elitlicensen
Foto: Per Wiklund
Superligan

SSL-klubben i akut ekonomisk kris

ANNONS

Helsingborg har bett sina spelare avstå lön för att man ska kunna klara elitlicensen.

Det har sedan tidigare stått känt att FC Helsingborg, vars herrlag spelar i SSL, har haft problem med sin ekonomi. I höstas kom beskedet att man inte klarar elitlicensen, något som innebär att man måste ha ett positivt eget kapital senast den 30 april 2023. 

Nu har man bara fyra månader på sig att göra en vinst på minst en halv miljon kronor denna säsong för att klara elitlicensen

– Vi drog ner på kostnader under hösten när vi sa upp klubbchefen och även flyttade matcher från Arenan till Idrottens hus för att få lägre hyreskostnad. Styrelsen har lagt enormt många timmar ideellt för att göra mycket av det som en klubbchef hade gjort, säger Mathias Andersson, ordförande i Helsingborg, till klubbens hemsida

Helsingborgs styrelse har nu inlett en dialog med spelartruppen. Sedan tidigare har man infört åtgärder som billigare bortaresor, där man har åkt minibussar istället för vanliga bussar. Samtidigt har flygresor ersatts av tåg eller buss. 

“Det är många känslor på en och samma gång”

Helsingborgs Dagblad skriver också att att styrelsen bett spelarna att avstå sina löner. 

– Det värsta man kan göra är att be folk om att avstå pengar de har rätt till, säger Mathias Andersson till tidningen

Han berättar också som spelarnas reaktion på beskedet:

– Det är många känslor på en och samma gång. Allt från lite chock till besvikelse till frustration till lite förståelse.

Helsingborg har tidigare haft ekonomiska problem men har då till slut beviljats elitlicens. Nästa smäll kom i samband med pandemin.

– Vi tappade över hundra medlemmar vilket i sin tur bl.a. lett till lägre publiksiffror. Och tappet på sponsorsidan under pandemin när vi inte kunde spela inför publik har vi inte heller lyckats hämta igen, säger Andersson till Helsingborgs hemsida. 

Nu hoppas man få in sponsorpengar, donationer eller bidrag för att klara elitlicensen. Under påskhelgen arrangerar man också en ungdomscup där man hoppas få in sponsorintäkter. 


TV: 17-åringens drömdebut i SSL - snyggt mål direkt

U19-landslagsspelaren Isabell Holms succé i SSL-debuten, gjorde vackert mål för Lund i Skånederbyt mot Malmö (1-1-målet nedan).

Matchrapporter: Mullsjö vann trots uppryckning av FCH Svårstoppade FCH fortsätter vinna – 5-4 mot Hagunda Formstarka FCH tog ny seger mot Linköping Två snabba mål i sista perioden avgjorde för FCH mot AIK Förlustsviten bruten för FCH – efter 6-5 mot Nykvarns IF

Den här artikeln handlar om: