Foto: Tomas Brandt Wangel och AC. Kårhag
SSL (Dam)
Krönika: Svensson Synar SSL #1
ANNONS

Innebandymagazinets Christian Svensson synar första omgången av damernas SSL. ☑ "En av de sämsta SSL-premiärerna på många år"

Första omgången är över och vi fick se både ris och ros i premiären. Det är alltid roligt och speciellt med en premiäromgång då man helt plötsligt blir serverad 14 kvitton på hur försäsongens lagbyggen egentligen har gått. Vilka nyförvärv levererade och vilka gjorde det inte. 

Varje måndag är tanken att jag ska försöka summera omgången som varit utifrån min egen synvinkel på vad jag sett och hört under senaste omgången. Så det är väl inte mycket mer att orda om än att dyka ner i omgång ett av Svensson synar SSL.

Lund -Karlstad 7-1

Första matchen av årets säsong bjöd inte på den innebandyunderhållningen som jag önskade av en premiärmatch snarare tvärtom. Men den bjöd på en trevlig överraskning att Lund spelade ett frejdigt anfallsspel och var det spelförande laget, vilket inte tillhör vanligheterna. Karlstad kom till match utan både tränarstab och fullt lag och stod för en av de sämsta SSL-premiärerna på många år. I och för sig var det ett lag till i denna premiäromgång som också skulle kunna få den stämpeln. Jag har redan skrivit en krönika om matchen som ni kan läsa här och jag nöjer mig med att konstatera att Lund ser väldigt spännande ut denna säsong. 

Dock är jag inte riktigt klar med denna match än utan har en lite annorlunda vinkel kvar att bjuda på. Jag såg att Nykvarns tränare skröt om att han hade 16 av 20 spelare i premiären mot Falun som hade sin innebandyutbildning/bakgrund i Nykvarn. Han hävdade att: ”Detta är en siffra som saknar motstycke i elit i Sverige oavsett sport.” Ibland behöver man inte gå över ån för att hämta vatten för det var inte så länge sedan Lund debuterade i Svenska Superligan med 14 av 20 spelare som fått sin utbildning i föreningen samt att man hade tre spelare till med skånsk lokal förankring. 

Åkersberga-Endre 2-4

Detta var en typisk premiärmatch där man efteråt frågade sig själv om Åkersberga var bra mycket bättre än förväntat eller om det var Endre som var bra mycket sämre än förväntat? Ärligt talat har jag inte kommit fram till något svar på den frågan trots att jag marinerat matchen ett par dagar. Men Endres försvar var under all kritik och turligt för gotlänningarna var Åkersbergas anfall under samma kritik. Trots förlusten får jag ändå ge uträknade Åkersberga den moraliska segern för jag tycker de stod för den bättre prestationen av de båda. Stockholmarna kommer få det tufft att klara sig kvar men det är inte omöjligt på något vis. Endre visade upp ett spel som också tillhör bottenskiktet i helgen men man kommer såklart inte åka ur…eller? Däremot tror jag att de kommer få kämpa med näbbar och klor för att ta sig till slutspel. Turligt nog har de hittat en ny drömduo i Ellen Bäckstedt och Moa Dynefalk som var skillnaden mellan lagen. Blir intressant och se vad som händer när Bäckstedts tidigare radarpartner Elin Roos är tillbaka i spel igen. 

Warberg-Kalmarsund 4-3 sd

Vad vore en premiäromgång utan en stor skräll och den fick vi här. Självklart var det mina ”hackkycklingar” Warberg som stod för den. Jag har tippat att hallänningarna ska åka ur SSL tre år i rad men de hittar alltid sätt att klara sig kvar trots att de borde ha slut på livlinor för länge sedan. Inför matchen hade jag tippat att Kalmarsund skulle ta sin första tvåsiffriga vinst någonsin i SSL och det var de i närheten av. Hörde i segerintervjun att Warberg hade tagit min tippning som tändvätska och att de skulle visa mig vad de går för. De gjorde dem verkligen och med de spelet som Warberg visade upp igår kommer de inte vara i närheten av att åka ur med, om man jämför vad de andra förväntade bottenlagen prestera. Kalmarsund såg dock ut att ha tagit ut segern i förskott och sprang omkring och fyllde år på planen. Men Kalmarsunds förstafemma såg riktigt bra ut och den kommer att bli superfarlig kommande säsong och upphypade Dominika Buczek gjorde ingen besviken. Jag tror att hon kommer att utmana Hanna Nordstrands fantastiska poängskörd som rookie förra säsongen.   

Västerås Rönnby -Mora 8-3

Rönnby hade ett stjärnfall inför den här matchen som skulle lamslå de flesta lagen i serien när man saknade en hel femma med stjärnspelare i princip. Coach Harnesk bjöd även på säsongens första mörkning av femmorna då prestigevärvningen Iida Mettälä inte stod med i laguppställningen som skickades ut först men straxt innan matchstart var hon uppskriven och klar för start. I de båda Johanssonarnas frånvaro, Wilma och Kajsa, så klev Jonna Sjögren fram och visade att hon minsann inte gett upp VM-drömmarna trots att hon inte varit uttagen i de senaste landslagstrupperna. Hon bjöd ”Kotten” på tre riktiga smällkarameller att fundera på. Mora hängde på bra i en period men sedan blev skillnaderna mellan lagen tydligare och tydligare. Mora förlorade matchen men som bekant bytte lagen spelare med varandra under silly season och jag tycker att Vanessa Keprtova vann den interna matchen i matchen över Mathilda Lindgren övertygande. 

Pixbo-Täby 7-4

Pixbo körde över Täby fullständigt i första perioden och avgjorde matchen redan där efter 4-0. Det var i princip bara ett lag på banan. Täby spelade sedan upp sig men det var aldrig något snack om var de tre poängen skulle hamna till slut. Täby sköt sig dock själva i foten när de ställde upp med två backpar, två centrar och tre forwardspar trots att de hade en hel femma på bänken. Med olika spelare i formationerna inne hela tiden samtidigt som Pixbo öste på i ett fruktansvärt tempo fick Täby aldrig till något flyt i sitt spel förrän man gick ner på två formationer i tredje. Men även då kastade man in olika spelare i formationerna. Så Täby fick aldrig chansen att ta tre poäng här även om de blixtrade till ibland. De som imponerade mest hos Pixbo var förstafemman med Heander-Andersson-Loneberg-Elm-Stenberg. De spelade 5-0 och var helt magiska i sitt samspel. Emma Heander är inte lika bra som Ida Sundberg på långa vägar men i hennes roll i superfemman så märktes det inte ett dugg att Sundberg saknades utan förstafemman var bättre än någonsin. 

Thorengruppen-Falun 14-2

Jag var inne på det i början att Karlstad stod för en av de sämsta premiärerna på länge men Falun var inte långt efter. Falun har som mål att ta sig till SM-final och att då bli utklassade med 14-2 är inget annat än ett praktfiasko och en skam för sporten. Det ska inte bli så här stora siffror när två av de solklart förmodade toppfemlagen möter varandra. Falun gjorde det bra i första perioden får då vågade man hålla i bollen och var kreativa med sitt spel. Men resten av matchen tappade man andan helt och försökte bara sig på att förstöra för Thorengruppen utan en enda tanke på att göra något kreativt själva. Det ska sägas att målvakten Jenny Axelsson var en av lagets bästa spelare och det säger väl det mesta. Thorengruppens två första femmor är nog världshistoriens två bästa femmor som ett lag någonsin ställt upp med. Systrarna Kauppi med Maja Viström, alla tre är topp tio i världen. Med landslagsbackarna Svärd och Stenvall. Sedan en andrafemma med Joelsson/Wibron/Delgado Johansson framför Öhgren/Ekenlinde. Tio landslagsspelare i perfekt symbios med varandra i två femmor. JÖSSES.

Malmö-Lockerud Mariestad 7-3

Äntligen har Malmö skrämt bort sitt premiärspöke men det tog nio säsonger innan man lyckades vinna en premiär i Svenska Superligan. Men jag måste erkänna att efter de första tio minuterna trodde jag att det skulle bli nionde raka för Lockerud började riktigt bra. De var inte annat än att jag småmös lite när den förre Malmöspelaren Jennifer Wirén, som aldrig fick chansen hos de magentafärgade, öppnade upp med att göra matchens första mål. Men Malmö spelade sedan upp sig och kontrollerade matchen till de fem sista minuterna då Lockerud gjorde det spännande igen. Ellen Rasmussen stod för ett assist och hon fick fira både 400 poäng i SSL och en premiärseger tack vare det. Skåningarna hade splittrat på sin framgångsrika kedja med just Rasmussen/Mårtensson/Ekström. Supertalangen Maja Helman tog Ekströms plats med den äran men jag är ganska så säker på att man gjort denna rockad för att även ge lite stjärnglans till en andrafemma där Ekström ska vara loket och den kreativa primadonnan. Lockerud då? Jo de imponerade faktiskt ganska mycket på mig och de var inte alls lika dåliga som de varit under försäsongen utan de kommer definitivt att slåss om ett nytt kontrakt.           

 


TV: Stjärnans oväntade tips - Hagunda till slutspel

Chocken efter tippningen: "Är du skyldig någon i laget pengar?"


Den här artikeln handlar om: