Notification

Stoppa mobbning inom idrotten – gratis material och övningar för dig som idrottsledare

Friends lanserar kunskapsbanken fylld med material som hjälper idrottsledare att skapa en trygg idrott för barn och unga.

Idrott och träning ska vara kul! En miljö där alla känner sig välkomna och del av en gemenskap. Tyvärr finns det ändå barn som går till träningen med rädsla för att behöva utstå mobbning och kränkningar. Som idrottsledare ansvarar du inte bara för att barn och unga rör på sig och utvecklas inom idrotten, du kan göra skillnad genom att göra idrotten till den trygga och roliga plats den ska vara!

Kunskap om mobbning är lika viktig utrustning som bollar, racket, skridskor och hjälmar för en rolig och positiv idrott. Ibland kan det vara svårt att veta när och hur du ska agera om barnen beter sig oschysst mot varandra. Var går gränsen för vad som är okej och vad har du som ledare för skyldighet att motverka och stoppa mobbning?

Det bästa du som ledare kan göra är att jobba aktivt för att skapa en positiv och trygg stämning i din grupp. Det kan göra att du stoppar mobbning som pågår utan din vetskap, samtidigt som det minskar risken för att det uppstår i framtiden. Det kan till och med vara avgörande för om ett barn fortsätter idrotta.

Som idrottsledare spelar du en viktig roll för barnens upplevelse av idrotten. Vill du ta ditt ledarskap till nästa nivå? Utrusta dig med kunskap och mod att alltid agera för att förebygga och stoppa mobbning!

Gratis material och övningar för att minska mobbning inom idrotten

Friends har arbetat för att motverka mobbning bland barn och unga i över 25 år och vi vet vilka insatser som är effektiva för att stoppa och motverka utsatthet. Nu lanserar vi kunskapsbanken fylld med material, tips och råd för att förebygga och stoppa mobbning i din förening.

I kunskapsbanken för idrottsledare finns information om hur utsatthet inom idrotten kan upptäckas och stoppas, plus konkreta tips och övningar för att stärka gruppens sammanhållning och skapa ett roligt och socialt klimat.

Intiativtagaren Joakim Sandin, tidigare VD på Salming Sports AB, säger så här:

– För oss på Salming är det självklart att låta ett oerhört aktuellt och viktigt budskap sättas i främsta rummet. Idrotten ska vara inkluderande och bidra till ökat välmående bland barn och ungdomar, inte tvärtom. Därför är Friends initiativ med kunskapsbanken för idrottsledare ett verktyg som gör skillnad på riktigt. Det vill vi vara med och sprida. För att fler inom idrotten ska känna glädje och trygghet, helt i linje med vad Börje hade önskat.

Några tips till dig som idrottsledare:

  1. Låt gruppen tillsammans med dig skapa regler för hur ni ska bemöta varandra
  2. Gör övningar som stärker gruppens sammanhållning
  3. Uppmuntra beteenden som inte är kopplade till prestation
  4. Var en bra förebild! Reflektera över ditt ledarskap, vad du berömmer och hur du pratar med och om andra.

Du hittar fler tips och exempel på övningar i kunskapsbanken på Friends hemsida. Självklart är allt helt gratis. Läs, reflektera, implementera och dela med andra i din förening.

Och glöm inte att du som ledare spelar en viktig roll i barn och ungas liv och att du kan göra skillnad – på riktigt. Tillsammans med dig kan vi skapa en trygg idrottsrörelse fri från mobbning!

Här kan du ta del av Friends gratis material för idrottsledare