Foto: Per Wiklund och Patrik Palm
Svensson Synar SSL
Svensson synar SSL: "Klockan klämtar för världsstjärnorna"
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert synar varje vecka senaste omgången i SSL och bjuder på de största rubrikerna.

Fem omgångar har avverkats i SSL Dam och nu har jag fått tillräckligt många svar för att kunna lista ut vilka lag som kommer att åka ur serien och vilka lag som kommer att gå till slutspel. 

Jag har provat mig fram under inledningen vilket format jag ska använda till min veckokrönika och jag är inte riktigt i mål än där med vad som känns bäst och det kanske slutar med att det blir olika format varje vecka istället för att begränsa mig till bara ett. Veckans tema blir i alla fall ett format som jag körde mycket förra säsongen där jag lyfte fram min förstafemma. Fem rubriker från senaste omgången sett utifrån mitt perspektiv. 

Passa på och njut för nästa säsong spelar ni i Allsvenskan

Inför säsongen så snackades det om att årets säsong skulle bli en av de svagaste på väldigt länge och att spänningen i serien skulle fokuseras till bottenkampen. Fem lag målades upp till att bilda en bottenstrid och så har det också blivit förutom att Kalmarsund blandat sig in i bottenstriden också. Men smålänningarna bör inte hamna i någon riskzon bara de själva inser att de möter alla tuffa lag först och sedan avslutar med att möta alla lättare lag. 

Men redan nu kan jag avslöja vilka två lag som kommer att åka ur och det är de båda nykomlingarna Lockerud och Mora. Det är ganska så klart för mig efter de första fem omgångarna att dessa båda lag är mer Allsvenskan än Superligan, både spelmässigt och truppmässigt. Trots att det var ett drömår att gå upp till SSL, med så många lag som försvagats på den nedre halvan, så är skillnaden för stor för dessa anrika föreningar. 

En ska bort -  men sju av åtta har hamnat rätt   

Lika säker som jag är på att Lockerud och Mora åker ut lika säker är jag på vilka åtta lag som kommer att få spela slutspel nu.  Thorengruppen, Pixbo, Rönnby och Täby är solklara toppfyra lag. Endre, Falun och Lund är också gjutna slutspelslag. Sedan blir det en kamp mellan Malmö och Kalmarsund om den sista slutspelsplatsen.

Det känns kanske idiotiskt att säga att Malmö missar slutspel efter tre vinster och att Kalmarsund tar den sista platsen efter att de ligger näst sist nu på en poäng. Men i min värld är Kalmarsund ett klart mycket bättre lag i år och bör inte ha några problem att lösa en slutspelsplats. Det enda som talar för att Kalmarsund skulle missa slutspel är det jag var inne på i rubriken över. Att de tappar självförtroendet alldeles för mycket efter att poängen inte hamnat på kontot efter åtta nio omgångar. Men baserat på de fem första omgångarna är jag tämligen säker på att det blir Malmö som missar slutspel och inte Kalmarsund. 

Säsongens följetong – har inte Lund hyllats klart ännu? 

Nej det har de faktiskt inte, som svar på rubriken. I tre års tid har jag klankat ner på Lund och att de inte är tillräckligt bra för SSL. Jag har kallat dem för SSL-historiens mest tursamma lag då de både gick upp och fick stanna kvar i SSL under två pandemisäsonger. Men äntligen har man börjat att skörda frukterna från sitt slit och man har inte värvat sig till framgången, som Falun gjort. De båda gick upp samma år men när Falun började värva SSL-stjärnor från klassiska storlag som Mora och Jönköping värvade Lund spelare från sitt juniorlag och lokala lag som Stanstad och Malmhaug. Två helt olika vägar som ska bli oerhört spännande att se vilket som blir lyckosammast till slut. Karlstad borde verkligen lägga ett studiebesök i Lund för att lära sig vad kontinuitet i tränarstab och spelartrupp har för effekter på ett lag. Lund 5.0 ligger fyra i tabellen just nu och jag kan redan nu sticka ut hakan och säga att de inte kommer att ligga under slutspelsplats en enda omgång denna säsong. 

Väldigt imponerande att Lund städat av tre bottenlag enkelt, sedan förlorade man heroiskt med bara ett par bollar mot Pixbo och senast spelade man ut ett topplag i Falun. Fem urstarka prestationer som alla är värda att hyllas och hyllningskören ser ut att fortsätta ett tag till. Men innan skåningarna blir allt för kaxiga så slutar jag här men skickar ändå med ett sista namn. Johanna Spetz, spana in henne nästa gång du får chansen för det är ett namn som kommer bli väldigt household snart.    

En milstolpe i karriären ska alltid firas

Att fylla jämnt brukar alltid firas lite extra mycket när man fyller år och lyckas man att nå en ny milstolpe i karriären så är det alltid värt en rubrik i min krönika. Den som lyckades med detta i den senaste omgången var Täbys Moa Delshammar. Hon gjorde 4-1 målet mot Malmö vilket var hennes 100:e poäng i Svenska Superligan på lika många matcher. Totalt har Delshammar gjort 52 mål och 48 assist. Att göra 100 poäng i SSL låter kanske inte så mycket men faktum är att det endast är 4% av alla SSL-spelare genom tiderna som lyckats nå den milstolpen. Delshammar ligger på plats 222 av 5084 spelare som någonsin gjort poäng i högstaligan från säsongen 1986/87. Så grattis Moa Delshammar till att fylla 100. 

Klockan klämtar för världsstjärnorna

Med 54 dagar kvar till VM och endast 24 dagar till VM-truppen måste vara spikad och klar är det fortfarande ovisst hur våra tre världsstjärnor mår. Wilma Johansson och Moa Tschöp blev uttagna till EFT i helgen med landslaget. Johansson gjorde sin första match för Rönnby i helgen och hon såg lite ringrostig ut men gjorde ett mål i alla fall. Tschöp fanns inte med på bänken alls och har inte spelat något mer än seriepremiären. Moa Gustafsson var varken med i EFT eller i Faluns uppställning senast. När jag pratade med Faluns tränare för två veckor sedan så var Gustafsson på väg tillbaka men det verkar ha varit en liten mörkning av hur det egentligen står till. För hade hon varit på väg tillbaka så hade hon nog varit uttagen till EFT också. Trion är givna i landslaget och det skulle vara ett stort avbräck om någon av dem inte kunde vara med. Men med endast 24 dagar kvar klämtar verkligen klockan för alla tre. De ska inte bara bli skadefria de ska kunna bidra också i världens bästa landslag.

 

Kolla in Alexandra Terners drömmål från helgens omgång nedan 

 

Den här artikeln handlar om: