SSL-PREMIÄR
Torell Hagströms Linköping vann med 6-2.
Foton: Per Wiklund
Krönika
Nervöst AIK fegade ur och tog inte chansen
ANNONS

AIK hade gjort allt rätt och skaffade sig ett gyllene läge i hemmapremiären att charma en storpublik. Men sen då?

Var det där allt? Det tror jag många av AIK-supportrarna känner när de traskar hem från Solnahallen efter en premiär som blev raka motsatsen mot vad man tänkte sig.

Sam Madani, 0+0.
Helmer Hernegran, 0+0.
Liam Åström, 0+0.
Andreas Stefanson, nåja, 1+0.

Men 25 minuter in i matchen var hemmalaget fortfarande mållöst och då var det de anonyma backarna som fick kliva fram istället för de hajpade stjärnorna och nyförvärven. Jesper Andersson med assisten och Adam Forslöv med målet.

Just målskyttet tycker jag inte man ska vara orolig över, det kommer. Det fanns många fina tendenser. Särskilt Sam Madani kunde ha gjort fyra-fem mål, lågt räknat. Det var som att alla hans skott gick lite för långt åt höger. En boll var dock över mållinjen, men då hade han inte domaren på sin sida när det blåstes frislag för Linköping. I mitt tycke ett märkligt domslut och i ett väldigt kritiskt läge när AIK hade momentum och kunde ha tagit ledningen med 3-2. Det hade gett matchen en helt annan utgång.

Nämnda Madani såg spänd ut i SSL-debuten trots sin rutin, likaså vapendragaren Hernegran, i såväl inför-intervju, lineup som under matchen. Det märktes att det fanns en press att leverera.

“Gör lika ont varje gång”

Som skrivet, ingen anledning till oro vad det gäller dessa herrar och att målskyttet kommer lossna. Mer oroliga bör man vara för om publiken kommer tillbaka. Min största besvikelse ligger i att man inte släppte loss mer.

Jag lyssnade med förbundskaptenen Niklas Nordén inför premiäromgången kring taktiska trender och vad han tycker att man ska hålla utkik efter. Han uttryckte bland annat en förhoppning om att anfallsspelet ska bli rakare och rakare. “Bättre med fler anfall än fullt kvalitativa”, tror han att fler och fler klubbar resonerar. À la Pixbo i våras.

Jag, och - är jag övertygad om - även publiken, hade velat se ett rakare AIK. Det blev smärtsamt långa ”back-back”-perioder emellanåt. Det gör lika ont varje gång. Folk är där en fredagkväll, kom igen!

Utropstecken i hemmalaget: Daniel Ring, Adam Forslöv, Axel Larson och målvakten Jonathan Hjelm.

Linköping? De spelade precis som de ska göra. Aktiva och rörliga backar som tar massor av initiativ och banar väg för sina ganska tröga (bortsett nya Kim Varga) forwards. Målvakten Leo Torell Hagström är tillbaka i SSL med besked.

Matchrapporter: Pixbo säkrade segern i matchserien mot Linköping Pixbo tog ny seger mot Linköping Linköping vann tredje matchen – reducerar serien mot Pixbo Pixbo tog ny seger i serien mot Linköping Bra start för Pixbo efter seger mot Linköping i första matchen

Du kanske även vill läsa:
SLUT: Så gick det för hajpade AIK i premiären
SLUT: Så gick det för hajpade AIK i premiären
Betyg: AIK-Linköping, spelare för spelare
Betyg: AIK-Linköping, spelare för spelare
Den här artikeln handlar om: