Michael Östlund 1971-2023
Foto: Magnus Fredriksson
Innebandyn i sorg

Innebandylegendaren Michael Östlund är död

ANNONS

En av Sveriges bästa innebandyspelare genom tiderna har gått bort, endast 52 år gammal.

Michael Östlund gjorde sig känd i innebandy-Sverige i början av 1990-talet som en vindsnabb forward tillsammans med en makalös målkänsla. Han blev svensk mästare i Kista IBK och blev uttagen i det historiska landslaget som vann det första VM-guldet i Globen 1996 inför rekordpublik. I finalen gjorde Michael även ett av målen.

Michael var en av de tre spelarna i den klassiska GÖK-kedjan i Haninge IBK tillsammans med Jonathan Kronstrand och Johannes Gustafsson. Där vann Michael bland annat tre raka SM-guld. Han vann även tre raka VM-guld mellan 1996 och 2000 och spelade totalt 58 landskamper. I VM-sammanhang gjorde han 13 mål och 13 assists på 17 matcher.

Östlund avled efter en tids sjukdom, endast 52 år gammal.

GÖK-kedjan. Från vänster: Jonathan Kronstrand, Johannes Gustafsson, Michael Östlund. Foto: Magnus Fredriksson

Kenta Sjögren, en av svensk innebandys allra största ledarprofiler genom tiderna, värvade honom till Haninge IBK i slutet av 90-talet. Han kommenterar Michael Östlunds bortgång på följande sätt;

– Michael Östlund var en av de största talangerna i svensk innebandy, han vann fyra SM-guld. Han låg bakom alla mål utom det sista när Haninge vann andra SM-guldet i slutspelet. Han var unik som spelare.

Kenta Sjögren och Michael Östlund hade fortsatt kontakt efter hans spelarkarriär. Senast så sent som för två veckor sedan.

– Ja, vi pratade lite som vi brukar göra. Han behövde hjälp med en sak. Han hade lite problem med hälsan, han hade vatten i lungorna bland annat. Jag är jätteledsen. Jag tycker synd om hans omgivning, hans två barn, hans bror och hans mamma.

Kenta Sjögren.

Michael Östlund var ovärderlig för Kistas SM-guld och för Haninge, enligt Sjögren.

– Ja, han gjorde mycket för Haninge IBK och gjorde verkligen skillnad, han gjorde den avgörande skillnaden. Han var den stora stjärnan i Haninge, han hade en speciell talang. Micke var snäll och en fantastisk innebandyspelare, han gjorde oss till det bästa laget. Jag är tacksam att ha fått jobba med en sådan stor talang.

Du kanske även vill läsa: Bilder och videoklipp: Michael Östlund, 1971-2023
Topp 50: Sveriges bästa 70-talister genom tiderna
Plus Topp 50: Sveriges bästa 70-talister genom tiderna
"Snäll och glad kille, som var förbaskat bra på innebandy"
Hyllningarna väller in om Michael Östlund: "Klass rakt igenom"
Hyllningarna väller in om Michael Östlund: "Klass rakt igenom"
Den här artikeln handlar om: