Två nya öbor som dominerat inledningsvis
Foto: Magnus C Lydahl och Bejto Demiri
Svensson Synar SSL
Svensson synar SSL: Uppgörelsen bland bottenlagen
ANNONS

Innebandymagazinets damexpert delar med sig av sina tankar efter omgång 2 i SSL.

Omgång 2 av damernas SSL är färdigspelad och jag tänkte gräva ner mig lite i vad det var som hände. Framförallt var det en omgång där flera av de bottentippade lagen mötte varandra och det brukar alltid sluta med att man får något sorts kvitto om var det lutar för lagen. 

Täby FC IBK - Västerås Rönnby IBK                    2 – 1

Här fick vi se ett hyperintressant möte mellan två av lagen som tippas kunna rubba den överlägsna tippade toppduon. Spontana reaktionen efter matchen var att det var mer än träningsmatch än en seriematch för vi fick se en orgie i studsande bollar och passningar antingen framför eller bakom mottagaren. Min andra tanke var hur stor betydelse Wilma Johansson har för Rönnby. Storstjärnan är fortfarande skadad och utan henne är Rönnby nästan bara ett lag i mängden. 

Största wowfaktorn i denna match var annars de båda målvakterna som gjorde varsin grym insats. Östlund Visén visade upp att hon är landets bästa målvakt men jag tyckte att Monika Schmid överglänste henne och visade upp att hon också är landets bästa målvakt. Vilket betyder att hon petat ner Schweiz förstaval Lara Heini i mina ögon. 

Josefin Ulvhag fick utgå i andra perioden med en befarad knäskada. Det öppnade upp för Vilma de Gyssers säsongsdebut och tillsammans med Hanna Nordstrand och Klara Molin kommer det skapas en hel del magi framöver.  Avslutningsvis måste jag poängtera vilka fantastiskt bra kommentatorer det var på matchen. Två före detta SSL-spelare i Ann-Sofie Sundholm och Sara Attermo satte guldkant på denna annars så mediokra toppmatch.

Karlstad IBF - Warberg IC         2 - 3 SD

Två lag som tippas få kriga sig kvar i SSL och det syntes i denna match att det var väldigt viktiga poäng på spel. Att det blev delad pott tycker jag är fullkomligt rättvist men jag tycker synd om Karlstad som inte fick med sig flera poäng. I sista minuten hade man ett bortdömt mål som jag inte riktigt förstår varför det dömdes bort plus att man hade ett friläge som man inte lyckades förvalta. Men då ska det sägas att Warberg hade fem sex ramträffar undermatchen, de flesta från Ida Hawerman, så oavgjort var ändå rättvist. Men tycker inget av lagen var värd en poäng mer än det andra för så pass jämnt var det. Ida fick dock revansch efter alla ramträffar när hon avgjorde i sudden med något så ovanligt som en dragning och inte ett skott i krysset. 

Clara Mossberg gjorde sitt första mål i SSL och hon är det andra nyförvärvet, efter Frida Eklund, som kommer från Dam1an och börjat riktigt piggt hos värmlänningarna. Att Warberg ligger femma efter två omgångar tror jag att hallänningarna ska njuta av för det kommer vara deras bästa placering i år. Dock ska det sägas att jag tycker att Warberg är bättre än vad jag trodde inför säsongen och håller dom uppe detta spel kommer de inte att åka ur trots allt.     

                                                        

KAIS Mora IF - IBK Lund Elit     1 – 6

Vet inte riktigt vilken planet jag befinner mig på när jag tittar i tabellen och ser att endast fyra lag tagit full pott och att Lund är ett av dem. Nu är det inte att Lund har tagit full pott som gör mig konfunderad utan att de faktiskt ligger tvåa på målskillnad före lag som Endre och Pixbo. Nu skulle jag såklart kunna raljera om enkel lottning i början men DET är ett nytt Lund vi ser just nu och deras kritiserade anfallsspel har blivit flera steg bättre. Till exempel mot Mora så kom de flesta målen till på etablerat anfallsspel och inte bara spelvändningar så det är verkligen ett nytt och improved Lund vi ser i år. Sedan har man så klart haft tur med lottningen och haft två enkla möten i början med det är just sådana detaljer som kan bli avgörande i slutet på serien 

Minna Karlssons 6-1 mål är ren magi och en anledning till varför Lunds tråkstämpel bör suddas ut. 

Lund är som sagt ett lag av fyra som är obesegrade samtidigt som Mora är ett av tre lag som är utan poäng. Just nu ser Mora ut att få det riktigt tufft och eftersom omgång två var lite av de tippade bottenlagens möte med varandra ser det väldigt mörkt ut för Mora just nu. De sämsta som kunde hända var väl egentligen att man förlorade klart mot ett Lund som vi inte vet om de ska tillhöra botten eller mitten än. Men det mesta talar för att Lund kommer kriga om en slutspelsplats och Mora kommer få det tufft att klara sig kvar, efter denna holmgång i alla fall.                   

IBK Lockerud Mariestad - Åkersberga IBF       3 – 2

Den absolut största segern denna omgång stod Lockerud för när man dängde till Åkersberga. Den största segern menar jag mängden självförtroende som laget kommer få efter att vinna denna otroligt viktiga match. Två lag som tippas få det svårt att hänga kvar och att Lockerud då ligger under två gånger och sedan när de tar ledningen för första gången vinner matchen gör ju att laget växer flera centimeter i strumplästen. Västgötarna har legat lite under radarn under försäsongen tack vare dåliga resultat i träningsmatcher, men som alla vet så är inte resultaten i träningsmatcherna det viktiga. Lockerud stod för en väldigt bra insats mot Lockerud i premiären och man följde upp det med en vinst i hemma premiären. 

Åkersberga är ett av de tre lagen som har noll poäng och den sviten kan fortsätta ett tag till om man inte lyckas ta poäng mot en av de nederlagstippade nykomlingarna. Här hade Åkersberga sin chans att visa alla tvivlare att de minsann inte är ett lag för Allsvenskan men det misslyckades de med kapitalt. Så klart en förlust som kommer sätta sig på självförtroendet också. Den stora snackisen på försäsongen om Louise Wickström var en PR-värvning eller inte får väl sägas att det ser ut att ha varit just en PR-värvning då hon inte spelt än.

                                                      

IBF Falun - Pixbo IBK                  3 – 7

Att Falun skulle ha noll poäng och ligga sist med sämst målskillnad var det nog inte många som trodde på förhand även om det haft tuffast tänkbara inledning mot Thorengruppen och Pixbo. Men precis som med Rönnby är Falun bara ett lag i mängden utan storstjärnan Moa Gustafsson tyvärr. 

Pixbos förstafemma var överjäkliga i premiären och här fortsatte man att leverera. Men efter ett självmål så slutade den interna kampen mellan första och andrafemman 3-3 i denna match och det var den nykomponerade kedjan med Ellen Lundin-Eliska Krupnova-Ella Zetterstedt som imponerade mest. Nyförvärvet Lundin debuterade med 0+2 och såg ut att ha hittat en ny radarpartner i Krupnova.

Falun kommer givetvis att klättra i tabellen efter den tuffa starten men försvarsspelet lämnar en hel del frågor i dagsläget.

Endre IF - Malmö FBC               8 – 2

Två lag som på förhand tippas hamna i en kamp om en slutspelsplats men här satte Endre verkligen ner foten och visade att det är klasskillnad mellan lagen. Baserat på enbart denna match känns Endre som det givna laget att ta sjätteplatsen i serien och att Malmö kommer få kriga med näbbar och klor för att ta en slutspelsplats 

Endre var faktiskt bättre på allt men framförallt var deras förstafemman betydligt bättre än Malmös dito. Ellen Bäckstedt var outstanding med sex poäng samtidigt som Ella Johannesson gjorde hattrick och Moa Dynefalk gjorde 1+1. Dynefalks intåg hos gotlänningarna har verkligen höjt förstakedjan till helt nya nivåer. Ellen Bäckstedt passade även på att göra sin 300:e poäng i den gula tröjan och hon har nu gjort totalt 303 poäng för Endre i grundspel och slutspel. 

Om Endre hittat en bra förstaformation så har Malmö inte gjort det än utan man testade flera kombinationer under matchens gång och ingen kom upp i samma klass som Endres. Ellen Rasmussen har sett ovanligt blek ut för att vara hon och lyckas inte skåningarna få igång henne kommer definitivt Lund ta över storasysterskapet i distriktet denna säsong. Det ska dock sägas att Malmö vann skotten klart men att Frida Görtz gjorde en finfin insats. Dock så tycker jag att skottstatistiken ljuger lite för det kändes inte som Malmö skapade så mycket mer farliga chanser än Endre. Men Görtz bidrog definitivt till segern. 

FBC Kalmarsund - Thorengruppen IBK             2 – 13

Kalmarsund såg ut att ha hittat några nycklar för att hålla nere siffrorna i dryga 25 minuter av matchen men sedan växlade Thorengruppen upp och vann med tvåsiffrigt som vanligt. Det är bara att konstatera att Umeålaget är flera nivåer bättre än övriga lag och att man kommer fortsätta med att göra tvåsiffrigt mot nästan allt och alla. Tråkigt kan tyckas för spänningen i serien men för en innebandyälskare kan man inte blunda för underhållningen man bjuds på av alla världsstjärnor. 

Personligen kan jag tycka att det är tråkigt att Cajsa Alm inte längre spelar tillsammans med radarparet Wibron/Joelsson. Men det går knappast klaga på att Amanda Delgado Johansson spelar där istället. Men jag håller ändå Alm som den mest intressanta spelaren i Thorengruppen just nu och hon är på gränsen till att blomma ut rejält. Hon slog förvisso igenom redan förra säsongen med nämnda supeduo. Men i år spelar hon istället i tredjekedjan men håller upp den på egen hand och visar på att hon är en spelare för Thorengruppens två första. 

Kalmarsund gör vad de kan men det är inte tillräckligt mot världens bästa lag. Däremot visar nyförvärvet Dominika Buczek åter igen att hon är en av silly seasons bästa värvningar.   


TV: Visbys tränare tippar Allsvenskan Norra

Joakim Bandholtz: "Dalen är egentligen favoriter, men..."


                   

Den här artikeln handlar om: