Foto: Adam Troy
Feature

Spännande bok om innebandyikonen Mika Kohonen

ANNONS

Kohonen först av före detta SSL-spelare att släppa bok om sitt innebandyliv.

29 januari 2021 berättade Mika Kohonen för bland annat Innebandymagazinet att han 43 år gammal ger upp försöken till en sista comeback som spelare. Drygt två år senare har han precis givit ut boken om sin framgångsrika innebandyresa från de finska skogarna till Sverige och VM-turneringar i massor.

Boken släpptes i Finland för tre veckor sedan och finns nu att köpa på webben i Sverige. Så här beskriver författaren bakom boken innehållet:

”Mika Kohonen blev världens bästa innebandyspelare, men fick betala ett högt pris innan han hittade balansen.

Mika Kohonen har utsetts till världens bästa innebandyspelare fem gånger. Han har vunnit VM och satt rekord i såväl den finska ligan som i Svenska Superligan och i finska landslaget. Kohonen har alltid utövat sporten han älskar till fullo och alltid gett allt. Att vara så dedikerad har dock fått konsekvenser, varav fysiska skador är minst viktiga. 2014 rapporterades det att Kohonen var borta från innebandyn på grund av depression. Så småningom lyckades han klättra tillbaka till toppen, men det som lämnades osagt var vad som låg bakom depressionen och hur länge dess symtom hade överskuggat honom. Passionens pris är en bok om att ge allt och personen bakom en elitidrottare”.

För närvarande finns boken endast på finska, men det jobbas intensivt för att få till en svensk översättning i närtid, troligen som ljudbok.

Magnus Fredriksson som följt Mika Kohonens innebandykarriär i 25 år ser fram emot att läsa boken.

– Jag träffade Mika första gången under VM 1998 och han var verkligen intresserad när jag gav honom det första numret av Innebandymagazinet i handen. Det kändes som att hans svenska inte var så bra och jag uppfattade honom som ganska blyg trots att alla pratade om honom som den nästa stora stjärnan. Genom åren har jag varit med och utsett honom till världens bästa spelare fem gånger, varit med och utsett honom till årets rookie i SSL och årets center en massa gånger. Han är en av innebandysportens mest proffsiga spelare både på och utanför planen, tänker jag. Han har alltid tagit sig tiden för ett samtal om jag frågat och jag är nyfiken hur öppen han kommer vara i boken om hans svåra stunder, för de lyckliga ute på planen känner de flesta till, säger Magnus.

Här finns boken att beställas i Sverige som E-bok.


TV: Dubbla bråk - rött kort för Kevin Haglund

Matchstraff för stjärnan och nytt tumult i motståndarbåset efteråt.


Den här artikeln handlar om: