Foto: Bosse Grängsjö
VM 2023

Nio SSL-spelare är klara för norska VM-truppen

ANNONS

8 av 14 SSL-klubbar är representerade i svenska VM-truppen och lägger man till den norska VM-truppen är 11 SSL-klubbar med i Singapore.

Igår släpptes Sveriges VM-trupp och av de 20 uttagna spelarna fanns åtta av 14 SSL-klubbar representerade. Warberg var en av föreningarna som inte hade någon spelare med i VM-truppen. Den halländska klubben har tre spelare som varit med i landslaget i Hanna Svensson, Natalie Hjertberg och Sandra Hawerman. Men ingen av de tre har varit med på något av landslagets fyra samlingar under 2023. 

Men trots det kommer ändå Warberg bli representerade under VM i Singapore då värmländska Ida Sundberg blivit uttagen till norska landslaget. Sundberg är född i Norge av norska föräldrar men hon flyttade till Värmland som liten och har spelat hela sin karriär i Hagfors IF Uddeholm, förutom de två senaste säsongerna, då hon tillhört SSL-laget Warberg.

– Det är en dröm som går i uppfyllelse. Jag hade aldrig kunnat tänka mig det här när började spela innebandy, men plötsligt händer det, säger Sundberg till Värmlands Folkblad.

Det är ganska så stora skillnader mellan att vara norsk landslagsspelare och svensk, rent förutsättningsvis. I juni åkte Sverige ner till Singapore med 29 spelare plus tränarstab för ett för-läger för att acklimatisera sig till VM. Medan Norge inte har råd att skicka ner en full trupp till Singapore utan de skickar bara ner 15 utespelare och två målvakter. 

Sundberg har tidigare representerat norska U19-landslaget men nu debuterar hon med A-landslaget i VM och Norge har dessutom avancerat från B-VM till toppnationerna kommande mästerskap. Centertalangen är född 2003 och på de åtta första matcherna har hon gjort två mål och två assist. Vilket är en poäng mindre än hela fjolårets poängskörd. 

– Jag har tagit kliv från fjolårssäsongen och hoppas kunna fortsätta göra det för varje träning som går. Jag har fått mer förtroende i år vilket har synts på mitt spel. Det är jättekul att se utvecklingen och att jag vågar ta för mig mer och mer ute på planen.

Norge har hamnat i samma grupp som Finland, Schweiz och Lettland och en trolig utgång kan bli att Norge kommer att få spela kvartsfinal mot Sverige. Något som Sundberg hoppas ska bli verkligt. 

– Det hade varit speciellt, men samtidigt väldigt spännande. Vi ställer upp oavsett motstånd och behöver ju vinna mot alla nationer för att gå hela vägen 

Ida Sundberg är inte den enda norska spelaren som spelar i Sverige och SSL utan hela nio spelare av sjutton har sina klubbadresser i SSL. 

Den norska VM-truppen

30. Maiken Ellis – Tunet IBK

35. Thea Kristine Ekholt – FBC Kalmarsund

 

7. Tone Einstulen – IBF Falun

8. Lene Benkø – SF Grei

9. Marte Pedersen – Tunet IBK

10. Marie Wolf – Tunet IBK

14. Sandra Craig – Chillis Rumlang-Regensdorf

20. Eline Dagestad – IBK Lockerud/Mariestad

 

2. Rikke Ingebrigtsli Hansen – Pixbo IBK

3. Emilie Sundnes – Tunet IBK

4. Kine Hedlund Eriksen – Karlstad IBF

11. Emma Fagerhøi – FBC Kalmarsund

12. Ida Sundberg – Warberg IC

17. Martine Simonsen – SF Grei

21. Sofie Kristiansen – IBK Lockerud/Mariestad

22. Line Trandum Terjesen – Endre IF

26. Nicoline Marie Karlsen Olsen – SF Grei

 

 

Den här artikeln handlar om: