Foto: Per Wiklund
SSL (Dam)

Har pausat karriären på grund av psykisk ohälsa: "Fanns inget val"

ANNONS

Izabel Carpenter berättar om den tuffa kampen: "Mycket fokus hamnade på min prestation istället för mitt mående"

Inför säsongen 2021/22 valde Izabel Carpenter att lämna sin moderklubb Nykvarn. Hon flyttade västerut och skrev på för Falun där hon skulle gå på innebandygymnasiet.

Säsongen senare, 2022/23, fick Carpenter också debutera i SSL som 17-åring. Hon tog för sig från sin backposition och blev under årets gång gång även uttagen i U19-landslaget där hon debuterade i EFT.

På planen gick det alltså bra för Carpenter, men utanför den samma så gick hon en tuff, tuff kamp där hon brottades med psykisk ohälsa.

– Det började under förra säsongen då jag märkte att min mentala ohälsa började påverka min vardag. Mycket fokus hamnade på min prestation istället för mitt mående. Jag kände att det fanns höga förväntningar på mig som jag hade svårt att hantera, säger Carpenter till Innebandymagazinet.

Den psykiska ohälsan yttrade sig på många sätt för numera 18-årige Carpenter. Saker som hon egentligen haft glädje till innan försvann. Dagarna handlade om att hantera ångest och att ta sig igenom. Att överleva, som Izabel själv uttrycker det.

– Starten på förra säsongen gick utåt sätt väldigt bra, men inombords började jag må sämre. Jag hade svårt att få ihop mitt liv med en elitsatsning, skola och att bo ensam med allt vad det innebär. Min känsla var att allt fokus utifrån hamnade på min prestation och att mina egna behov för att må bra blev sekundära och att det inte togs någon hänsyn till när psyket började säga ifrån.

Har du fått någon hjälp med att hantera den psykiska ohälsan?

– Det stöd jag fått är framför allt från mina föräldrar och vänner som hela tiden stöttar och visat hänsyn till mitt mående och att det fortfarande påverkar min vardag. Men utöver det har jag inte riktigt fått det stödet jag kanske hade behövt eller hoppats på.

Har tagit en timeout från innebandyn

Inför den här säsongen så tog sedan Carpenter beslutet att pausa sin innebandykarrrär.

– Det var självklart oerhört tufft och jobbigt, innebandy är ju något jag älskar och något jag gjort i hela mitt liv. Men tillslut fanns det inget annat val, jag vart tvungen att sätta mitt mående i första hand och prioritera det psykiska innan det fysiska.

Carpenter mår bättre idag, men det kommer dagar och perioder när det är tuffare, berättar hon.

– Mitt mående är något jag jobbar med varje dag. Målet är att komma tillbaka till innebandyn så snart som möjligt då det är det jag vill, men det är också något som tar den tid de tar.

Hon avslutar med en hälsning till andra som är i samma situation.

– Psykisk ohälsa är ett tufft ämne att prata om. Som elitidrottare förväntas man ”må bra” hela tiden, men psykisk ohälsa kan drabba vem som helst. Det är okej att må dåligt och det är viktigt att prata om.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind – ideell förening mot psykisk ohälsa: Telefon: 90101 alla dagar klockan 06.00-24.00 Chatten nås via mind.se dygnet runt.

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00.Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111 

Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50 Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Källa: SVT


TV: Rasmus Enström till Schweiz - ”Mardröm för Falun"

Magnus Fredriksson: "Jag är övertygad om att Galante Carlström också hänger med på den här resan"


Matchrapporter: Rönnby IBK lyckades bärga segern mot IBF Falun Slagläge för Rönnby IBK efter ny seger Rönnby IBK vann mot IBF Falun i första matchen Revansch och tre poäng för Endre Isabel Balzano i målform när Åkersberga IBF vann mot IBF Falun

Den här artikeln handlar om: