NAFL 2023
Foto: Joel Olofsson
North American Floorball League

"Svårt för dem att försöka snacka bort favoritskapet"

ANNONS

Svenska SSL-stjärnor ska gräva guld i USA - allt du behöver veta inför North American Floorball League.

Imorgon startar andra upplagan av North American Floorball League (NAFL). Denna gång kommer sex lag att delta, att jämföra med fyra som spelade premiärupplagan i fjol. Säsongen pågår i tre veckor och varje lag spelar totalt tio matcher i grundserien, varpå de fyra bästa lagen går vidare till slutspel.

Joel Olofsson, vice president för NAFL, minns tillbaka på förra säsongen.

– Det var första gången det var innebandy av denna dignitet i USA och mycket som var helt nytt för många här borta. Det blev väldigt många lärdomar längst hela säsongen förra året från första omgången i Fresno till finalen av Troy Cup i Fort Worth. De stora sakerna som vi tagit med oss från första säsongen handlar om spelschema och logistiken kring att göra säsongen så bra och intressant för alla deltagare. Vad vi också lärde oss och tyckte var roligt att flera spelare som var över och spelade kom från lägre divisioner men lyckades efter sommaren ta steget upp i SSL, säger Olofsson till Innebandymagazinet.

Vad har du för förväntningar på årets upplaga?

– Vi förväntar oss att ta ligan ett steg till upp i kvalité, både på och utanför plan. Vi känner redan nu att intresset är större i Nordamerika och utanför. Vilket också syns på att vi lyckats få över spelare av högsta kvalité. Det är över 20 spelare från Europa som kommer tillbaka för att göra sitt andra år vilket naturligtvis är kul. Samt att vi har tre nya lag som ska bli intressanta att följa.

Betydligt fler svenskar deltar i år, vad beror det på?

– Mycket beror på att ligan har vuxit från fyra lag till sex lag denna säsong. Många svenskar kommer tillbaka från förra året och de har med kompisar. Det tyder på att det tyckte det var en kul upplevelse förra året och att fler får upp ögonen för ligan. Samtidigt är det nog lika många finnar som kommer över och det handlar mycket om vilka kontakter ägarna i lagen har. Minnesota som är nya för i år ägs av en finskamerikan och de har därför bara nordamerikaner och finnar i sitt lag medan Aviators of Ohio har svensk ägare och en mer naturlig koppling till Sverige.

Vad betyder det för ligan att fler utländska stjärnor ansluter?

– Det är framför allt väldigt kul att de fått upp ögonen för ligan och tycker att det är ett kul äventyr och även har rätt inställning att man vill vara med och sprida sporten och vara ambassadörer för sporten runt om i världen. De ger även ligan mer legitimitet och bidrar till ett ökat intresse. Att få se denna typ av spelare i Nordamerika händer sällan och att visa upp sporten på den högsta nivån är viktigt för att kunna utveckla innebandyn här. De måste få se vilken nivå sporten kan spelas på för att förstå vad som krävs för att ta nästa steg.

Regerande mästarna Florida Vikings har värvat svenska stjärnor som Linus Malmström, Kevin Haglund, Niklas Ramirez och Albin Hedstål. De ser ut att ha goda chanser att försvara titeln?

– Det blir svårt för dem att försöka snacka bort favoritskapet inför säsongen. De har gjort ett fantastiskt rekryteringsarbete med att få över spelare från både SSL och tjeckiska högstaligan. Även andra lag har lyckats få in spelare från högsta ligorna i Finland, Sverige och Tjeckien så det ska bli spännande att se vilket lag som får ihop det bäst.

Spelschema: https://statbeat.com/nafl/

Alla matcher sänds live på: https://www.youtube.com/@NAFloorball/

 

Få koll på lagen

Fort Worth Jaguars

Tog silver i fjol. Består till stor del finska spelare där backklippan Oskari Piisila har en särskilt viktig roll, och huvudtränaren Joel Ekroos är också från Finland. Men man har också flera spelare som har meriter från amerikanska U19-landslaget. En av dem är Isak Angerstig som har svenska Hagunda IF som moderklubb.

 

Aviators Floorball of Ohio

Med svensk ägare är det naturligt att många svenska spelare tar plats i detta lag, och de kommer primärt från södra Sverige. Jonathan Torikka och Hugo Karlsson från Oloström är två av dem, man har även några spelare från Helsingborg och talanger från Genarp, som Joel Olsson och Isac Skog.

 

Florida Vikings

Regerande mästare och favorit till guldet igen. Linus Malmström, Kevin Haglund, Albin Hedstål (Kalmarsund) och Niklas Ramirez (Växjö) är stjärnorna från SSL som tar plats i laget. Ytterligare några svenska spelare finns med och dessutom svensk coach i Nicklas Jonsson.

 

Fresno Force

Har en väldigt meriterad coach i Bruno Lundberg som närmast kommer från en SSL-sejour i Endre. I spelartruppen är det mycket Sirius - Teodor Söderquist, Maximus Blanco, Alex Neumann, Edvin Nilsson och Kim Nyberg kommer alla från upplandsklubben. Men den stora stjärnan blir kanske Adam Torkelsson som senaste säsongen gjorde 35 poäng varav 27 mål i Allsvenskan för Lindås.

 

Texas Tornadoes

Även detta lag präglas av svenskar till stor del. Huvudcoachen Fredrik Ahlin är från Munka-Ljungby och majoriteten av utespelarna kommer från olika delar av Sverige. Det mest meriterade namnet: Ted Nivestam, backklippan som senaste säsongen var kapten för Höllviken i Allsvenskan och som även har ett förflutet i SSL.

 

Minnesota Growlers

Nya för i år, ägs av en finskamerikan och har därför bara nordamerikaner och finska spelare i sitt lag. JP Auroila, Tuukka Hiltunen och Eemeli Björninen är några som väntas få stora roller i laget.


TV: Speedshooting - så hårt skjuter Kim Nilsson

Första försöket för världsstjärnan - då sköt Kim Nilsson så här hårt.


Den här artikeln handlar om: