SSL-KVAL: KAIS Mora och Warberg pressades hårt

Rapportering från lördagens SSL-kvalmatcher.

Kvalet till Svenska Superligan inleddes idag på dam- och herrsidan. Play Off 1 spelas i bäst av tre matcher.

Warberg-Partille 5-4 (herrar)

Det blev nästan som någon sorts släktfest när Warberg och Partille möttes i första kvalronden. Warbergs centerveteran Rikard Eriksson inledde säsongen i Partille, och Partilles målvakt Tobias Jernsand har ett långt förflutet i Warberg.

Hemmalaget var storfavoriter men bjöds på mycket tufft motstånd av gästerna. Ställningen var 4-4 långt in i tredje perioden innan avgörande målet kom, efter att Partilles Jacob Holm väldigt olyckligt strulade till det framför eget mål och tappade bollen vilket Warbergs Simon Svensson och Nico Mutter (den senare målskytt) straffade. Misstaget var kanske ett tecken på trötthet då Partille spelade på kort om folk och hade som strategi att försöka dra ner på tempot.

– Vi måste det. Vi har absolut fler folk att spela på, men just nu väljer vi att spela på två femmor. Vi har en del borta också som gjorde att beslutet blev så, och då måste vi spela på två. Så är det bara, säger Partilles tränare Ricard Carlsson i Aftonbladets sändning efter matchen och fortsätter:

– Vi är riktigt jävla nära, fastän vi saknar spelare. Man ska inte klaga på det, men vi har faktiskt vår bästa poängplockare och bland de bästa centrarna (Albin Jansson) borta, vi har knappt några centrar kvar när de (Warberg) har snott en (Rikard Eriksson) av dem också.

– (skratt) Okej, vi tillät det väl då, la Carlsson till.

***

KAIS Mora-Örnsköldsvik 5-4 efter straffar (damer)

KAIS Mora har vunnit samtliga matcher den här säsongen, men i första kvalmatchen mot Örnsköldsvik höll den sviten på att brytas. Faktum är att gästerna ledde med 1-3 efter första perioden och med 1-4 som mest.

Hemmalaget lyckades dock reda ut stormen, efter många om och men. Det krävdes straffläggning för att skilja lagen åt.

– Jävligt skönt. Vi hade väldigt mycket bollstrul, jag kan tycka att de fick in många väldigt enkla mål. Deras målvakt gör en jävligt bra match. Men sedan har vi mycket att förbättra inför onsdag. Just nu känner jag att vi behöver förbättra nästan allt. Jag vet inte vad som händer idag, det är inte så här vi vill spela, inte alls, säger Moras straffmålskytt Josefin Svarfvar.

***

Dalen-AIK 4-0 (damer)

Till skillnad från KAIS Mora såg seriesegrarna från norr, Dalen, till att inte bjuda på något mot AIK. Målvakten Isa Marie Carsbo såg till att vara 100-procentig i sina räddningar mot gästernas 20-tal skott.

Dalens poängdrottning Hanna Kristoffersson var inblandad i tre av de fyra målen med ett mål och två assists. Men den sista assisten borde kanske egentligen ha tillskrivits som ett mål. Efter Rut Marklunds 4-0 såg Kristoffersson riktigt uppgiven och besviken ut, vilket kunde uppfattas lite märkligt när hennes lag precis hade gjort mål, men det berodde just på hon menade att hennes skott strax innan hade gått i mål (i innerstolpen). Domaren menade dock annat och Marklund fick målet.

Det viktigste för Dalens del är att man nu har 1-0 i matchserien.

***

Karlstad-Fagerhult Habo 9-6 (herrar)

Den kvalserie som har målats upp som den mest ovissa på förhand inleddes med en riktig rysarmatch. Gästande Fagerhult startade bäst och hade 1-3 i mitten av första perioden, och Karlstads målvakt Pontus Zarins var inte alls nöjd med sin insats där.

Men han skulle revanschera sig ordentligt. Karlstad kom tillbaka och i tredje perioden glänste Zarins som mest.

– Jag gör väl min sämsta förstaperiod den här säsongen, så det var skönt att få rädda upp det lite i sista, säger Pontus Zarins.

***

Visby-Bele Barkarby 4-7 (herrar)

Det snackades om att det var oväntat att Visby valde Bele Barkarby som kvalmotståndare och det kommer kanske visa sig ha varit ett dumt beslut.

Gotlänningarna ledde visserligen med 2-0 efter första perioden i det första kvalmötet lagen emellan, men roligare än så blev det inte för Visby. Bele Barkarby vann andra perioden med hela 5-1 och kunde till slut också vinna matchen med 7-4.

Som vanligt var det Bele Barkarbys stjärntrio Sam Madani, Oscar Kristensen och Helmer Hernegran som blev poängbäst hos gästerna. De gjorde tre poäng vardera.

TV: Säsongens dråpligaste utvisning?