INTERNATIONELLT
Foto: IFF
Internationellt

Danmark kan tvingas tacka nej till VM

ANNONS

Danmarks damlandslag ber allmänheten om hjälp för att få råd att åka till VM i Singapore.

Det danska damlandslaget kvalade sig vidare till VM i Singapore i februari men nu är deras medverkan oviss då de saknar pengar för att åka dit. I förra veckan gick landslaget ut på sin hemsida och bad allmänheten om hjälp med sponsring till laget via en så kallad crowdfunding. 

“Snälla hjälp vårt damlag att hitta fler sponsorer för att förhoppningsvis ta sig till VM i Singapore i december. Vid varje träningsmöte, turnering och VM får spelarna själva betala för deltagande, resa, kost och logi, varför de verkligen skulle behöva en ekonomisk hjälpande hand”, skriver man bland annat på sin Facebooksida.

Innebandymagazinet har varit i kontakt med kanslichefen Troels Cooler Jensen som säger så här om det ekonomiska läget för damlandslaget. 

– Den finansiella situationen för laget är att tjejerna måste betala för det mesta av resan själva. Floorball Danmark kommer att betala cirka 100 000 DKR och resten är sponsorer, crowdfunding och tjejerna.

Hur mycket pengar behöver ni för att kunna åka till VM?

– Budgeten för mästerskapet utan förläger och så vidare är 530 000 DKR.

Vad händer om ni inte lyckas få in tillräckligt mycket pengar på den nystartade crowdfundingen?

– Om vi inte får ihop tillräckligt med pengar och om tjejerna inte kan betala resten själva, kommer vi att ställa in vårt deltagande i VM. Men jag hoppas och tror inte att vi ska hamna där, utan det är worst case scenario. 

Förutsättningarna för det svenska damlandslaget är som natt och dag jämfört med vårt grannland. I månadsskiftet maj-juni skickade Sverige ner 29 spelare plus ledare för ett träningsläger i Singapore med syftet att acklimatisera sig inför VM och lära känna värdlandet och hur det är att resa dit. Förutsättningar som Cooler Jensen gärna hade sett att Danmark också hade men det är inget som sticker i ögonen att klyftan är så stor mellan de båda grannländerna. 

– Vi försöker varje dag att göra innebandyn mer intressant för spelare, fans och så vidare, men det är väldigt svårt, när vi inte har samma kultur för sporten som ni har i Sverige. Vi hoppas kunna närma oss en dag, men det ligger långt fram i tiden, när vi jämför oss med Sverige. Men det är okej för oss att förbund med mer finansiering än vi använder det på till exempel ett läger i Singapore.

Kanslichefen passar även på att avsluta med en passning till alla innebandyfans i Sverige som har koppling till Danmark att hjälpa till.

– Alla är varmt välkomna att hjälpa oss och tjejerna med sponsorer, crowdfunding etcetera. även om du inte bor i Danmark. Så om det finns ett svenskt företag med danska rötter eller export till Danmark som vill hjälpa till, kommer vi att välkomna dem med öppna armar.


TV: Fem (!) assists av Billy Nilsson i träningsmatchen

Stjärnan plockade fram passningsklubban i matchen mot Alunda som Gävle vann med 9-4.


 

Du kanske även vill läsa:
Vilma makter – inte nu igen!
Plus Vilma makter – inte nu igen!
Damlandslagets nya trupp - spelare för spelare
Damlandslagets nya trupp - spelare för spelare
Den här artikeln handlar om: