Foto: Claudio Schwarz, unihockey-fotos.ch och Per Wiklund
Champions Cup

Ida Sundbergs speciella match: "Känns jättekonstigt"

ANNONS

Möter Pixbo i Champions Cup: "Lite blandade känslor"

Den 22 april 2023 tog en epok slut. Ida Sundberg spelade då sin sista match för Pixbo, detta i SM-finalen mot Thorengruppen som slutade med silver. 29-åringen hade efter tio säsonger hos rävarna beslutat sig för att testa vingarna på annat håll och landade slutligen i schweiziska högstaligan där hon skrev på för storlaget Kloten Dietlkon Jets.

Sundberg har gjort fem seriematcher för laget som nu ligger tvåa i tabellen, och hon beskriver sin första tid i Schweiz som både jättebra och lärorik.

– Sedan har det varit en jättestor omställning, både innebandymässigt men även att det var längesedan jag var ny i ett lag. Sen är det nytt spår på det och ett nytt land. Det är nya rutiner med allting egentligen. Det är en stor omställning men jag trivs väldigt bra hittills, säger Ida Sundberg till Innebandymagazinet.

Det måste vara märkligt för dig att komma till ett nytt lag efter tio säsonger i Pixbo?

– Ja, gud ja! Det var längesedan man var ny i ett lag. Det var lite nervöst första gången man skulle träffa sitt nya lag och se vad det var för personer för jag hade knappt träffat någon innan. Men alla varit jättevälkomnande och hjälpsamma. Det har varit lätt att komma in i gruppen.

Den svåraste omställningen hittills är språket, enligt Sundberg.

–  Man förstår inte allting direkt. Det är någon som får översätta till en när tränarna pratar. Sen är det den här delen med att inte riktigt hägna med i tugget i omklädningsrummet som man är van vid att förstå.

Det är mest tyska eller? Ingen engelska?

– Alla kan ju jättebra engelska men tränarna kör på tyska. Laget är hjälpsamma och översätter till mig. Men när de kommer igång med sitt tugg så blir det ju tyska. Jag förstår mer och mer så det är bra, men det är en skillnad från hemma där man förstod varenda ord och bara kan hoppa in i ett samtal.

Tittar vi spelmässigt så brukar svenska spelare som går till schweiziska ligan säga att det är mer uppstyrt och taktiskt i Sverige, och kanske lite mer rock'n'roll i Schweiz. Delar du den bilden nu när du fått pröva på båda ligorna?

– Ja, hundra procent! Här nere springer de mer, det är mer en-mot-en-situationer. Mer spring och kanske inte lika mycket tanke bakom allting som vi har hemma i SSL. Det är också en stor omställning som jag börjat vänja mig vid nu.

Är det någon skillnad på rollen du har i ditt nya lag kontra den du hade i Pixbo?

– Spelmässigt är den väl i princip samma. Sen är det klart att det blir skillnad: Hemma i Pixbo så var jag lagkapten och kunde tack vare språket lätt ta tag i grejer, jag snackade mycket. Här får man tänka till en extra gång innan jag säger något för att det ska ske på engelska. Där känner jag inte kommit in i det än. Jag vill komma in med inputs och hjälpa till, och jag tror jag har bra grejer att säga också. Jag försöker jobba på dem bitarna med.

Möter Pixbo i Champions Cup: “Känns jättekonstigt”

Till helgen så kommer Ida Sundberg få prata mer svenska än vanligtvis. Då möter nämligen hennes Kloten Dietlikon just Pixbo i semifinalen i Champions Cup, detta i ett dubbelmöte där första matchen spelas i Wallenstam Arena på söndag. Returen i Schweiz spelas den 11 november.

– Jag kollade faktiskt på lottningen. Jag satt och hoppades på Pixbo, säger Ida Sundberg innan hon lägger till:

– Samtidigt. när det väl blev Pixbo,  så var det lite blandade känslor. Det känns jättekonstigt faktiskt, det känns som att jag ska åka hem och spela i min egna hall mot mitt egna lag, men som bortalag. Det blir konstigt men ska samtidigt bli jättekul. Jag hoppades väl ändå på Pixbo för att jag då har mycket familj och vänner och jag träffar alla runt om i Pixbo också, så det ska bli kul.

Hon försöker följa sina lagkamrater i den mån hon kan, men hittills har det inte blivit allt för många matcher då de bland annat krockat med Sundbergs egna matcher.

Hur har de skött sig hittills?

– De har väl skött sig felfritt? De har vunnit det de ska vinna, alla matcher i serien hittills, så det finns inget att klaga på.

Om Julia Suter (tränare i Kloten) frågar dig hur man bäst slår Pixbo, vad svarar du då?

– Då säger jag att vi måste säga alla lägen vi får framåt, för Pixbo kommer inte bjuda på så många. Sedan måste vi spela ett tight försvarsspel och inte bjuda på enkla misstag, då är de bra på att sätta dit bollarna.

Ser du några taktiskt skillnader i Mikael Lindqvists Pixbo jämfört med Jonas Gustafssons, som du var en del av?

– Nej, det har jag faktiskt inte tänkt på så mycket. Det kör på med den höga pressen och gör mycket mål framåt. Det ör väl precis som det var förra året.

Ikväll vankas det ju också gigantmöte när Pixbo tar emot Thorengruppen i en ren seriefinal. Vad har du för tankar inför den matchen?

– Nu idag önskar jag fortfarande att jag spelar i Pixbo faktiskt, för Thorengruppen är alltid superkul matcher. Det är de matcherna man är som mest laddade inför under grundserien. Idag önskar jag att jag var kvar hemma. Jag tror att det kommer bli en tuff och tight match som alltid. Sen kommer Pixbo gå vinnande ur den för de är starkast på hemmaplan.

Kommenterar framtiden: “Ska aldrig säga aldrig, men…”

Söndagens match mot Pixbo kan mycket väl bli den sista någonsin för Sundberg i Wallenstam Arena. Hon skrev inför säsongen på ett ettårsavtal och berättar för Innebandymagazinet att karriären kan ta slut på schweizisk mark istället för svensk.

– Det är jättesvårt att svara på och man ska aldrig säga aldrig om någonting. Men som jag ser det just nu kommer jag spela här nere i Schweiz och hur länge det blir vet jag inte, men efter det så tror jag inte det blir så mycket mer innebandy.


Bilder och videoklipp: Michael Östlund, 1971-2023

Innebandylegendaren har somnat in, 52 år gammal. Så här minns vi Micke.


Promotion: Nu fyller vi Friends Arena, innebandy-Sverige!

Den här artikeln handlar om: