Jonathan Berglund utsågs till matchens bästa svensk.
U19 Herr

Sveriges U19-herrar segrare i Polish Cup – slog Tjeckien i finalen

Vann med 9-5 i finalen och segrade därmed i åtta-nationsturneringen.

Sverige tog sig till finalen i åtta-nationsturneringen Polish Cup efter segrar mot Danmark (19-1), Schweiz (13-6) och Polen (18-2).

Här ställdes man mot regerande världsmästarna Tjeckien, som slog ut just Sverige i det senaste U19-VM. Sedan dess hade nationerna mötts två gånger inför söndagens match, med en svensk seger och ett kryss som facit.

Se Sveriges startformationer i finalen här

Segrade i finalen med klara siffror

Tjeckien hade ledningen vid tre tillfällen i första perioden, men Sverige kom ikapp lika många gånger efter mål av Daniel Kalentun, Kim Guilotte och Arvid Äse. Man han också ta ledningen innan perioden var över när Gustav Lindberg hittade nätet i powerplay.

Det hann sedan bara gå tolv sekunder av andra innan tjeckerna kunde kvittera, men Sverige tog över taktpinnen efter två mål av turneringens poängkung Sakarias Ulriksson vilket gjorde att ställningen var 6-4 innan tredje.

Precis som i de övriga två perioderna så svarade tjeckerna för ett tidigt mål, och när lite mer än tio minuter återstod ledde Sverige med 6-5. Blågult skulle avsluta matchen genom att göra de tre sista målen, signerade Daniel Kalentun, Hampus Nydenfeldt och slutligen Emil Nyh i tom kasse, och slutresultatet skrevs då till 9-5. Det innebar att Sverige slutade etta i Polish Cup 2023. Efter slutsignalen utsågs Jonathan Berglund från Skälby till matchens bästa svensk.

Schweiz knep bronset i Polish Cup efter att ha slagit Finland med 3-2 i bronsmatchen.

Sakrias Ulriksson blev turneringens bästa poänggörare med 11 mål och 5 assist. Bakom honom hittar vi ytterligare fyra svenskar i poängligans topp: Gabriel Kohonen (5+8), Arvid Äse (11+1) och Daniel Kalentun (7+3).

TV: "Tränare och pappor har skrikit på mig sedan jag var fem år"

"Jag har mått ganska dåligt" - Gabriel Kohonen om hur det har varit att heta Kohonen under ungdomsåren.