år igen. Kan de spela den förstaperioden som de gjorde hemma mot Thorengruppen i tre perioder så är guldet deras.

Jag tittade också på Thorengruppen mot ett annat lag som värvat stjärna efter stjärna, Täby FC. Den matchen var klar efter i princip fyra minuter, då ledde Thorengruppen redan med 2-0 och när man ser att Thorengruppens tredjefemma har ett övertag på Täbys förstafemma när de matchades tillsammans så ser man hur pass mycket bättre Thorengruppen är även om Täbys tränare tyckte att de var bättre? 

Sen förstår jag hur Sofia Joelsson känner då hon direkt ger "Kotten" (Åsa Karlson) svar på tal med 3+1 i denna match.

2) KAIS Mora

Tar tre livsviktiga poäng i denna måstematchen för dem mot Karlstad, och jag har sågat dem tidigare med ett naivt spel så var denna match något helt annat. Sportchefen har gjort ett fantastiskt jobb med att få in Elsa Frisk och Malin Andréason som dessutom gör mål i sina första match med laget, men det fanns en annan Malin som var än värre i Malin Hansson som gör ett hattrick i denna match.

1) Malmö

Redan förra omgången tänkte jag ha med dem på listan och då med ett fantastiskt coacharbete mot Åkersberga, där man direkt går på två femmor som gav effekt i det tredje bytet då deras förstafemma hamnade mot Åkersbergas tredjefemma och då var det klasskillnad. 

Man gör också 1-0 i det bytet då man inte ligger nära Rasmussen och samma scenario bytet efter där Malmös förstafemma får möta Åkersbergas andrafemman som inte heller de ligger nära Rasmussen, och då är det 2-0 till Malmö redan efter tv minuter.

Jag tittade nu när laget mötte Kalmarsund och tycker att laget ser bättre ut och även spelarna ser bättre och hungrigare ut. Här är det bara att plussa ledarstaben till ett fantastiskt arbete med laget som kan räcka till slutspel.


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: