U19-VM Herr

Tio års väntan är äntligen över - Sverige återigen världsmästare

Efter fyra raka förlorade U19-mästerskap är Sverige äntligen världsmästare igen för sjätte gången på juniorsidan.

I torsdags vann Sveriges U19-herrar över Schweiz med 9-6 i gruppspelet och idag möttes de båda igen i finalen av U19 VM i Fredrikshamn. Schweiz hade aldrig vunnit ett guld i U19-VM och Sverige hade inte vunnit guld på tio år. Så det var två guldtörstande lag som ställde upp för tekning.

Sverige inledde bäst och tog ledningen med 1-0 efter ett mönsteranfall där Pixbostjärnan Daniel Kalentun pricksköt in ledningsmålet. Sverige fick sedan chansen att utöka ledningen i mitten av öppningsakten när man fick ett power play. Men Sverige skapade inga farliga chanser utan istället så åkte man på en utvisning när det återstod tre sekunder av det numerära överläget. Dock så glömde Schweiz bort att man hade en man utvisad och skickade in hela power play femman så de åkte på en utvisning för för många spelare på planen så de fick aldrig chansen att spela power play.

Men trots det gjorde Schweiz mål i box play istället straxt efter att Sverige blivit fulltaliga och efter 20 minuters spel stod det 1-1 på resultattavlan.

I andra perioden fick Sverige en drömstart efter att Sakarias Ulriksson gjorde 2-1 efter en fin soloprestation på en spelvändning. Men ju längre den andra perioden gick så ökade Schweiz bollinnehav och de skapade en hel del småchanser innan de fick en straff efter en huvudlös diagonalpass från en svensk spelare som bröts och tvingade Gabriel Kohonen att stoppa spelvändningen lite för bryskt. Men Jonathan Nilsson i målet gjorde en fin räddning och såg till att Sveriges ledning bestod

Båda lagen skapade sedan lite farliga chanser var och även Sverige fick chansen att lägga en straff men Sakarias Ulriksson lyckades inte överlista den schweiziska målvakten. Istället kunde Schweiz kvittera till 2-2 efter att två svenska backar inte kunde freda slottet mot en ensam schweizare, några minuter senare. 2-2 var också ställningen efter 40 spelade minuter.

Tredje perioden började som de två första, med ett snabbt svenskt ledningsmål. Denna gång var det backjätten Benjamin Schill som gjorde sitt första mål i turneringen. Sedan bröts trenden och Schweiz lyckades inte kvittera matchen en tredje gång utan istället la Sverige in en högre växel och tog över matchen. Mycket tack vare storspel av förstafemman med Gabriel Kohonen i spetsen. Kohonen snodde bollen från en back och assade fram till Arvid Ässe som dundra in 4-2. Sedan gjorde Kohonen 5-2 genom ett långskott och han gjorde även 6-2 på straff efter att målvakten Jonathan Nilsson frispelat en svensk spelare med ett fint utkast som tvingade den Schweiziska backen att bryta mot regelboken.

Schweiz gav dock inte upp utan de reducerade  två gånger i spel 6 mot 5 men sedan kunde Jonathan Berglund pricka in slutresultatet 7-4 i öppet mål.

Ett mål som betydde att Sveriges vann sitt första U19-guld på 10 år och det sjätte guldet totalt. För Schweiz var detta den fjärde finalförlusten och alplandet får fortsätta vänta på det första guldet.

TV: Häftiga straffräddningen i U19-VM

Tjeckiska målvakten Adam Draslar briljerade mellan stolparna när han stoppade en finsk straff.