Krönika
Detta räddar VM – loggan kunde lika gärna varit för Eurovision
ANNONS

Magnus Fredriksson om nya logotypen för VM 2024: "Hur den kommer att användas och exponeras är kanske den viktigaste frågan"

650 dagar till VM i Sverige 2024 och i förra veckan ”blev vi med en logotype för turneringen”. 

VM-organisationen presenterade den som;

- Budskapet The floor is yours- ska på ett lekfullt och talande sätt visa att innebandy är en inkluderande sport och att VM 2024 kommer bjuda på en folkfest för alla.

- Att sportens storhet bor i dess enkelhet och att etablera innebandy som folksport.

- Färgerna i logotypen är hämtade från den svenska och skånska flaggan och formen symboliserar den konstanta rörelse som definierar sporten – både på och vid sidan av planen.

Verkar det självklart att själv förstå och se?

Om man vill såklart men i ärlighetens namn, nää!

Om vi snabbt gör en omvärldsanalys från aktuella bollsporters logotyper från 2022 och 2023 för fotboll, handboll och ishockey såg vi att; 

-  Fotbolls VM i Qatar 2022 logotyp skulle symbolisera massor av saker som en FIFA-pokalen, sjal, Qatars arv, arabisk kalligrafi och fotboll. 

 - Herrhandbolls VM som spelades i januari 2023 i Sverige och Polen hade en logotyp som förmedlar dynamik och uttryck av fart, framåtdrift och energi som förmedlar en flygande boll. Den är inspirerad av en komet som lyser upp mörkret i skyn.

- Ishockey VM som avgörs i Finland och Lettland i maj 2023 har en logotype med VM-bucklan i centrum tillsammans med två halsdukar i Finlands och Lettlands färger tillsammans med IIHF (internationella Ishockeyförbundet)

- Damhandbolls VM som spelas i november 2023 i Sverige, Norge och Danmark logga vill framhäva VM som en snabb och dynamisk sport full av passion och känslor ”Aim to Excite”

Min känsla är att innebandyns VM-logga lika gärna kunde varit logotypen för Eurovision 2024 eller något annat arrangemang som inte behöver ha med idrott att göra. Någon kanske ändå säger…  tittar noga så finns en liten innebandyboll instoppad i symbolen. 

Ja, någon har rätt och bollen kommer synas bra i storformat men är det tillräckligt för att bygga en innebandykänsla? 

Jag tänker att i slutet av dagen handlar det om vilken vind som VM 2024 kommer hamna i. 

Blir det medvind eller motvind? 

Med medvind kring intresset, biljettförsäljning och sponsorsamarbeten kommer VM-loggan att växa sig som en naturlig del av framgången. 

Jag förespråkar ändå en tydligare och enklare symbol för Malmö-VM likt herrhandbolls VM där bollen har en central roll vad det hela handlar om. 

Och hur logotypen kommer att användas och exponeras är kanske den viktigaste frågan. Kommer hela Malmö utsmyckas med VM-flaggor och liknande eller blir det mest på sponsorbilar och sociala medier som den kommer synas? 

Malmö är värdstad med Malmö Arena och Baltiska hallen som spelplatser mellan 7-15 december nästa år.

De två sista dagarna är avgörande för VM:s ekonomi. Det är tre, kanske fyra kvällar som ska räkna hem VM ekonomiskt. Första VM-helgen behöver upp mot 10 000 åskådare se Sverige spela gruppspelsmatch mot (helst) Finland och sedan behöver ytterligare minst ett kvällspass sälja ordentligt bra. 

De två senaste herr-VM-turneringarna har arrangörerna vågat ta ordentligt betalt för finalbiljetterna. Mitt emellan pandemin lyckades Finland arrangera en VM-final med biljettpriser på 850 kronor och uppåt och sälja slut och förra året gjorde Schweiz-VM något liknande. 

Jag kan se att de svenska arrangörerna gör rätt i att ta bra betalt och enligt mig helt marknadsmässiga priser för att uppleva semifinal och final i VM. 

Redan i november 2022 släpptes biljetterna. Väljer du att köpa en ”Early Bird Vuxen Finalhelg” kostar det 2 290 kronor för semifinalpasset och finalpasset på långsidan för den billigaste kategorin vilket är i samma prisklass som exempelvis Metallicas två-dagars event på Ullevi i sommar om du väljer de bättre sittplatserna. Ungdomsbiljetterna för finalhelgen kostar 1 500- 1 700 kronor, mindre än ett tvådagars innebandycamp exempelvis.

650 dagar kvar att göra VM till en fest på alla plan. 

Kör hårt, en framgångsrikt VM med allt vad det innebär är precis vad innebandyn behöver just nu! 


TV: Hånar motståndarna ordentligt efter vinsten - "Riktigt upprört"

Bele Barkarbys Erik Isaksson utvisas för osportsligt uppträdande efter kaosartade scener vid slutsignalen i matchen mot Salem.

Den här artikeln handlar om: