Foto: Tomas Brandt Wangel och Magnus C Lydahl
Svensson Synar SSL
Betyg och omdömen på SSL-lagens inledning
ANNONS

☑ "Hade uruselt och katastrofdåligt fått ett kärleksbarn skulle det ha avslutat matchen bättre"

Vi är fyra omgångar in i SSL Dam och eftersom jag redan skrivit en krönika om den senaste omgången handlar veckans krönika om hela inledningen. Nu har alla lag fått det berömda kvittot levererat till sig om var de står den här säsongen och nu tänkte även jag leverera ett till kvitto till lagen i form av ett betyg på deras säsongsinledning, så att de inte tolkar sitt kvitto fel. 

För enkelhetens skull följer jag aktuell tabellställning och siffran i parentesen är vilken plats jag tippade dem på inför säsongen. 

1. Thorengruppen (1)

Umeålaget har startat urstarkt och snittar nästan tolv gjorda mål per match och då han man ändå mött både Falun och Rönnby. Jag trodde inte att Emelie Wibron skulle vara lika dominant denna säsongen poängmässigt men precis som förra året har hon gjort 18 poäng efter fyra omgångar och håller hon det snittet kommer hon landa på 117 poäng. Men den spelaren som jag tycker dominerat mest i Thorengruppen inledningsvis är Maja Viström. Hennes flytt till kedjan med systrarna Kauppi kan få oanade konsekvenser för Veera. Jag tror nämligen att Viström kan snuva henne på världens bästa spelare utmärkelsen tack var det. Summa summarum, det går inte att inleda mycket bättre än så här och detta är säsongen som vi får ett lag som gör rent hus och inte tappar en enda poäng. 

2. Pixbo (2)

Okej Pixbo är det enda laget förutom Thorengruppen som tagit full pott och mycket mer än så kan man väl inte begära för att få en tia i betyg? Jo det kan man faktiskt. Pixbos förstafemma började ursinnigt bra men har mattats av mer och mer tycker jag. Men det största orosmomentet och det som drar ner betyget är att de inte hittat hur de två andra femmorna ska se ut. Det har kastats om en hel del men inget har satt sig än. Dock imponerande med tanke på det att Eliska Krupnova och Ellen Lundin är de två spelarna som imponerat mest. Den tjeckiska eleganten ser bättre ut än någonsin och nya supertalangen Lundin är precis så bra som jag visste att hon skulle vara. Fantastiskt kul att följa kampen mellan Lundin och Buczek om årets rookie samtidigt som man har Hanna Nordstrands rekordsäsong ifjol i färskt minne. 

3. Endre (6)

Gotlänningarna hade fått en tia i betyg om det inte vore för sista matchen mot Mora. Där spelade man fruktansvärt nonchalant och naivt i hela matchen. Sedan att man vaskar två poäng i slutet av matchen är bortom dåligt och slarvigt. Hade uruselt och katastrofdåligt fått ett kärleksbarn skulle det ha avslutat matchen bättre. Men förutom det klavertrampet har Endre ångat på väldigt bra och Ellen Bäckstedt spelar sin bästa innebandy någonsin och hon är i mina ögon solklart den viktigaste spelaren för sitt lag inledningsvis. Det har väl inte undgått någon att hon fått en ny lekkamrat jämte sig i Moa Dynefalk? Jag känner mig otroligt uppspelt över vad som ska hända när hennes tidigare lekkamrat Elin Roos kommer tillbaka. Kommer hon peta Ella Johannesson eller Dynefalk eller kommer hon rent av inte få spela med Bäckstedt alls?

4. Lund (8) 

Den största positiva överraskningen hittills är Lund alla kategorier och spöktråkiga Lund har helt plötsligt förvandlats till småroliga Lund. Visst de har slagit tre bottenlag men de har gjort det övertygande och med ett eget offensivt tänk. Till och med förlustmatchen imponerade på mig att de gör fem mål på Pixbo och bara förlorar med två bollar. Börjar bli orolig att jag måste käka upp min keps efter säsongen för just nu snittar Lund över fem mål per match, vilket jag sagt att de inte kommer att klara av. Fortfarande fullständigt övertygad om att Lund kommer sluta före Malmö i tabellen för första gången någonsin och vara drottningarna över Skåne. 

5. Täby (4)

Jag måste erkänna att jag är lite besviken på Täby trots att de har tagit förväntat med poäng eller till och med kanske någon mer än beräknat. De har trots allt både mött Pixbo och Rönnby och bara tappat tre poäng. Men min besvikelse härstammar nog till att jag hade högre förväntningar på andra- och tredjefemman. Förstafemman startade lite slött men har tagit sig rejält. Nu har de i och för sig haft en del sjukdomar och skador som gjort att de inte kunnat mönstra ordinarie lag än. Tycker inte Hanna Nordstrand kommit upp i sin fulla potential än men det är fullständigt försåtligt efter hennes succédebut ifjol. Förväntningarna har varit skyhöga på de väldigt unga axlarna och att prestera i ett lag där man inte är stjärna för första gången i karriären är oerhört tufft. Även om poängen uteblivit tycker jag att hon gjort det riktigt bra hittills och jag är övertygad om att hon kommer växa för varje match. På sikt denna säsong så känns Täby mer och mer som den bästa utmanaren till toppduon. 

6. Malmö (9) 

Okej Malmö ligger sexa och högre än vad jag har tippat dem. Men trots det känner jag mig väldigt snäll när jag ger dem ett godkänt betyg. För de har vunnit mot tre bottenlag som är säkra poäng men förlorat stort mot Endre som är ett lag som man ska vara likvärdig mot. Nu vill jag att ni sätter er ner innan jag berättar nästa faktum för det kan komma som en chock. Men Ellen Rasmussen ligger fyra i interna poängligan och 24:a totalt. Det har aldrig hänt förut och om jag vore Malmösupporter skulle jag vara väldigt orolig. Men å andra sidan tycker jag att Malmö presterat hyfsat med tanke på att detta är deras svagaste trupp i SSL någonsin. Angående Rasmussen är hon inte alls så ”dålig” som siffrorna kanske visar. Hon har varit grym men lagkamraterna har inte satt just hennes frispelningar och hon ligger bakom många av målen utan att ha fått poäng. Men det som oroar mig är att Malmö inte riktigt har hittat några formationer som de är nöjda med. 

7. Västerås Rönnby (3)

Poängmässigt har Rönnby tagit precis vad som är minimum godkänt med två segrar över lättare motstånd och noll poäng mot topplag. Man höll nere siffrorna mot Thorengruppen och man förlorade med uddamålet mot Täby. Mot Umeålaget är en nolla befogad och mot Täby är noll, en, två och tre poäng också godkänt. Så en helt okej inledning vilket i normala fall skulle innebära en femma i betyg. Men nu har man gjort det man ska och lite lite till utan sin fantastiska förstakedja. Att laget fortsätter att prestera på högsta nivå trots att man saknar Kajsa Johansson och Wilma Johansson är sjukt starkt, det är inte många lag i SSL som skulle klara att prestera bra utan sina två bästa spelare. I superstjärnornas frånvaro har Sofia Mittentag klivit fram och inlett strålande med det ökade förtroendet. Tycker dock att Rönnby har lite kvar att jobba på med sitt försvar trots alla backvärvningar. 

8. Falun (5)

Sex poäng är vad jag hade beräknat att Falun skulle ha efter fyra omgångar eftersom de mötte Thorengruppen och Falun inledningsvis. Men det som drar ner betyget är hur man förlorade mot Thorengruppen. Första perioden spelade man som Falun ska spela men sedan vet jag inte vad som hände. De försökte bara reagera istället för att agera och då gick det käpprätt åt söder om himlen. Har man sagt att man ska spela SM-final i år ska man inte förlora med 2-14 oavsett att det är svenska mästarna man möter. Häftigt dock att se hur taggad Tone Einstulen är denna säsong, hon är påkopplad till tusen i allt. Både offensivt, defensivt och på botbänken. Moa Jakobsson har också klivit fram och tagit större ansvar i Moa Gustafssons frånvaro. 

9. Warberg (13)

Jag har ju sagt i flera år att Warberg kommer att åka ur och inför årets säsong var jag stensäker på det. Men det man har visat upp så här långt tror jag faktiskt kommer att räcka till nytt kontrakt. Det kommer inte bli lätt men jag tror att de är tillräckligt envisa och samspelta för att ge sig fan på att klara sig kvar. Okej de spelar ingen jubel- och klanginnebandy men de spelar klokt och efter sin förmåga och det kan man komma långt på denna säsong. 

10. Lockerud Mariestad (12)

Anrika Lockerud står på tre poäng och det är absolut godkänt med tanke på spelschemat. Man vann måstematchen mot Åkersberga och förlorade knappt mot Lund och åkte på klara förluster mot Täby och Malmö. Jag vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig av Lockerud om jag ska vara ärlig för jag hittar ingen direkt identitet i laget. Efter fyra omgångar kan jag inte säga att så här och så här spelar Lockerud. Av det jag har uppfattat så är jag säker på att de kommer få kriga för sin existens men jag är inte säker på om det räcker för ett nytt kontrakt. Kan inte låta bli att tänka på hur det hade gått för Lockerud om Ellen Lundin stannat kvar? Hade hon stannat hade de klarat kontraktet garanterat men just nu lutar det åt att de inte kommer att göra det.

11. Mora (11)

Mora har inte haft någon lätt inledning utan man har mött fyra lag som jag tror kommer spela slutspel. Så att man har tagit två poäng är två rena bonuspoäng i mina ögon. Två extra poäng som kan bli oerhört viktiga i slutet. För efter vad jag sett i inledningen kommer det stå mellan Mora, Lockerud och Åkersberga vem som åker ur. Med tanke på just de två poängen så borde Mora ha en sjua åtta i betyg men det som gör att de bara får godkänt trots överprestationen poängmässigt är att de fick poängen till skänks av Endre och att de hade en på miljonen tur när de kvittera med en sekund kvar. Jag ska dock ge Mora en eloge för jag tycker att de har SSL:s sämsta trupp och den är mer allsvensk än SSL-mässig. Men trots orutinen så säger kroppsspråket och attityden något annat och det kan man komma långt på. Eller långt och långt, det kan räcka till nytt kontrakt i alla fall om man fortsätter utvecklas tillsammans under säsongen. Det man visat upp hittills har inte imponerat på mig men jag ser ett par oslipade diamanter som ligger och gnistrar och bara väntar på lite rampljus. 

12. Kalmarsund (7)

Kalmarsund är den största negativa överraskningen så här långt och en poäng på fyra matcher är på tok för lite. Mellan tre och sex poäng skulle vara godkänt och ens en gång i min vildaste fantasi trodde jag inte att Kalmarsund skulle ligga tolva vid denna tidpunkt. Då har man dessutom värvat in Dominika Buczek som är en av inledningens mest värdefulla spelare för sitt lag. Okej att skadan på Moa Tschöp drar ner på smålänningarnas kompetens. Men så stor påverkan ska hon inte ha, dessutom var hon med mot Warberg som borde varit en säker trepoängare. Nu är jag inte orolig ett dugg för Kalmarsund för de kommer att klättra i tabellen garanterat. Nämnda Buczek har startat galant och kommer bli en stor stor stjärna framöver. Men det finns även en annan spelar som jag tycker imponerat stort inledningsvis och det är målvakten The Ekholt. Jag kunde knappt hålla mig för skratt mot Endre då gotlänningarnas tränare hyllade sin målvakt efter segern med orden: ”Görtz har varit grym i tre matcher. Hon är Sveriges bästa målvakt. Utan konkurrens. De som säger annat har inte sett målvaktsspel förut” Absolut Görtz har varit bra men ibland räcker inte synen längre än näsan för Ekholt var bättre än Görtz i just den matchen och hon fick både flera skott och hade bättre räddningsprocent. Men ett taktiskt utspel från Endrecoachen i VM-tider. 

13. Karlstad (10) 

Ingen har väl missat turbulensen i Karlstad och med tanke på den och lagets svaga silly season tycker jag faktiskt att laget presterat fullt godkänt inledningsvis. Okej de gjorde en av de sämsta premiärerna någonsin men de skaka av sig det direkt och tog poäng i matchen efter. Sedan har man mött två lag man inte ska ha någon chans emot. Största förlusten kom mot Pixbo men jag var på plats och såg matchen och jag har aldrig sett ett lag kämpa så hårt vid ett så stort underläge och det kommer bli Karlstads räddning denna säsong. Med den attityden och inställningen kan man förflytta berg om man bara måste. Karlstad må ha sin sämsta trupp i SSL någonsin men av det jag har sett kommer de växa in i den här säsongen och ta sina måstepoäng. Nyförvärvet Frida Eklund och Maja Hane har sett pigga ut inledningsvis. Sedan tycker jag att det är totalt bedrövligt att flera spelare spelar med namn på tröjorna som lämnat laget. Det ska inte få ske på denna nivå. Tänk er att de skulle ske i fotbollens eller hockeyns högsta liga? Finns inget som ursäktar det. 

14. Åkersberga (14)

Åkersberga är enda laget med noll poäng vilket är lite orättvist kan jag tycka. De har haft en hyfsat svår lottning men trots det spelat jämnt med de flesta. Supervärvningen Louise Wickström spelade först i senaste omgången och det är väl bara att konstatera att det trots allt var en PR-värvning och inget annat. Stockholmarna tappade oerhört många poängspelare under silly season, runt 70% av alla poäng försvann tror jag. Men trots det har man gjort rätt många mål så allt är inte nattsvart och hopplöst. Ackers är definitivt inte uträknade och jag tycker att man visat upp att man fortfarande är att räkna med. 

 

 

Den här artikeln handlar om: