Foto: Idrottsfoto
SSL (Herr)

Succéstart för innebandyns Björn Borg

ANNONS

Linköpings Erik Oweling om den guldkantade starten och vad han egentligen tycker om sitt nya smeknamn.

Promotion: Linköping-Hagunda 16.00, sänds på Expressen

Erik Oweling fick sitt stora genombrott för tre säsonger sedan när han var en av förgrundsfigurerna när Djurgården vann Allsvenskan Norra och kvalade sig upp till SSL. Den offensiva backen stod för massor av coast to coast-raider och öste in poäng. 

Men han följde inte med Djurgården upp till SSL istället följde han med sin tränare till Schweiz och Ad Astra. Men den säsongen slutade med att laget hamnade i botten och fick kvala för att hålla sig kvar i högsta serien. Något man misslyckades med och istället för att följa med Ad Astra ner i NLB valde Oweling att flytta hem till Sverige igen och spela i SSL för första gången med Linköping. 

Så det har varit tre händelserika säsonger för 24-åringen från genombrottet i Djurgården till äventyret i Schweiz vidare till debuten i SSL och första slutspelet i världens bästa liga.

– Det har verkligen varit tre helt olika världar. Jag hade det riktigt bra i Schweiz men innebandyn blev ju inte så ”rolig” alla dagar eftersom vi inte gjorde några bra resultat, säger Oweling till Innebandymagazinet och fortsätter:

– Första året med Linköping blev speciellt eftersom man hade höga förväntningar men när vi och jag under hösten var rätt usla blev det mentalt jobbigt. Sedan ordnade det ju upp sig hyfsat och våren var väldigt rolig även om vi inte kom förbi kvartsfinalen. Sista säsongen i Djurgården var ju såklart väldigt rolig i och med att jag tog så stora personliga framsteg och framförallt att vi vann serien och sedan kvalade upp till SSL. Så det var nog den roligaste säsongen i karriären. 

Nu är Oweling inne på det svåra andra året i SSL med Linköping men det verkar inte vara så speciellt svårt utan han har startat väldigt starkt. På tre matcher har han gjort fyra poäng vilket är hälften av vad han gjorde på hela föra säsongen. 

– Förra året vid den här tiden var jag väldigt försiktig framåt. Nu är jag inne i det på ett helt annat sätt. Mer självförtroende och förståelse för hur spelet i SSL fungerar. Sen har jag haft lite tur, haha, det har inte vart några smörpassar till varken Seth eller Varga utan mer bra prestationer av dem.

Seth och Varga heter Oskar och Kim i förnamn och de bildar kedja tillsammans med Simon Palmén framför backarna Oweling och Oskar Hovlund. En femma som varit Linköpings bästa inledningsvis. 

– Vi har nog en bra kombination av skills, tyngd, rutin och fart. Alla kan bidra på sitt sätt och även om det gått bra för oss hittills så kommer det bli ännu bättre. Vi tycker själva att vi kan vara vassare framåt men det kommer förmodligen så småningom.

Även om backklippan tycker att femman kan bli vassare framåt så toppar de den interna poängligan stort. Seth leder interna före backarna Hovlund och Oweling. Faktum är att det bara är Kevin Björkström i Kalmarsund som gjort flera poäng än Linköpingduon av ligans backar och Oweling har en teori om varför han och Hovlund gör så mycket poäng. 

– Vi vill ju så ofta som möjligt fylla på med en fjärde spelare i offensiven och en som håller djupet hem och det innebär ju att jag och Hovlund får en del chanser, men som sagt jag har haft lite tur där. Hovlund kommer absolut fortsätta så jag ska försöka ta rygg.

Idag får duon chansen att göra flera poäng då bottenlaget Hagunda kommer på besök till Linköping Sporthall. 

– Ja det kommer ju vara stora kontraster mot sist, från att möte ett av världens bästa lag på bortaplan till att möta ett tippat bottenlag hemma i Linköping. Jag antar att de kommer fightas för sin överlevnad redan nu och sådant kan bli svårt att hantera men såklart ska vi ju på pappret vinna. Spelar och sliter vi i närheten av som vi gjorde i 50 minuter mot Falun så kommer vi absolut vinna med några bollar men det gäller ju att vi är påkopplade.

Owelings framfart i Linköping Sporthall har inte gått lokalmedia förbi utan de har uppmärksammat honom med ett nytt smeknamn ”Innebandyns Björn Borg”. Ett smeknamn som Oweling hävdar att han inte fått på sportsliga grunder.

– Det smeknamnet är roligt men inget jättenytt då jag nästan alltid kört långt hår och pannband. Dock körde ju Björn med ett virkat lite bredare pannband med FILA:s blå och röda färger. Lyckas jag komma över ett sådant så kan vi börja snacka.

Finns det någon annan idrott som har en kopia av Erik Oweling då?

– Ja, om vi vänder på det skulle jag nog säga att det finns en ”Fotbollens Erik Oweling” i den före detta storbacken i Djurgården fotboll, Jan Tauer. En rolig och hårfager tysk från Düsseldorf som inte sällan stod lite fel på plan men lyckades bli en publikfavorit ändå samt att han hade riktgt riktigt bra hår.

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

Den här artikeln handlar om: