#17 Livia Svardvadet efter en av alla sina poäng denna säsong
Foto: Tomas Brandt Wangel
JAS Dam

RIG Umeås oslagbara svit krossades igår

ANNONS

RIG Umeå förlorade sin första match på 1 548 dagar igår när man blev nollade av Umeå Västra i JAS.

Snacka om att jinxa en match och att förstöra en svårslagen svit. Inför gårdagens match i JAS intervjuade Innebandymagazinet RIG Umeås Livia Svartvadet och pratade med henne om lagets otroliga svit i JAS. RIGarna hade nämligen inte förlorat en enda JAS-match i grundserien på fyra och en halv säsong. De hade spelat 58 raka matcher utan förlust varav 42 raka vinster. Så vi frågade om det överhuvudtaget var kul att spela i JAS när man är så överlägsen. I poängligan i JAS grupp A ligger fyra RIGare först innan en Sundsvallsspelare letar sig upp, och efter det kommer fyra RIGare till. 

– Ja, det är klart att det alltid är kul att vinna. Sedan kan det såklart rinna iväg målmässigt några matcher. Men jag tycker ändå att vi får många matcher som är lite jämnare. Så jag ser inte oss som så överlägsna egentligen, svarade Svartvadet diplomatiskt. 

Av olika anledningar hann vi inte publicera artikeln innan gårdagens match mot Umeå Västra, men tänkte att sviten säkerligen skulle fortsätta vara aktuell även idag. Men så blev det inte, utan istället förlorade RIG sin första match i JAS grundserien på nästan fem säsonger. 

– Ja tankarna inför matchen var att köra vårt vanliga spel och lita på vår matchplan. Men sedan att inte underskatta, för vi vet att Umeå Västra är ett bra och skickligt lag.

Umeå Västra inte bara vann de passade även på att nolla RIG Umeå vilket är ganska så anmärkningsvärt då RIG har gjort mer än dubbelt så många mål än något annat lag i serien och 72 mål mer än Umeå Västra. Segersiffrorna skrevs till 4-0. 

– Om jag ska vara ärlig så har jag inget riktigt bra svar varför vi förlorade. Vi 05:or skulle inte vara med då vi varit på U19-läger hela helgen. Så det kan ha varit att femmorna inte var så samspelta eller att vi underskattade dem, jag vet faktiskt inte. Sedan såg jag ju matchen och tyckte att Umeå Västra gjorde en bra match och vann kanske välförtjänt till slut. De stängde ner oss bra och vi satte inte våra chanser. Dock tycker jag ändå att vi borde gjort något mål. Men som sagt, jag vet helt ärligt inte.

Det skall sägas att av de nio RIG-spelarna som ligger på topp tio i poängligan så är fem av dem 05:or, som alltså inte spelade igår. Men som plåster på såren så är fortfarande Livia Svartvadet den JAS-spelare i hela landet som gjort flest poäng denna säsong. 17-åringen snittar makalösa 3,67 poäng per match hon spelar i JAS. 

– Oj, jag vet inte riktigt vad det beror på att jag gör så mycket poäng i JAS denna säsong. Kanske för att JAS känns som en rolig och utvecklande miljö. Sedan omringas jag av många duktiga spelare som jag trivs att spela med.

På tal om RIG:s överlägsenhet i JAS även om det blev den första förlusten igår på nästan fem säsonger. Vad tycker du om debatten som blossar upp med jämna mellanrum att RIG inte borde få spela i JAS för att ni är ett hopplock av de bästa talangerna från hela Sverige?

– Jag känner att det alltid kommer vara många som är emot RIG och dess verksamhet. Många kommer alltid ha åsikter om detta och jag känner att vi kommer att vara som vilket annat lag som helst, trots om folk ser oss som ihopplockade.

RIG Umeås senaste förlust innan gårdagens var den 12 november 2018 mot IKSU/IKSU Ungdom. Det vill säga för 4,24 år sedan eller 1548 dagar eller 221 veckor eller 51 månader. 

 

 

Matchrapporter: Svartvadet och Roos bakom RIG Umeås avgörande mot Gamla Stan IBK Dalen säkrade seriesegern efter 6-5 mot RIG Umeå Svårstoppade RIG Umeå fortsätter vinna – 7-3 mot IBK Luleå RIG Umeå klart för kval efter seger mot Sundsvalls IBF Målfest för RIG Umeå borta mot Umeå City

Den här artikeln handlar om: