SDF-SM spelas i Umeå 4-7 januari.
Foto: Per Wiklund
Distrikts-SM
Den ekonomiska utmaningen vid Distrikts-SM
ANNONS

"Är Distrikts-SM på väg att bli en arena där ekonomiska resurser har en större inverkan än talang och vilja?"

Inom bara någon månad kommer Umeå att stå i rampljuset när Distrikts-SM 2024 äger rum mellan den 4:e och 7:e januari. Denna prestigefyllda turnering samlar Sveriges distrikt i en intensiv kamp om ära och framgång, och distrikten håller nu på att finjustera sina trupper inför denna spännande tävling. Men under ytan av denna sportsliga fest uppstår en betydande fråga – är priset rimligt för den enskilde spelaren eller finns det mer att göra?

Distrikts-SM är en enastående upplevelse som ger unga idrottare möjligheten att mäta sina krafter mot talanger från hela landet. För många är det en dröm som blir verklighet, men kan kostnaden för denna dröm utgöra ett hinder?

Som före detta spelare för Västergötland i tre olika åldersklasser, minns jag att jag aldrig behövde bekymra mig om kostnaderna för att delta. Det är oklart om det var föreningen eller förbundet som stod för utgifterna, men har nu lärt mig att dagens prislapp för deltagande i Distrikts-SM kan vara en tuff nöt att knäcka och har potential att skapa ekonomiska utmaningar för unga idrottare och deras familjer.

“En betydande summa”

Men vad är då priset för att delta i detta mästerskap? För distrikten är det en anmälningsavgift till Svenska Innebandyförbundet på 12 000 kronor. Med 18 lag på både pojk och flicksidan blir de totala anmälningsavgifterna 432 000 kronor. En koll på budgetposten distriktlagsverksamhet hos ett av förbunden visar att den uppgår till en halv miljon kronor. Det innebär naturligtvis att det kostar varje enskild spelare pengar att delta. De flesta förbunden har klara riktlinjer för den ekonomiska biten för spelarna, och det genomsnittliga priset som varje enskild spelare får betala uppgår till 4 500 kronor. Det är en betydande summa för de flesta att lägga ut, särskilt när man redan har medlemsavgifter, cupavgifter, träningskläder, utrustning och andra kostnader som måste täckas under säsongen, särskilt i tider då elpriser, matkostnader och andra utgifter ökar.

Det väcker frågan om detta överensstämmer med visionen om en inkluderande och tillgänglig idrott för alla. Är Distrikts-SM på väg att bli en arena där ekonomiska resurser har en större inverkan än talang och vilja? Kan distrikten verkligen nå ut till alla när de måste hantera så betydande kostnader?

Det återstår att se om det finns lösningar på denna ekonomiska utmaning. Kanske kan man följa andra idrotters exempel och sälja namnet på turneringen eller låta distrikten få sponsorer på matchkläder eller liknande för att få ner kostnaden för varje enskild spelare. Oavsett utfallet är det tydligt att diskussionen om kostnaden för att delta i Distrikts-SM är relevant. För att säkerställa att denna fantastiska upplevelse fortsätter att vara tillgänglig för alla, måste vi reflektera över hur mycket en turnering får kosta och om det finns sätt att göra den mer tillgänglig för unga idrottare från alla ekonomiska bakgrunder. Distrikts-SM är en möjlighet för talanger att blomstra och för distrikten att visa sin styrka, och detta är en möjlighet vi inte får låta gå förlorad på grund av ekonomiska hinder. 


41-årige Martin Peterson har spelat flera år med IBK Lidköping i gamla ettan (nu allsvenskan), och i Hammarby med gamla storstjärnorna Jonathan Kronstrand och Michael Östlund. Nu är han DJ-tränare och tycker till om innebandy på Innebandymagazinet.


TV: Chrull & Traktorn synar Sveriges VM-trupp

Christian "Chrull" Svensson och Jonas "Traktorn" Hansson snackar upp VM i Singapore: "Hon kan bli viktigaste spelaren för Sverige"


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: