gothia innebandy cup
Hampus Ahrén, Minna Karlsson och Linus Malmström.
Foto: Fabrice De Gasperis/IFF och Per Wiklund
Gothia Innebandy Cup

10 framstående spelare som vunnit Gothia Innebandy Cup

ANNONS

Här är spelarna som gått hela vägen från guld i Gothia innebandy Cup till att vara viktiga spelare på hög seniornivå.

Gothia Innebandy Cup är en av Sveriges största och mest anrika ungdomsturneringar, som nu är tillbaka igen efter ett uppehåll på två år.

Turneringen har spelats sedan 1995 och det är många stora spelare som deltagit genom årens gång. 

Innebandymagazinet har gått igenom segrarlagen från 2014* och framåt för att hitta spelare som sedan tagit klivet till att bli ordinarie på den allra högsta nivån – här är tio framstående spelare som vunnit Gothia Cup: 

*Laguppställningar från tidigare turneringar finns ej tillgängliga

Victor Hansson, Växjö

Vann med: Åstorp/Kvidinge P16, 2014

Allround slitvarg och tränardröm. Spelar inte alltid i toppfemmorna men gör allt som oftast ett pålitligt jobb och bidrar med en bra attityd. Har tidigare fått beröm av förbundskapten Thomas Brottman: ”Han känns som en väldigt viktig människa för gruppen som gör bra saker”.

Hampus Ahrén, Nykvarn

Nykvarn P14, 2015

Behöver ingen närmare beskrivning. Center som är en av världens absolut bästa spelare. Många spelare från Nykvarns vinnarlag spelar idag kvar i klubbens A-trupp.

Samuel Folkesson Algman, Växjö

Westerviks IBK P15, 2015

Fick ett stort genombrott förra slutspelet och kan mycket väl gå mot eget poängrekord den här säsongen. Har stått för en fin utveckling de senaste åren!

Emil Jacobsson, Jönköping

Ledbergs IF P13, 2016

Anslöt till Jönköping som en stor talang och har hittills levt upp till de höga förväntningarna. Vann Gothia Cup ihop med SSL-spelarna Melker Hemmingberg och Filip Stjernberg. Är Superligans mest underskattade spelare enligt Thorengruppens Jim Johansson-Adolphsson: ”Han är ruskigt jävla bra”.

Hannes Nyström, Jönköping

Bankeryd SMK P14, 2017

Utsågs av Innebandymagazinet till Sveriges största talang 2020 och har sedan dess tagit stora kliv i sin utveckling, och är idag en av Jönköpings absolut viktigaste spelare från sin backposition. 

Linus Malmström, Helsingborg

Åstorp/Kvidinge P18, 2018

Irrationell forward som gjort en kometkarriär. Sa själv att han gått från att vara ”ingen alls” i Allsvenskan till att senare bli VM-spelare. Det gick alltså bara fyra år mellan Malmströms guld i Gothia Cup till VM 2022, som även det slutade med en titel.

Emma Heander, Lund

IBK Lund F14, 2017

Allround spelare som kan spela både back och forward. Har varit en bidragande faktor till att Lund etablerat sig i SSL, och på meritlistan finns även 11 U19-landskamper – Heander var bland annat med i VM 2022 när Sverige tog guld.

Minna Karlsson, Lund

IBK Lund F14, 2017

Har trots sin ringa ålder (20) redan gjort 39 mål i SSL. Likt Heander har hon tillhört Lund en längre tid och varit med och satt skånelaget på SSL-kartan. Har ett U19-VM på meritlistan.

Emma Thorsson, Warberg

Hovslätts IK F18, 2019

Forward som brukar kunna leverera bra med mål. Det blev 18 kassar förra säsongen i ett Jönköping som åkte ur, och hon bytte då klubb till Warberg. Tiden i Halland har börjat bra då hon svarat för 12 mål på 13 matcher hittills. 

Hanna Nordstrand, Åkersberga

Åkersberga F17, 2020

Har ihop med Linus Malmström svarat för den främsta kometkarriären på den här listan. Spelade alltså Gothia Cup så sent som 2020 och togs idag ut i A-landslaget. Ligger som rookie på plats 14 i Superligans poängliga.

Ungdomsweekend-bevakningen sponsras av:


TV: Snackisen i Storvretacupen - här döms finalstraffen bort

Supertalangen Emil Mattssons straff döms bort i juniorfinalen mot Sirius - men var bollen egentligen inne? Avgör själv!

Den här artikeln handlar om: