Josefine Hedelind och Rickard Wissman, två av årets SSL-domare.
Foto: Per Wiklund
Domare

Hela listan: SSL-domare säsongen 2023/24

ANNONS

Förändring för domare i dam-SSL och herrallsvenskan.

Det kommer ske en förändringar till nästa säsong som rör domarna i SSL dam. Tidigare har en grupp domare haft huvudansvaret för att att döma dam-SSL och en annan grupp har ansvarat för Herrallsvenskan. Grupperna har haft varsin ansvarig coach som arbetat med att utveckla och organisera domarna i sin grupp.

Till kommande säsong har har förbundet valt att slå ihop dessa två grupper till en. Därmed har man en grupp domare som kommer döma i båda serierna, där Therese Jensen och Marcus Petersson kommer att ha ett delat ansvar för gruppen. 

– Vi har valt att slå samman de två grupperna till en framförallt för att vi tror att sammanslagningen kan ge positiva effekter på innebandyn i våra i högsta serier, säger Jensen till Innebandymagazinet.

Hon fortsätter:

– Men det är många faktorer som lett till beslutet att slå ihop grupperna. Säsongen 2024/25 kommer seriesystemet att göras om. När seriesystemet tightas till ställs nya krav på våra domare samt på vår organisation. Sammanslagningen är ett led i att skapa förutsättningar för domarna och domarorganisationen att vara så väl förberedd på dessa krav som möjligt.

– Ser vi dessutom bakåt på föregående säsong så har de domare som nu tillhör gruppen varit de som dömt den större delen av matcherna i serierna och många av domarna dömde redan då matcher i både SSL dam och Allsvenskan herr. De har dock haft olika ansvariga coacher, vilket gjort att vi har haft svårt att få fram samma budskap till alla som dömt i de två serierna.

Vad hoppas ni uppnå med denna förändring?

– Med sammanslagningen kommer vi jobba med domarna som en grupp, där de dömer mer frekvent i båda serierna än vad de gjort tidigare säsonger. Vi ser att när domarna dömer i båda serierna får de med sig erfarenheter från respektive serie som göra att de utvecklas i sitt domarskap. Sammanslagningen gör också att vi ökar möjligheten för oss coacher att se till att domarna som dömer i serierna får samma förutsättningar, vilket vi hoppas ska öka enhetligheten mellan domarna. I och med att gruppen blir större ökar också konkurrensen mellan domarna, med en större grupp är vi fler som tävlar om matcherna. Sammantaget tror vi att upplägget kommer utveckla domarna, vilket i sin tur är positivt för lagen och produkten innebandy.

Slutligen kan Innebandymagazinet också berätta att följande domare valt att avsluta sina karriärer på elitnivå till kommande säsong: Daniel Fathi-Najafi, Henrik Nilsson (herr), Ludwig Broadhall, Roger Collin, Olle Eliasson, Robert Nordin, Klas Sjölin och Daniel Kölborn (dam).

Lista: Alla SSL-domare säsongen 2023/24

Dam (dömer även Herrallsvenskan)
Jörgen Andersson
Philip Aronsson-Elffors
Jonas Backman
Andreas Bengtsson Degen
Kevin Cardell
Tony Cederholm
David Dornlöv
Tomas Edstrand
Johannes Ekenberg
Elis Erbing
Viktor Grahn
Oliver Halvarsson
Josefine Hedelind
Erik Hindemith
Andreas Holm
Daniel Hultberg
Henrik Hultin-Öberg
Henrik Ibjer
Hussein Ibrahim


Martin Jonsson
Thomas Jonsson
Claes Knutsson
Jesper Liedberg
Fredrik Lundborg
Joakim Mattsson
Ola Nilsson
Roger Nilsson
Kevin Ramle
Edo Sabanovic
Ki Sandholm
Mattias Sjöstedt
Shari Tingman
Amir Zilic

Herr
Thomas Andersson
Glenn Boström
Simon Broman
Daniel Böcker
Frans Dahlstedt
David Geiser Mellkvist
Andreas Lybacken
Martin Matti
Andreas Morelius
Peter Novakovic
Håkan Söderman
Patric Terelius
Jonas Tidsjö
Patrik Trofast
Jakob Westerlund
Rickard Wissman


TV: Damlandslagets första förlust någonsin mot Tjeckien

Se straffläggningen mellan Sverige och Tjeckien från Euro Floorball Tour.


Den här artikeln handlar om: