RIG Umeå class of 04
Foto: RIG Umeå och Magnus C Lydahl
Allsvenskan norra

RIG-talangen: "Viktigt att våra unga uppfyller sina skyldigheter"

ANNONS

NIls-Olof Åkesson kommer göra värnplikt efter tiden i RIG Umeå: "Är rationellt att åsidosätta de egna intressen till förmån för de gemensamma"

Om några månader är det dags för RIG-spelarna att söka sig vidare för nya äventyr. Flera av dem har redan skrivit på SSL-kontrakt: Gabriel Kohonen, Oscar Magnusson Lindholm och Sakarias Ulriksson är klara Storvreta samtidigt som Arvid Äse kommer representera Pixbo Wallenstam.

En spelare som hitintills inte presenterats av ett nytt lag är Nils-Olof Åkesson. Något som däremot är klart för skåningen – med Bjärreds IBK som moderklubb – är att värnplikten väntar efter tiden på RIG.

– Klyschigt nog ska det bli kul, och förhoppningsvis väldigt lärorikt. Därtill är det med anledning av omvärldsutvecklingen svårt att ifrågasätta betydelsen av att stå upp för våra gemensamma rättigheterna. Alltså vågar jag påstå att det är rationellt att åsidosätta de egna intressen till förmån för de gemensamma, säger Åkesson till Innebandymagazinet.

Vill kombinera värnplikten med att spela innebandy 

Åkesson kommer genomföra värnplikten under totalt 14 månader i Södra Sandby, som ligger i Lund, och han hoppas kunna kombinera det med att spela innebandy – något som klubbarna han diskuterat med är medvetna om.

– Ja, det har förekommit en del diskussioner kring detta, varpå jag är positivt överraskad av förståelsen kring detta! Detta tycker jag är en fråga som idrotts-Sverige borde ta på största allvar, då det är viktigt att inse digniteten av att våra unga uppfyller sina skyldigheter.

Den bolltrygga backen siktar på att spela någonstans i Lund med omnejd till följd av sin stationering. IBK Lund, vars herrar spelar i Allsvenskan, härstammar delvis från just Söndra Sandby. I närheten finns även SSL-laget Helsingborg samt allsvenska Höllviken och Malmö, och på Herr1an-nivå hittar vi Åstorp/Kvidinge.

– Stora delar av Skåne av intresse, medan nivå inte är lika intressant.  Däremot är jag inte rädd att göra uppoffringar i form av pendling eller liknande om något riktigt intressant dyker upp.

Rankades som den 36:e största talangen i Sverige 

Det finns inget SSL-lag som Nils-Olof alltid velat spela för, men han kommer hålla tummarna för sina gamla lagkamrater i Dalen (Alexander Ljungström, Wilmer Entall, Vilmer Åsenstam och Adam Strand) inför slutomgången.

– Detta eftersom jag tycker att det är viktigt för Norrlands/Umeå-innebandyn, avslutar Åkesson.

Åkesson rankades 2021 som Sveriges 36:e största talang av Innebandymagazinet, med följande motivering:

Det här är en back som har sina största styrkor i spelet med boll. Fantastiskt spelskicklig med sin fina bollkänsla och oerhört svår att ta bollen av, då han täcker den mästerligt. Det kombinerar han med en grym spelförståelse som ger honom ett övertag mot de flesta. När han följer med upp i anfallen så ska man se upp för hans skott som är vasst, inte minst slagskottet. Det ska bli väldigt intressant att följa hans fysiska utveckling på Riksinnebandygymnasiet.


TV: Här slår Sam Madani nytt poängrekord i Allsvenskan

Bele Barkarby-forwarden blev historisk när han gjorde sin 88:e poäng under samma allsvenska säsong.

Den här artikeln handlar om: